Liderii din USL isi fura singuri caciula

Liderii din USL isi fura singuri caciula

Liderii USL Iasi se vad deja cistigatori ai alegerilor locale si incep jocurile de culise pentru pozitionari cit mai favorabile la impartitul functiilor. Liberalii tin secret un sondaj de opinie despre care sustin ca arata dreptul lor de a numi candidatul la presedintia CJ Iasi. In schimb, social-democratii afirma ca pot cistiga singuri atit Primaria, cit si CJ.

Un stejar din Vladiceni-Tomesti are 777 de ani. Se considera a fi cel mai batran din judetul Iasi
Un iesean a ajuns la spital muscat de 12 capuse

Partenerul mai mic si uitat din USL – Partidul Conservator – ameninta cu doctorul – deputat Tudor Ciuhodaru, singurul lor membru de partid cu notorietate in Iasi, care ar candida la Primaria Iasi "in orice conditii". Liderii PC Iasi sint siguri ca Ciuhodaru este pe locul doi in sondaje, pentru Primarie, aproape de actualul primar, bazindu-se pe cifrele secrete de la PNL Iasi. Numai ca oficialii din Podu Ros ii contrazic public. Saptamina trecuta, deputatul Relu Fenechiu, presedintele PNL Iasi, transmitea public faptul ca un sondaj "secret" arata ca liberalii au cel mai bine pozitionat candidat pentru presedintia CJ Iasi, iar la Primarie ar avea un candidat pe locul doi, dupa Gheorghe Nichita (PSD).

Jocuri de culise pe marginea unui sondaj secret

Cifrele au fost interpretate in folosul lor de celelalte doua partide din USL: PSD si PC. Social-democratii se simt siguri in privinta candidaturilor la Primaria Iasi, in spatele actualului edil Gheorghe Nichita. Singura disputa politica intre PSD si PNL ar ramine cea referitoare la presedintia Consiliului Judetean. De la PNL Iasi, ar intra in carti Mugur Cozmanciuc sau Victor Chirila. In schimb, PSD Iasi asteapta rezultatele votului intern, pentru a alege intre Victorel Lupu, Florin Constantinescu sau Catalin Bulgariu. De altfel, lupta interna in PSD Iasi intre Lupu si Constantinescu este aproape transata in favoarea primului, care beneficiaza de sprijinul primarilor, in timp ce senatorul PSD sufera de handicapul de a reprezenta Pascaniul si nu municipiul Iasi in Parlament.

Cine este pe locul doi in cursa pentru Primarie?

Acelasi sondaj "secret" al PNL Iasi este interpretat diferit de fiecare din cele 3 partide care formeaza USL, in ceea ce priveste candidatul la Primarie:

PSD isi vede confirmat propriul sondaj de opinie, unde actualul primar este detasat pe locul 1

PNL sustine ca pe locul doi se afla "candidatul lor"

PC afirma insa ca Tudor Ciuhodaru ar fi pe locul doi, pe un trend ascendent.

Speculatiile au fost risipite de Fenechiu, detinatorul rezultatelor din sondajul PNL Iasi. Acesta sustine ca Ciuhodaru este depasit, in sondaje, atit de Nichita, cit si de Vasile Astarastoae (rectorul UMF), iar doctorul – deputat nu va beneficia de sustinerea PNL pentru Primarie. "Nu este suficient sa-ti pus stetoscopul in spate si sa zici ca poti administra un oras. Trebuie sa depasim aceste populisme si sa avem responsabilitatea sa sustinem un om care are competente in management si administratie. Rectorul Vasile Astarastoaie este mai bine situat in sondaje decit dl Ciuhodaru,  dar el recunoaste ca nu se pricepe suficient de bine la administratie si vrea sa candideze pentru o functie in Parlament. Asta este diferenta dintre un om cu capul pe umeri si un visator", a declarat Fenechiu. Liderul PNL Iasi a afirmat constant, in ultimele luni, ca Ciuhodaru nu este potrivit, din perspectiva liberalilor, pentru functia de primar.

Conservatorii vor sa candideze cu Ciuhodaru "in orice conditii"

Pe de alta parte, constienti ca doctorul – deputat este singurul lor atu in lupta interna cu PSD si PNL, conservatorii ameninta ca Ciuhodaru va candida la Primarie "in orice conditii". Teoretic, protocolul USL prevede ca la Iasi sa existe un singur candidat din partea celor 3 partide. Pe de alta parte, protocolul Aliantei de Centru Dreapta (PNL – PC, subalianta din USL) ar permite sprijin pentru candidati separati din partea PNL, respectiv PC.

T.B.

COMENTARII

DISQUS: