Peste 15.000 de litri de agheasma au fost impartiti la Iasi. Nici anul acesta nu au lipsit imbrancelile si certurile

Peste 2.000 de credinciosi au infruntat gerul duminica, la Iasi, pentru a aduce in casa apa sfintita la slujba tinuta de un sobor de zece preoti condu

O sansa in plus pentru somerii din Moldova
Incendiu la un parterul unui bloc-turn de langa Gara

Peste 2.000 de credinciosi au infruntat gerul duminica, la Iasi, pentru a aduce in casa apa sfintita la slujba tinuta de un sobor de zece preoti condusi de IPS Teofan, mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in curtea Catedralei Mitropolitane. Nici anul acesta vremea nu a permis crearea unei cruci din gheata, asa ca aceasta a fost facuta din ramuri de brad si impodobita cu flori.

Preotii Catedralei Mitropolitane au pregatit 11.000 de litri de agheasma in 11 butoaie de 1.000 de litri fiecare, 5.000 de sticle de jumatate de litru si alte cateva sute de PET-uri de 1, 2 si 5 litri, pe care s-au pregatit sa le distribuie credinciosilor.

Acesta este al doilea an in care IPS Teofan le-a cerut preotilor sa incerce sa schimbe randuiala, astfel ca oamenii nu au mai avut acces la butoaie de la inceput, cand an de an se inghesuiau si erau varsati litri intregi de agheasma, ci 11 preoti si voluntari au luat sticlele peste gardul pus de jandarmi si le-au umplut cu apa.

Parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare ecleziarh al Catedralei Mitropolitane, a explicat ca masura a fost luata pentru ca oamenii sa nu se mai inghesuie si sa se imbranceasca.

„Iau Sfanta Agheasma sa bem zilele astea acasa; iau mult, da, am zece sticle la mine, sa dau la toata lumea care vine la noi. Am venit mai multi, dar ne-am pierdut la coada aici”, a spus o femeie tanara aflata printre enoriasi. Preotii Catedralei Mitropolitane estimeaza ca agheasma sfintita nu va ajunge pentru toti credinciosii care vor dori sa ia acasa, de aceea in cursul zilei de astazi, 6 ianuarie, va mai fi tinuta o slujba de sfintire, iar credinciosii care nu au reusit sa ia agheasma mare de dimineata sa o poata face pana la finalul zilei.

COMENTARII

DISQUS: 0