Ieri s-a votat cel mai mare credit din istoria CJ Iasi. In 4 ani se vor cheltui 45 milioane de euro pe asfaltari de drumuri judetene

Ieri s-a votat cel mai mare credit din istoria CJ Iasi. In 4 ani se vor cheltui 45 milioane de euro pe asfaltari de drumuri judetene

Autoritatile judetene vor imprumuta circa 22 milioane de euro de la Banca Europeana de Investitii, care a avut oferta cea mai avantajoasa. Banii vor fi rambursati in urmatorii 24 de ani. 
 
 

Planurile Primariei pentru bulevardul Stefan cel Mare
Programul INTEGRAL al Sarbatorilor Iasului. A fost aprobat in aceasta dimineata
O suma similara va fi pusa si de CJ, pentru a fi folosita la reabilitarea a opt subaxe de drumuri judetene. La sedinta CJ de ieri, pe mese s-au aflat carafe cu apa de la ApaVital, societate subordonata institutiei, ca o replica la declaratiile din ultima vreme privind calitatea apei de aici.
Consiliul Judetean se lanseaza in cel mai important credit din istoria institutiei. Convocat in sedinta extraordinara, plenul CJ a aprobat ieri contractarea unui credit de 100 milioane de lei destinat investitiilor in reabilitarea drumurilor judetene. Acesta urmeaza sa fie negociat cu Banca Europeana pentru Investitii, presedintele CJ, Maricel Popa, estimand ca banii ar putea fi obtinuti in cursul lunii mai. Lucrarile de refacere a retelei de drumuri judetene nu vor putea incepe insa inainte de primavara anului viitor, din cauza duratei procedurilor de licitatie. „Banii vor fi luati de CJ si vor fi pusi la dispozitia Directiei Judetene de Administrare a Drumurilor si Podurilor. Noi suntem pregatiti. Avem studiile de fezabilitate gata. Imediat ce vom avea un buget, adica de pe 1 aprilie, vom da drumul la licitatiile pentru proiectele tehnice. Pana in toamna vom putea scoate la licitatie si lucrarile, iar din primavara ii dam drumul“, a declarat directorul DJADP, Daniel Achitei.
Ideea creditului, lansata de Adomnitei in 2014
Pregatirile pentru contractarea creditului au inceput din vara anului 2014, pe cand presedinte al CJ era Cristian Adomnitei. La acea data, se stabilise ca banii necesari lucrarilor la drumurile judetene sa fie luati de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Ulterior, au fost purtate discutii cu opt institutii bancare, cea mai buna oferta fiind considerata cea a BEI. Reprezentantii PNL au cerut ieri ca negocierile sa fie purtate cu primele trei banci ca oferte, respectiv BEI, BERD si Banca Transilvania, dar au renuntat la propriul amendament dupa lamuririle date de reprezentantii executivului. „BERD percepe un comision de 1% numai pentru a deschide negocierile, pentru a sta de vorba cu ei. BERD insa nu permite sa desfasori negocieri si cu alta banca in paralel. Daca negociezi cu ei, nu mai negociezi cu nimeni. Oferta BEI este de doua ori mai buna decat cea a BERD si este greu de crezut ca in urma negocierilor BERD si-ar reduce pretentiile la jumatate“, a explicat Popa.
In oferta indicativa a BEI, CJ ar urma sa beneficieze de un credit de 22 milioane euro, la o marja de 0,6% peste Euribor la 6 luni, rata de imprumut interbancar in zona euro. Euribor avea ieri o valoare negativa, de -0,242%, ceea ce ar insemna ca dobanda platita de CJ la credit va fi de 0,36%. Creditul va beneficia de o perioada de gratie de 4 ani, timp in care CJ va putea folosi banii fara a plati dobanzi. Rambursarea propriu-zisa se va face in decurs de 20 de ani, timp in care CJ va avea de platit in plus 1,5 milioane de euro. „Astea sunt datele de la care plecam. Si asa sunt conditii foarte bune. Vom purta insa negocieri si vom incerca sa le imbunatatim“, a spus Popa. Consilierii au desemnat ieri si comisia de negociere cu BEI, din ea facand parte reprezentanti ai aparatului de specialitate din cadrul CJ si ai partidelor reprezentate. In afara cate unui reprezentant al PSD, PNL, ALDE si PMP, din comisie va face parte si consilierul Mircea Manolache, care face parte oficial din PMP, dar nu si din grupul de consilieri ai partidului, votand ca independent. „Deci, Stanciu de la PSD, Uscatu de la PMP, Stoian de la ALDE, Flutur de la liberali. Domnul Manolache va face parte din comisie… din partea lui insusi“, a rezumat presedintele CJ.
Apa de la ApaVital, cu lamaie
La inceputul sedintei CJ de ieri, pe masa consilierilor s-au aflat carafe cu apa si farfurioare cu lamaie. „Tratatia“ a fost menita sa demonstreze faptul ca apa furnizata de ApaVital are o calitate buna, presedintele CJ fiind primul care si-a turnat ostentativ apa in pahar. Managerul ApaVital, Ion Toma, a oferit explicatii publice cu privire la declaratiile recente ale primarului Mihai Chirica, referitoare la calitatea apei. „Chirica a facut o declaratie politicianista. Am avut noroc ca iesenii nu au intrat in panica. Doar ca, odata pornit razboiul intre Chirica si Popa, vom asista si la alte declarati in care institutiile subordonate CJ vor fi scoase in fata. Ar trebui sa aveti o discutie in cadrul partidului si sa va lamuriti“, i-a spus consilierul liberal Constantin Serban lui Popa, coleg in PSD cu Chirica. „Nu a fost o declaratie politicianista, ci una inconstienta, a unui cetatean, in afara programului de munca, la ceas de seara, ca sa zic asa. A vrut sa mute problemele de mediu din ograda Primariei in cea a CJ“, a replicat Popa.
Consilierii s-au contrat si pe tema sedintei comune a guvernelor roman si moldovean, desfasurata joi la Piatra Neamt. Liberalii au reprosat faptul ca sedinta nu s-a desfasurat la Iasi, capitala de razboi a Romaniei in urma cu 100 de ani, apreciind ca situatia s-a datorat conflictului existent intre primarul Chirica si liderul PSD, Liviu Dragnea. „Guvernul moldovean a cerut explicit ca sedinta comuna sa aiba loc la Piatra Neamt. Au vrut sa mearga intr-un loc mai religios. In Neamt sunt cele mai multe biserici pe kilometru din toata Europa“, a explicat presedintele CJ. 

COMENTARII

DISQUS: 0