Noi amanunte in cazul cavoului Kogalniceanu, transformat in magazie de angajatii de la Eternitatea

Noi amanunte in cazul cavoului Kogalniceanu, transformat in magazie de angajatii de la Eternitatea

Salariatii care au transformat mormantul in depozit erau ai bisericii. Mormantul este pe lista monumentelor istorice si nu se pot face interventii asupra acestuia fara aviz.„In mod clar s-a incalcat legea. Situatia existenta mi se pare de domeniul SF“ considera fostul director al Institutului National al Patrimoniului.

ACT referitor la autostrada Iasi – Targu Mures, acceptat de PSD si PNL, DISPARUT
65 de milioane de euro pentru amenajarea raului Bahlui, in Iasi

Au aparut primele date oficiale in scandalul care a izbucnit la mijlocul acestei saptamani in jurul mormantului lui Mihail Kogalniceanu. Primaria Iasi a inceput sa cerceteze cazul criptei familiei Kogalniceanu, transformata in magazie de materiale de constructii de preotul paroh din Cimitirul „Eternitatea“.

Totusi, niciun oficial al institutiei nu aduce in discutie problema daca lucrarile de igienizare s-au realizat cu acordul Directiei pentru Cultura. Virgil Babii, seful Directiei, a declarat in urma cu cateva zile ca institutia pe care o conduce nu a emis niciun aviz pentru lucrari la mormantul familiei Kogalniceanu. „Nu s-a dat niciun aviz. Voi sesiza Politia de Patrimoniu. Voi trimite cerere oficiala institutiei care are in administrare Cimitirul «Eternitatea». Daca s-au facut interventii, se vor lua masuri conform legii. Asteptam insa rezultatele anchetei“, a spus anterior acesta.

„Municipalitatea ieseana s-a sesizat in urma articolului publicat in „Ziarul de Iasi“ cu privire la situatia criptei lui Mihail Kogalniceanu. In acest sens, SC Servicii Publice a declansat o ancheta“, a declarat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al Primariei municipiului Iasi. Conform datelor oficiale transmise de Buraga, din declaratiile sefului Sectiei de Cimitire, ing. Eduard Stoica, precum si ale administratorului Cimitirului „Eternitatea“, ing. Dana Paun, cheia de la cripta lui Mihail Kogalniceanu este detinuta de preotul Gheorghe Surpanelu.

Preotul a afirmat conducerii Servicii Publice SA ca unul dintre membrii familiei Kogalniceanu, domiciliat in Bucuresti, venea anual la mormant si, prin intelegere cu un muncitor al bisericii, Mihai Ailiesii, intretinea, aerisea si efectua servicii de curatenie in cripta. Persoana din Bucuresti a decedat insa, iar cheia de la cripta a ramas in posesia parintelui Surpanelu.

Preotul paroh din Cimitirul „Eternitatea“ a mai afirmat in declaratia data conducerii Servicii Publice SA ca, periodic, se intervenea la igienizarea criptei. „Intrucat, la ultima verificare, s-au observat urme de igrasie, s-a intervenit in cripta cu sprijinul conducerii Muzeului de Istorie «Mihail Kogalniceanu». In raport (trimis de conducerea Servicii Publice SA catre Primaria Iasi – n. red.) se mai mentioneaza ca materialele, elementele de schela, cat si muncitorii care au fost surprinsi in cripta nu sunt salariatii SC Servicii Publice, ci municitori ai bisericii Cimitirului «Eternitatea», care au efectuat lucrarile de igienizare si indepartare a igrasiei“, a transmis Buraga „Ziarului de Iasi“.

Avand in vedere situatia din acest moment, municipalitatea ieseana a decis sa gestioneze, pana la identificarea unui alt mostenitor, cripta lui Mihail Kogalniceanu, „astfel incat orice operatiune de igienizare, curatenie etc sa fie facuta de resursa umana calificata, sub supervizarea reprezentantilor Muzeului de Istorie «Mihail Kogalniceanu»“, se mai arata in documentul trimis de conducerea Primariei Iasi.

Alexandru Muraru, pana de curand director al Institutului National al Patrimoniului (INP), considera insa vag raspunsul oficialilor municipalitatii. „Avand in vedere ca vorbim despre un monument istoric, indexat in lista monumentelor de acest fel, lista reactualizata in anul 2010, raspunsul dat este vag. In mod clar s-a incalcat legea. Situatia existenta mi se pare de domeniul SF. Parca nu suntem intr-o tara europeana din secolul XXI“, a declarat Muraru. Acesta a spus ca trebuie verificate persoanele fizice sau unitatile economice care au participat la igienizarea criptei Kogalniceanu daca aveau atestat de lucru eliberat de INP.

Pe de alta parte, indispensabil oricarei lucrari, cat de mici, era avizul Directiei Judetene de Cultura, a reiterat Muraru. „Chiar daca lucrarile au fost initiate de un membru al familiei Kogalniceanu, trebuia obtinut aviz, avand in vedere ca mormantul de care vorbim este monument istoric de importanta locala si regionala“, a adaugat fostul sef INP. De asemenea, istoricul Ion Solcanu, profesor universitar de Istoria Artei la Universitatea „Al.I. Cuza“, le-a declarat jurnalistilor „Ziarului de Iasi“ ca fara autorizatie nu se poate interveni in niciun fel asupra unui monument istoric.

In urma cu trei zile, jurnalistii „Ziarului de Iasi“ au descoperit cum mai multe persoane necunoscute foloseau monumentul familiei Kogalniceanu din Cimitirul „Eternitatea“ drept magazie pentru diferite materiale. In prezenta reporterilor, din cripta au iesit, rand pe rand, materiale de constructii, schele metalice, galeti, si chiar bicicleta unuia dintre angajati, cu care acesta parcurge zilnic distanta de acasa pana la servicu.
Administratia cimitirului s-a dezis din primele momente ale anchetei jurnalistice de aceasta actiune „subterana“, indicandu-ne faptul ca cheia de la cripta Kogalniceanu se afla de ani buni in custodia preotului paroh Gheorghe Surpanelu, care slujeste la biserica din cimitir.

COMENTARII

DISQUS: 0