Pietonalul Stefan cel Mare si Sfant va fi extins

Edilul-sef a admis, la o dezbatare cu arhitectii si urbanistii importanti din Romania, ca masura ar putea fi considerata nepopulara, insa efectele ei

Detinutii isi slujba
Finantele iesene scot la vanzare un palat

Edilul-sef a admis, la o dezbatare cu arhitectii si urbanistii importanti din Romania, ca masura ar putea fi considerata nepopulara, insa efectele ei se vor vedea in cel mult un an * potrivit planurilor edililor, zona pietonala ar urma sa fie extinsa de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei pana la blocul Gulliver, in timp ce circulatia rutiera va fi interzisa prin fata Teatrului National, ceea ce inseamna ca o portiune din strada I.C.Bratianu (de la intersectia cu B-dul Stefan cel Mare si Sfant si pana la intersectia cu strada Agatha Barsescu), dar si jumatate din strada Agatha Barsescu (de la intersectie cu I.C.Bratianu si pana in dreptul Primariei) vor deveni zone pietonale

In mod sigur, pietonalul din zona centrala a Iasului va fi extins. Propunerea, vehiculata inca din luna ianuarie 2018, a facut subiectul unei dezbateri publice in luna mai si urmeaza a fi implementata cat de curand, primarul Mihai Chirica reiterand, in cadrul Conferintei „Cum modelam un oras pentru oameni”, ca centrul orasului va suferi schimbari indiferent de opiniile soferilor. „Fiecare oras are specificul sau, iar Iasul are o mostenire istorica ce reprezinta o valoare de patrimoniu incomensurabila. Primarii au nevoie de curaj pentru ca isi pun de fiecare data pielea la bataie, la mijloc fiind decizii care pot fi interpretate si care la prima vedere nu sunt populare. De exemplu, daca se inchide centrul orasului, vor fi cel putin 15.000 de conducatori auto care vor fi vehementi impotriva unei astfel de situatii. Voi scurtcircuita circulatia prin fata Teatrului National intr-o maniera putin brutala pentru conducatorii auto, dar sunt convins ca peste un an de zile inchiderea intregului bulevard Stefan cel Mare si Sfant se va vedea astfel. Avem nevoie de curaj pentru ca aceasta calitate este insotita de un gand bun si, in consecinta, rezultatul va fi unul potrivit. Cetatenii vor sa aiba o viata buna acolo unde locuiesc”, a spus edilul-sef.

Potrivit planurilor edililor, zona pietonala ar urma sa fie extinsa de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei pana la blocul Gulliver, in timp ce circulatia rutiera va fi interzisa prin fata Teatrului National, ceea ce inseamna ca o portiune din strada I.C.Bratianu (de la intersectia cu B-dul Stefan cel Mare si Sfant si pana la intersectia cu strada Agatha Barsescu), dar si jumatate din strada Agatha Barsescu (de la intersectie cu I.C.Bratianu si pana in dreptul Primariei) vor deveni zone pietonale. Primarul Mihai Chirica a mai spus ca se intentioneaza introducerea unei rovignete pentru cei care vor dori sa ajunga cu autoturismele in centrul istoric al Iasului.

Si cartierele devin atractive

Primarul Mihai Chirica a mai vorbit despre personalizarea economica a tuturor zonelor orasului. „Zonele periferice trebuie sa arate ca si centrul orasului, adaptat la conditiile urbane specifice. Am incercat sa provoc zonele orasului sa contrabalanseze ce s-a intamplat in centru. Am reusit acest lucru si, in consecinta, platformele industriale au primit din ce in ce mai multe investitii, chiar majore, care cumulate depasesc de departe investitia din zona centrala. Acest lucru a facut sa transfere punctul de atractie din centrul orasului si in alte zone”, a punctat primarul.

COMENTARII

DISQUS: 0