Obligat sa demonstreze ca este… viu, pentru a-si putea primi pensia!

Obligat sa demonstreze ca este… viu, pentru a-si putea primi pensia!

Caz incredibil pe rolul instantelor locale: mostenitorii unui barbat au chemat in judecata atat Primaria, cat si Oficiul Starii Civile, dupa ce ieseanul fusese declarat decedat... din greseala, in urma cu aproximativ 20 de ani!

Procese pentru datoriile pilotului Bogdan Pavlov
Masina Salubris, inghitita de o groapa in Copou

Reclamantul a chemat in judecata cele doua institutii amintite, solicitandu-le magistratilor Judecatoriei Iasi sa le oblige la plata unor daune morale si materiale de 20.000 de lei. Bogdan I. a precizat in cererea adresata instantei ca, dintr-o greseala, bunicul sau a fost declarat decedat in anul 1984.

Problemele familiei au inceput in anul 2001, cand bunicul reclamantului a avut nevoie de pastile pentru afectiunile pe care le avea. Atunci, povesteste ieseanul, i s-a spus ca nu putea ridica medicamentele compensate, deoarece bunciul sau aparea ca fiind decedat in anul 1984.

Barbatul a fost indrumat catre Casa de Asigurari de Sanatate, pentru a obtine de acolo un act care sa confirme daca batranul mai era sau nu in viata. Ulterior, bunicul reclamantului a fost nevoit sa se adreseze Oficiului de Stare Civila, din cadrul Primariei Iasi, pentru ca autoritatile sa confirme ca este inca in viata!

„Nu credem pana nu vine bunicul cu buletinul!“

Reclamantul a mai povestit ca, in februarie 2012, Casa Judeteana de Pensii s-a sesizat cu privire la faptul ca batranul ar fi decedat in 1984. Din acest motiv, reprezentantii CJP Iasi l-au anuntat pe batran ca ar fi urmat sa-i sisteze acordarea pensiei, dar si ca i se va imputa familiei pensia incasata din 1984 pana in 2012!

Dat fiind faptul ca bunicul sau era inca in viata, dar se deplasa foarte greu, avand o varsta inaintata (89 de ani), reclamantul a decis sa mearga el la sediul CJP, pentru a lamuri situatia. Odata ajuns acolo, functionarii publici au reactionat ca „Toma-necredinciosul“: i-au spus nepotului ca trebuie neaparat sa vina batranul, cu buletinul in mana, pentru ca ei sa se convinga ca… nu e mort.

Intr-un final, rudele l-au ajutat pe batranul care se depalsa cu ajutorul carjelor sa ajunga pna la masina si au mers la sediul CJP, pentru ca acesta sa beneficieze de o suma de bani care, de altfel, i se cuvenea.

Au oficiat casatoria unui… „mort“!

Reclamantul a adaugat ca, din cauza unei erori facute de un functionar public, bunicul sau fusese declarat mort in 1984. Potrivit acestuia, nimeni nu a observat ca, un an mai tarziu, fusese oficiata casatoria bunicului sau si acest lucru fusese trecut in actele Oficiului de Stare Civila, chiar sub asa-zisul „deces“!

Potrivit autoritatilor iesene, barbatul, care se nascuse in 1922, decedase pe data de 5 ianuarie 1984. In urma unei alte actiuni formulata in instanta, pe 25 ianuarie 2012, Judecatoria Iasi a anulat mentiunea privind presupusul deces al batranului. Insa, pe parcursul procesului, ieseanul chiar a murit.

Pentru toate aceste drumuri facute inutil, pentru stresul si bataile de cap date de birocratia existenta in institutiile publice locale, Bogdan I. a decis sa solicite daune morale si materiale.

Pe de alta parte, Primaria Iasi, prin edilul-sef Gheorghe Nichita, a cerut respingerea actiunii formulate de iesean, pe motiv ca municipalitatea nu are personalitate juridica si, in consecinta, nu are calitate procesuala pasiva, neputand fi chemata in fata instantelor de judecata. Magistratii au dispus amanarea procesului si i-au pus in vedere reclamantului ca trebuie sa plateasca esalonat taxa judiciara de timbru.

COMENTARII

DISQUS: