Judetele Iasi si Suceava se asociaza pentru modernizarea unui drum de 170 de km

Judetele Iasi si Suceava se asociaza pentru modernizarea unui drum de 170 de km

Presedintii Consiliilor Judetene Suceava si Iasi, Catalin Nechifor si Cristian Adomnitei, au semnat, vineri, la Suceava, un contract de asociere pentru modernizarea unui drum interjudetean cu o lungime de 170 de kilometri, fiind cel mai important proiect strategic al regiunii de dezvoltare nord-est.

Opt autobuze romanesti nou-noute vor circula prin Iasi pe langa cele patru turcesti
Mega-conferinta dedicata totalitarismului in Europa Centrala si de Est, la Iasi

Asocierea se face in vederea realizarii proiectului strategic pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere care asigura conectivitatea cu reteaua TEN T si includerea acestuia in Planul de Dezvoltare Regionala Nord-Est si prevede reabilitarea de drumuri judetene din cele doua judete pe traseul Iasi-Gropnita-Coarnele Caprei-Belcesti-Scobinti-Lespezi-Budeni-Dolhasca-Liteni-Udesti-Bosanci-Ipotesti-Suceava-Moara-Liteni-Zaharesti-Stroiesti-Valcele-Costana-Darmanesti-DN2.

Presedintele CJ Iasi, Cristian Adomnitei, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca acesta este cel mai important proiect strategic al regiunii de dezvoltare nord-est prin POR pentru programarea 2014-2020 si arata seriozitatea demersului.

El a explicat ca actualul traseu dintre Suceava si Iasi este cel mai circulat, dar nu si cel mai scurt, fiind pe drumuri nationale, iar prin modernizarea acestui traseu se reabiliteaza infrastructura rutiera din nordul si centrul judetului Iasi, o zona foarte saraca a acestui judet.

Adomnitei a exemplificat cu situatia localitatii Belcesti, care a fost o localitate dezvoltata, aproape un oras, dar care a ajuns un simbol al decaderii calitatii vietii.

"Trebuie sa revitalizam infrastructura", a spus presedintele CJ Iasi, care a mentionat ca pentru judetul Iasi proiectul se adreseaza unui numar de 55.000 de locuitori fara sa fie inclusa si populatia municipiului resedinta de judet.

Presedintele CJ Suceava, Catalin Nechifor, a adaugat ca acest drum este o axa majora de transport care este un drum alternativa la drumurile nationale intre frontiera cu Republica Moldova si frontiera cu Ucraina.

"Se poate face o legatura mai fluida spre Republica Moldova si spre Ucraina", a spus Nechifor.

El a explicat ca drumurile care vor fi modernizate de pe acest traseu au fost proiectate in anii ’70 pentru un tonaj de maxim opt tone pe osie, iar in prezent se circula cu autocamioane care depasesc 20 de tone pe osie.

Nechifor a mai spus ca proiect se adreseaza in judetul Suceava unui numar de 65.000 de locuitori.

Intregul proiect este estimat la o valoare de 79,8 milioane de euro pentru cei 170 de kilometri care se vor moderniza, din care 74,66 pe raza judetului Suceava si 94 de kilometri pe raza judetului Iasi.

Presedintele CJ Iasi, Cristian Adomnitei, a precizat ca este primul contract de asociere din tara dintre doua judete in vederea realizarii unui astfel de proiect strategic pe finantarea 2014-2020 si a aratat ca proiectarea va fi facuta de cele doua consilii judetene in acest an, iar cand se va deschide finantarea pe POR va fi depus.

"Poate ne prinde 2016 cu utilajele in santier", a spus Adomnitei.

El a subliniat ca autoritatile din Suceava si Iasi au obtinut experienta in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene si ca sunt pregatite acum sa depuna cat mai repede proiecte in vederea obtinerii finantarii, astfel incat sa nu se ajunga cu executia la sfarsitul perioadei de programare.

COMENTARII

DISQUS: