Muncitorii de la Fortus cer bani de la Guvern. O suta de angajati ai societatii au pichetat Prefectura

Peste o suta de salariati ai societatii FORTUS s-au strans marti in fata Prefecturii si au cerut bani cu imprumut. Oamenii spun ca doar imprumutati de guvernanti isi pot plati datoriile si se angajeaza sa returneze suma atunci cand vor primi salariile restante.

Studiul intocmit pentru modernizarea Aeroportului nu poate fi pus in aplicare
Aurelian Soric, fostul sef al Politiei Neamt, a dat ieri examen pentru primirea in avocatura

Angajatii Fortus au iesit, din nou, in strada. De aceasta data, muncitorii au mers in fata Prefecturii si au cerut sa intre in audienta la prefect. Cererea lor a fost insa inedita. Muncitorii vor un imprumut de la Guvern si promit ca-l vor returna atunci cand isi vor primi salariile restante.

"Ne-am dus sa cerem un soi de protectie sociala pentru salariati, pentru perioada pana la primirea salariilor restante. Nu stiu, nu am incredere ca se vor primii bani astia, cert este ca noi nu mai putem sa supravietuim."

Salariatii spun ca de mai bine de doi ani nu si-au mai incasat salariile. Uneori, spun oamenii, mai primesc cate 200-300 de lei, dar banii nu le ajung decat pentru a merge zilnic la serviciu:

"Anul asta am luat doua chenzine. Ce sa spunem, am luat o lichidare, si, inainte de Pasti cu vreo doua saptamani, un avans si cu atat traim."

" – Cum v-ati descurcat in perioada asta? – Cu pensia sotie. 750 de lei are pensie. Plateste facturile si restul … cum putem."

"Nu am bani de tratament. Copii m-au ajutat, sotul e si el bolnav, de 20 de ani este paralizat si nu poate sa munceasca sa ma intretina pe mine," au spus oamenii.

Mai multi angajati au mers in biroul prefectului si i-au cerut sprijin. Acesta le-a dat asigurari ca in vara isi vor primi salariile restante, iar pentru aceasta, societatea va vinde un activ important.

"La total, salariile restante ajung undeva la vreo 4 milioane de euro cu tot cu dobanzile aferente. Din punct de vedere juridic noi avem o cerere de suspendare la faliment," a spus Adrian Flondor, lider sindicat Fortus.

Dan Carlan, prefectul Iasului: "Maine (miercuri, 27 mai), la ora 15:00, are loc o sedinta foarte importanta a comitetului interministerial, la sediu Guvernului, unde se vor lua, din nou, deciziile legate de pasii imediat urmatori si suntem foarte aproape de finalizarea planului la care se lucreaza inca de anul trecut."

In acest moment, la fostul combinat de utilaj greu mai lucreaza putin peste 500 de muncitori. Valoarea totala a salariilor restante ce trebuie platite se ridica la suma de 4 milioane de lei.

COMENTARII

DISQUS: 0