Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA despre Marsul Diversitatii si LGBT Pride

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA despre Marsul Diversitatii si LGBT Pride

„Cel mai evident dintre adevaruri, acela ca am fost creati cu totii egali, este steaua care ne calauzeste si acum, asa cum i-a calauzit pe inaintasii nostri la Seneca Falls, Selma si Stonewall...

Sefii spitalelor din Iasi la raport in fata ministrului Nicolaescu
18 artizani, artisti handmade si mesteri populari sunt zilele acestea pe Pietonal

Parcursul nostru nu se va incheia pana cand fratii si surorile noastre, homosexuali si lesbiene, nu vor fi tratati ca orice alta persoana in fata legii, fiindca daca am fost creati cu adevarat egali, atunci cu siguranta dragostea pe care o daruim celorlalti trebuie sa fie si ea egala.” ~ Presedintele Barack Obama (31 ianuarie 2013)

Marsul anual al Diversitatii de la Bucuresti va avea loc sambata, 8 iunie. La ora 17:00, sustinatorii drepturilor egale pentru membrii comunitatii lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT) vor merge impreuna pe Soseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei. Marsul sarbatoreste progresele inregistrate in promovarea drepturilor comunitatii LGBT si demonstreaza angajamentul de a asigura respectarea lor in Romania si in intreaga lume.

In data de 31 mai, presedintele Obama a proclamat luna iunie luna LGBT in SUA. Proclamatia recunoaste faptul ca, timp de peste doua secole, Statele Unite ale Americii s-au straduit sa transforme idealurile libertatii si egalitatii dintr-o promisiune a fondatorilor tarii intr-o realitate de durata. Lesbienele, homosexualii, bisexualii si transsexualii americani si aliatii lor, incepand cu clientii barului Stonewall Inn, care au declansat miscarea pentru drepturile comunitatii LGBT si terminand cu membrii armatei americane, care pot in sfarsit sa spuna cu sinceritate pe cine iubesc si sa fie intampinati la intoarcerea acasa de partenerii lor, alaturi de sotii, sotiile si copiii celorlalti soldati, au facut mari eforturi pentru scrierea urmatorului capitol din aceasta istorie. Asa cum localitatile Selma si Seneca Falls au devenit emblematice pentru lupta pentru drepturi civile si drepturile femeilor din Statele Unite, Stonewall a devenit un simbol al miscarii LGBT.

Stonewall este locul unde a luat nastere miscarea pentru drepturile homosexualilor si lesbienelor. In ultimul weekend al lunii iunie, in anul 1969, clientii LGBT ai Stonewall Inn din New York au luat atitudine impotriva descinderilor repetate ale politiei, santajului la care erau supusi pentru a-si pastra numele din documentele oficiale, impotriva hartuirii si a faptului ca erau tratati ca si cum erau cetateni inferiori. Marsurile Pride organizate anual in toata lumea rememoreaza actiunile pline de curaj ale acestor barbati si femei care au infruntat oprimarea cu care se confruntau.

La fel s-a intamplat in Romania, care demonstreaza lumii in fiecare zi progresele pe care le face pentru a indeplini aceleasi idealuri de libertate si egalitate pentru toti romanii. De la decriminalizarea completa a homosexualitatii in anul 2000, la primul Mars al Diversitatii in 2005 si pana astazi, Romania si-a demonstrat angajamentul fata de asigurarea drepturilor egale pentru romanii membri ai comunitatii LGBT. Noua ruta a Marsului Diversitatii de anul acesta, prin centrul Bucurestiului, demonstreaza cat de mult a progresat Romania in scoaterea cetatenilor LGBT din umbra si integrarea lor. Alaturi de Statele Unite si de toate tarile progresiste, Romania face progrese in construirea unei lumi in care toti au drepturi egale.

In ciuda progreselor inregistrate in Statele Unite, in Romania si in toata lumea, membrii comunitatii LGBT sunt inca victimele prejudecatilor si persecutiei pentru ceea ce sunt si pentru cine iubesc. In multe tari, transsexualii sunt persecutati pentru ca aleg sa isi asume deschis identitatea de gen pe care simt ca o au, iar adesea nu exista proceduri oficiale de schimbare a documentelor de identitate. In unele tari, homosexualii, lesbienele, bisexualii si transsexualii sunt agresati sau chiar ucisi. Asa cum a spus fostul secretar de stat Hillary Clinton intr-un discurs istoric: „drepturile homosexualilor sunt echivalente cu drepturile omului si drepturile omului sunt echivalente cu drepturile homosexualilor.” Mai sunt pasi de facut pana la transformarea acestor cuvinte in realitate.

Marsul Diversitatii este pentru noi o ocazie de a apara drepturile omului pe care le au lesbienele, homosexualii, bisexualii si transsexualii din intreaga lume si sa contribuim la o mai buna intelegere si acceptare a diferentelor care ne fac unici pe fiecare dintre noi. Eu voi profita de aceasta ocazie si voi participa la Marsul Diversitatii sambata aceasta. Va rog sa va alaturati si dumneavoastra pentru a sustine egalitatea pentru toti.

 

* NOTA: Termenul „Pride (Mandrie)” este folosit in limba engleza pentru a desemna atat miscarea mondiala care sustine ca lesbienele, homosexualii, bisexualii si transsexuali ar trebui sa fie mandri de orientarea lor sexuala si respectiv de identitatea lor de gen, cat si paradele si marsurile dedicate culturii LGBT

COMENTARII

DISQUS: