Procurorii DNA Suceava fac verificari la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Procurorii DNA Suceava fac verificari la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Coruptie cu fonduri europene: Manastiri si parohii din Suceava fara activitati agricole au primit subventii.

Adascalitei vrea de la CJ la Parlament
Liberalismul si populismul in dezbatere la UPA

Procurorii anticoruptie efectueaza miercuri dimineata mai multe perchezitii in 13 locatii situate in municipiul Bucuresti, judetele Suceava si Dambovita, din care 5 sunt sediile unor institutii publice si persoane juridice, informeaza DNA. Procurorii acuza plata ilegala de subventii pentru diferite ferme, persoane fizice, manastiri care nu aveau dreptul sa primeasca aceste subventii de la Uniunea Europeana.

Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Ioan Piticari, reprezentant al Asociatiei Producatorilor si Crescatorilor de Taurine Piatra Soimului si consilier judetean.

Ioan Piticari este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata (componenta fondurilor europene); inselaciune, in forma continuata(componenta fondurilor de la bugetul de stat).

Potrivit DNA, Ioan Piticari si reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Crescatorilor de Taurine Piatra Soimuluieste au solicitat si obtinut pe nedrept fonduri europene si de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013 pentru au intocmit, semnat si depus la A.P.I.A. Centrul Judetean Suceava documente cu date nereale, beneficiind de sustinerea unor functionari ai institutiei mentionate, care au acordat aceste subventii cu incalcarea legii, cuantumul sumelor platite ilegal fiind in acest caz de 1.126.227,24 lei.

Procurorii anticoruptie precizeaza ca pentru campaniile agricole 2010-2012, Asociatia Producatorilor si Crescatorilor de Taurine Piatra Soimului nu detinea, dupa data de 31.08.2010, in mod legal, suprafata de teren pentru care solicitase sprijin pe suprafata..

Ioan Piticari urmeaza a fi prezentat cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile la Curtea de Apel Suceava.

DNA informeaza ca in acest dosar penal se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Consilierul judetean din Suceava Ioan Piticari (PNL), suspectat de gestionare frauduloasa a fondurilor europene si inselaciune, a fost retinut de procurorii DNA, dupa ce a fost audiat timp de aproape doua ore la sediul DNA Suceava, trasnmite Mediafax.

Potrivit anchetatorilor, pe numele consilierului judetean procurorii DNA au emis ordonanta de retinere pentru 24 de ore, acesta fiind dus in arestul Politiei Judetene Suceava.

La iesirea din sediul DNA Suceava, unde a fost audiat timp de aproape doua ore, Piticari a refuzat sa faca declaratii jurnalistilor.

La ora transmiterii acestei stiri, audierile la DNA Suceava continua, fiind in continuare interogata avocata Anca Popovici, suspectata de instigare la abuz in serviciu in acest dosar.

DNA arata ca in 2013 APIA a platit ilegal subventii din fonduri europene unor parohii si manastiri din judetul Suceava ce nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice

Procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Suceava cu atributii de inspector sef, Ioan Crap. Acesta este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, se arata intr-un comunicat al DNA. Potrivit procurorilor, la solicitarea unui preot, Ioan Crap ar fi intervenit pe langa un agent de politie de la Politia Rutiera Suceava, pentru ca acesta sa nu  ii retina permisul de conducere unei persoane cu functie de conducere la APIA Suceava si sa nu dispuna sanctionarea contraventionala a acesteia, desi agentul constatase incalcarea prevederilor legale ce impunea luarea acestei masuri. (Vezi aici mai multe informatii)

Reprezentantii Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, intrebati de Mediafax despre acordarea ilegala de subventii agricole de catre APIA pentru manastiri si parohii din judetul Suceava, au evitat sa comenteze situatia spunand doar ca asteapta solutionarea anchetei, iar "cei care au gresit vor plati".

"Asteptam solutionarea anchetei, iar cei care au gresit vor plati", a declarat consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, Catalin Axinte.

DNA informeaza intr-un nou comunicat de presa ca procurorii anticoruptie efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni legate de admiterea la plata a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafata sau in domeniul zootehnic, unor persoane fizice, juridice, parohii si manastiri, ce nu indeplineau conditiile de eligibilitate.

In cauza s-a dispus inceperea si apoi extinderea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea mai multor infractiuni:
    acordarea de subventii cu incalcarea legii sau neurmarirea, conform legii, a respectarii destinatiei subventiei;
    abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;
    inselaciune;
    dare de mita;
    luare de mita;
    spalare de bani;
    folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

DNA precizeaza ca, dupa inceprea cercetarilor in decembrie 2013, reprezentanti ai APIA Suceava si APIA nivel central au facut o serie de demersuri astfel incat sa faca dificile actiunile de control ale persoanelor/instititiilor abilitate ori au incercat sa transfere responsabilitatea pentru prejudiciu, exclusiv in sarcina solicitantilor subventiilor.

COMENTARII

DISQUS: 0