O firma din Iasi ar putea ajunge un mare jucator pe piata de energie electrica

O firma din Iasi ar putea ajunge un mare jucator pe piata de energie electrica

Adunarea generala a creditorilor de la termocentrala ieseana a aprobat un plan de reorganizare a companiei, care ar putea fi caracterizat cel putin interesant. Daca ar fi sa credem vorbele alesilor locali, CET-ul ar ajunge sa fie un mare jucator pe piata de energie electrica.

A fost facut inca un pas in construirea Spitalului Regional de Urgenta: proiectul studiului de fezabilitate a fost finalizat
A treia zi de greva in invatamant

Practic, CET SA ar putea sa fie transformat intr-un importator si exportator de energie electrica, care sa participe la tranzactionarile organizate de Operatorul Pietei de Energie Electrica si de Gaze Naturale (OPCOM).

Proiectul de reorganizare presupune, printre altele, si transformarea deseurilor de la groapa de gunoi in energie termica. Reamintim ca in momentul de fata, CET SA se afla in stadiul insolventei, are datorii de aproximativ 600 milioane de lei, iar cea mai mare parte din patrimoniul pe care il detine a fost vandut pe ascuns la o licitatie pentru vanzarea de deseuri feroase. Instalatiile functionale au fost vandute la un pret de fier vechi. Aceste aspecte arata ca planul de relansare pe piata a CET SA pare imposibil de realizat.

Acest plan de reorganizare a fost depus chiar de Dorin Ivana, fostul director general al CET SA, urmarit penal de DNA, pentru stopaj la sursa si acuzat de cei 600 de oameni disponibilizati ca i-a facut jocurile lui Gheorghe Nichita pentru falimentarea termocentralei. Pe de alta parte, sistemul de termoficare al Iasului a fost concesionat pentru o perioada de 20 de ani firmei franceze Dalkia, iar de administrarea conductelor si turbinelor se ocupa compania franceza, care nu ar ceda inapoi acest serviciu catre CET SA.

"Planul de reorganizare a fost aprobat cu voturile a 85 la suta din creditori, fara nicio modificare fata de varianta propusa initial. Eventualele modificari ar putea fi aduse acestui plan dupa cel putin un an de aplicare a variantei initiale. Punerea in practica a deciziei luate in cadrul Adunarii Creditorilor ar urma sa aiba loc dupa ce judecatorul sindic va decide acest lucru.

Practic, judecatorul sindic trebuie sa stabileasca un termen, dupa care lucrurile se vor pune in miscare", au spus Cosmin Coman, reprezentantul Primariei Iasi la adunarea generala a creditorilor de la CET SA, dar si reprezentantul municipalitatii in cadrul Dalkia Termo Iasi.

COMENTARII

DISQUS: 0