Parcul din fata Teatrului National NU va mai fi transformat in parcare

Parcul din fata Teatrului National NU va mai fi transformat in parcare

Primarul Gheorghe Nichita a anuntat ca modernizarea parcului din fata Teatrului National va face obiectul unui proiect cu finantare europeana, fara a mai fi amenajata o parcare subterana in zona respectiva.

Inca o saptamina fara lapte si corn in scolile din municipiu
Conducerea ISJ s-a inteles cu primarii din judet in ceea ce priveste descentralizarea in educatie

„Am gasit solutia de a moderniza parcul din fata Teatrului National „V. Alecsandri” cu fonduri europene nerambursabile. Am discutat la nivelul forurilor centrale si europene si am gasit posibilitatea tehnica de a reabilita acest parc cu bani europeni, fara sa mai fim nevoiti sa includem si parcarea subterana in proiect.

Este o decizie pe care mi-o asum si pe care am analizat-o in ultimele luni cu toata atentia. Proiectul initial a fost votat in unanimitate de catre Consiliul Local Iasi, indicatorii tehnico-economici au fost aprobati, institutiile de mediu au avizat favorabil inclusiv realizarea parcarii subterane, iar majoritatea specialistilor in urbanism si peisagistica s-au declarat de acord, inclusiv la dezbaterea publica organizata la Primaria Iasi. Asadar, am promovat tot timpul o atitudine transparenta si corecta fata de acest proiect important pentru comunitatea locala.

Astazi, pot sa anunt decizia mea, de a cere Consiliului Local Iasi sa reluam proiectul si propun reabilitarea parcului, fara a mai construi si parcarea subterana.

Este o decizie care tine cont de parerile tuturor, comunitatii locale din Iasi, cat si de directia strategica pe care ne-o asumam, de a deveni Capitala Culturala Europeana in anul 2021.

Cred ca Primaria, Consiliul Judetean, parlamentarii, institutiile si oamenii de cultura, societatea civila, universitatile si scolile – toata comunitatea ieseana trebuie sa isi asume un obiectiv esential: acela de a obtine titlul de Capitala Culturala.

In aceste conditii, o investitie utila, cum ar fi parcarea subterana, ar produce un disconfort temporar major, atat la nivelul perceptiei publice, cat si al functionarii institutiilor de cultura din zona centrala: Teatrul National, Opera din Iasi, Filarmonica si chiar Mitropolia (a carui proiect de reabilitare si modernizare se va finaliza in acest an).

Vrem sa creem evenimente majore pe axa culturala a orasului, din Copou si pana in zona Palas, in special pe pietonalul Stefan cel Mare. Nu putem organiza astfel de evenimente majore, daca in inima culturala a orasului (Axa Piata Unirii – Teatru National – Mitropolie – Pietonalul Stefan cel Mare) vom avea un santier.

Remodelam astfel un proiect necesar centrului orasului, care rezolva o problema punctuala (locurile de parcare din centrul orasului), astfel incat sa nu complicam eforturile noastre pentru realizarea unui proiect major pentru Iasi: capitala culturala europeana.

Cred ca este un sacrificiu necesar, atat timp cat obiectivul major pentru urmatorii 5 ani este recunoasterea europeana a Iasului drept cel mai important oras cultural de la granita de Est a Uniunii Europene”, a anuntat primarul Gheorghe Nichita.

COMENTARII

DISQUS: