Iasul, sub ape!

-- Strazile Arcu si Canta, zona Garii, Nicolina - CUG si pasajele Frumoasa si Canta au fost zonele cele mai afectate de ploaia torentiala de ieri --

A fost prins un politist care dadea amenzi false
Micutii pacienti de la Pediatrie au fost colindati de medici

— Strazile Arcu si Canta, zona Garii, Nicolina – CUG si pasajele Frumoasa si Canta au fost zonele cele mai afectate de ploaia torentiala de ieri
— Reteaua de canalizare a Iasului functioneaza in sistem unitar, ceea ce face ca in perioada caderii precipitatiilor debitele de apa din colectoarele de canalizare sa creasca

Ruperea de nori inregistrata ieri in oras a paralizat din nou traficul din Iasi. Sistemul de canalizare nu a facut fata cantitatii mari de precipitatii cazute in scurt timp, iar mai multe strazi din municipiu au fost acoperite de ape, circulatia rutiera fiind data peste cap. In zona CUG-Nicolina, de exemplu, apa ajungea pana la jumatatea autoturismelor. Alte zone unde s-a circulat cu dificultate au fost strazile Arcu si Canta, dar si la Gara, si pe strazile Toma Cozma si Smardan. La fel au stat lucrurile si in pasajul care face legatura cu Frumoasa, dar si in cel din Canta.

Si circulatia mijloacelor de transport a fost intrerupta. In zona Padurii, de exemplu, tramvaiele au stationat, fara a urca sau cobora o panta care le face probleme chiar si atunci cand nu ploua.

De ce se inunda orasul

Reteaua de canalizare din municipiul Iasi functioneaza in sistem unitar, ceea ce face ca in perioada caderii precipitatiilor debitele de apa din colectoarele de canalizare sa creasca suplimentar cu cele provenite din precipitatii. La fiecare ploaie torentiala, nivelele apelor din colectoare cresc brusc, ajungand ca in punctele joase din sistem apa sa balteasca temporar la nivelul terenului, provocand disconfort participantilor la trafic. „Problema care se pune se datoreaza disconfortului ce apare la ploi abundente in punctele critice datorita debitelor mari de apa care se acumuleaza in aceste puncte si durata necesara pentru preluarea apei in sistem. La debite mari inregistrate in timp scurt si pe arii extinse, se depaseste cu mult capacitatea retelei de preluare a apelor provenite din precipitatii. Din aceste motive noi avem dispuse de-a lungul emisarului Bahlui 27 bucati stavilare amplasate pe cele doua maluri, din care actionam cel mai frecvent 12 bucati, dupa cum urmeaza: Stavilar Galata mal drept, Stavilar Mircea cel Batran mal stang, Stavilar Ipsilanti mal stang, Stavilar Soseaua Nationala mal drept, Stavilar Podu Ros mal stang + mal drept, Stavilar Pod Tudor Vladimirescu mal stang si drept, Stavilar CFS mal drept, Stavilar Pod Metalurgiei mal drept, Stavilar Pod Sf. Ioan mal drept, Stavilar Alfincool mal stang. Posibilitatea descarcarii gravitationale prin stavilare se poate face numai in conditiile nivelelor scazute pe raul Bahlui, intrucat in momentul cand nivelul apei in emisar este mare atunci suntem nevoiti sa inchidem vanetele si sa continuam descarcarea surplusului de ape din colectoare cu ajutorul statiilor de pompare din locatiile Podu de Piatra (3 mc/s), Galata (1,5 mc/s), Sarmisegetuza ( 1,5 mc/s) si Tudor Vladimirescu ( 1,5 mc/s)”, explica reprezentantii ApaVital.

Acestia au mai precizat ca pentru descarcarea la timp in emisar a debitelor de apa rezultate din precipitatiile abundente, ar fi de preferat mentinerea permanenta a stavilarelor in pozitie deschis, astfel incat, odata cu trecerea nivelului apei din colectoare peste pragul deversor, aceasta sa poata fi descarcata direct in emisar fara sa se acumuleze in colectoarele de canalizare, dar din motive de siguranta privind poluarea emisarului, stavilarele revin la pozitia inchis dupa depasirea pragului critic.

Fara probleme mari in judet

Ploi abundente au cazut ieri in tot judetul, insa fara probleme deosebite. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Judetean (ISUJ) Iasi au mentionat ca ploaia nu le-a pus probleme foarte grave. „Nu au fost probleme deosebite cauzate de caderile de precipitatii de astazi (ieri – n.r.). Au fost cateva curti inundate si doua pasaje, de unde apa a fost evacuata”, au precizat ieri dupa-amiaza cei de la ISUJ Iasi.

COMENTARII

DISQUS: 0