Peste 100 de scoli din judetul Iasi nu sunt pregatite sa-si deschida portile!

Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a facut recensamantul problemelor la inceput de an scolar. In prealabil, a fost efectuata o inspectie tematica care

Masina incendiata in Iasi, subiect de ancheta
Studentii de la UTI au din nou cantina

Inspectoratul Scolar Judetean Iasi a facut recensamantul problemelor la inceput de an scolar. In prealabil, a fost efectuata o inspectie tematica care a vizat verificarea starii cladirilor, a spatiilor de scolarizare si a terenului aferent scolii, desfasurarea demersurilor necesare pentru functionarea, in bune conditii, a spatiilor destinate grupelor de prescolari si clasei pregatitoare, obtinerea autorizatiei sanitare de functionare, analiza relatiei cu autoritatile locale, precum si identificarea situatiilor deosebite care ar putea impiedica inceperea, in bune conditii, a anului scolar 2018 – 2019. O prima concluzie imbucuratoare extrasa in urma inspectiei este faptul ca igienizarea spatiilor de invatamant s-a efectuat in proportie de 100% in 202 unitati scolare, iar in alte 19 unitati era in curs de finalizare. De asemenea, combustibilul necesar pentru perioada rece este asigurat in majoritatea unitatilor, cu exceptia catorva unitati scolare care au achizitionat doar jumatate din necesar, dar care au alocate fondurile necesare achizitiilor restante. Este vorba de Liceul Teoretic „Lascar Rosetti” Raducaneni, scolile gimnaziale din localitatile Sarca, Pausesti, Mosna si Scheia.

Fara apa potabila si cu toaleta in curte

La capitolul manuale, ISJ a anuntat ca in acest moment exista necesarul de manuale in toate unitatile de invatamant din judetul Iasi. Ramane insa deschisa lista unitatilor de invatamant care urmeaza sa primeasca autorizatie sanitara de functionare. La inceput de an scolar, din cele 221 unitati de invatamant cu personalitate juridica, 180 au autorizatie sanitara si doar 40 nu au reusit sa obtina acest aviz. La acestea se adauga scolile care nu au personalitate juridica si nici autorizatie sanitara de functionare. Potrivit Directiei de Sanatate Publica, 110 unitati de invatamant nu sunt pregatite 100% sa-si deschida portile pe 10 septembrie. Astfel la scolile din Popesti Hadambu, Poieni, Scanteia si Grajduri nu exista apa potabila. Scolile din Liteni, Erbiceni, Popesti, Hadambu, Scanteia au toaleta in curte. Cladirile scolilor gimnaziale de la Grajduri si Rachiteni stau sa se darame. O situatie aparte este la Scoala Gimnaziala „Gheorghe Ciobanu” Andrieseni. Aici, autorizatia a fost retrasa in anul 2016 in vederea remedierii unor deficiente. In prezent, unitatea de invatamant depune eforturi in vederea eliminarii deficientelor, in vederea reautorizarii din punct de vedere sanitar.

La un pas de acordarea autorizatiei sanitare se afla scolile din Comarna si Ipatele, care fie se afla in proces de reabilitare, fie nu au fost receptionate inca lucrarile de amenajare. In cazul autorizatiilor de securitate la incendiu, 103 cladiri nu au obtinut acest aviz, dintr-un numar total de 1.054. Astfel, pentru corpul B al Colegiul National „Mihai Eminescu” trebuie refacuta documentatia.

Nici sala de festivitati a Colegiului National de Arta „Octav Bancila” Iasi nu este sigura pentru spectacole. Aici este necesara efectuarea unor lucrari de reabilitare care sa asigure indeplinirea normativelor pentru obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu.

254 de scoli iesene „au tras lozul castigator”

In schimb, vesti bune primesc elevii a 254 de scoli din judet. Pentru acestea s-a alocat de la bugetul de stat suma de 304.423.929,31 lei, in intervalul 2015-2019, prin Programul National de Dezvoltare Locala I si II, derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Si pentru bobocii ciclului primar, dar si pentru absolventii de gimnaziu din acest an, scoala se deschide cu… ghiozdanul plin. 29.013 pachete de rechizite urmeaza sa fie distribuite, gratuit, elevilor, in valoare de 787.045 lei.

COMENTARII

DISQUS: 0