Iasul, capitala ortodoxiei!

Peste 20.00 de oameni au ascultat ieri slujba Sfintei Parascheva, derulata pe o scena amplasata pe Bulevardul Stefan Cel Mare si Sfant si oficiata de

Reparatie capitala la CET Holboca
Un barbat a murit in timp ce era urmarit de politie

Peste 20.00 de oameni au ascultat ieri slujba Sfintei Parascheva, derulata pe o scena amplasata pe Bulevardul Stefan Cel Mare si Sfant si oficiata de 22 de ierarhi, dintre care 3 straini — IPS Ghiorghios, Mitropolit Kitrous, Katerini si Platamonas, IPS Nicolae, Mitropolit de Plovdiv, PSl Qais, Episcop de Erzurum. Alaturi de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, au stat IPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, IPS Petru, Arhiepiscopul Chisinaului, Mitropolitul Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Ramnicului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, PS Ignatie, Episcopul Husilor, PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, PS Antonie, Episcop de Balti, PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, PS Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor, PS Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, PS Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei, PS Ilarion Fagarasanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, PS Sofian Brasoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei si Luxemburgului, PS Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, PS Emilian Crisanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, PS Timotei Satmareanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Nu au lipsit oficialitatile, la slujba fiind prezent primarul Mihai Chirica, viceprimarul Gabriel Harabagiu, Maricel Popa, presedintele CJ, prefectul Marian Serbescu, si nici parlamentarii de Iasi.

Au trimis mesaje PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, dar si din partea Bisericii Greciei, epistola fiind citita de catre IPS Ghiorghios, Mitropolit de Kitrous, Katerini si Platamonas, care a insotit la Iasi racla cu moastele Sfintei Mare Mucenite Ecaterina. Preotii si credinciosii s-au rugat pentru sanatate, pentru abundenta, pentru liniste, „mai ales in aceste momente tulburi, si social, si economic, prin care trece comunitatea romaneasca”.

Crucea Moldava pentru cinci romani care au batut veacul

La finalul slujbei, unul dintre cele mai emotionante momente a fost premierea a cinci batrani sositi din cele trei provincii istorice care la 1 decembrie au semnat actul marii Uniri, la Alba Iulia. Ei au primit Crucea Moldava, cea mai inalta distinctie acordata de catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Clinciu Dobre s-a nascut pe 4 februarie 1917, in regiunea Buzaului, pe cand Muntenia era ocupata de trupele germane si austrice. A urmat Scoala de cantareti bisericesti, apoi Scoala Sanitara. A luptat in cele doua razboaie mondiale. „Si pe noi cui ne lasati?”, a auzit strigand in urma sa cand a plecat din Basarabia. A luptat in muntii Tatra, de unde s-a intors pe jos acasa.

A doua distinctie a fost oferie Dariei Vatavu. Nascuta la 10 martie 1918 in Basarabia, satul Izbiste, a ramas orfana la o varsta frageda, apoi a fost luata in grija preotului Sava Leonida, din Chisinau. Refugiata in Romania, odata cu familia preotului, Daria Vatavu a slujit mereu Biserica.

Constantin Cojocari era in pantecele mamei la 1 decembrie. A fost nascut in Basarabia, a fost militar in armata Romana, apoi a fost deportat in Siberia. Cand s-a intors in Basarabia, nu si-a mai gasit casa si a luat-o de la capat. Din 2002 nadajuieste sa obtine cetatenia romana si a spus ca „ar vrea sa moara cu acte de roman”. Dupa 74 de ani a revenit sambata seara in tara de peste Prut. „Sfanta Parascheva l-a ajutat sa vina acasa”, a spus IPS Teofan, inainte de a-i inmana Crucea Moldova.

Dorea Gheata a venit din Bucovina, insotita de Constantin, unul din cei trei feciori ai ei. S-a nascut pe 10 februarie 1917, in Botosana. A cunoscut durerile razboiului, care i-a ucis sotul. Evacuata in 1944 la Dumbraveni, a revenit la Botosana, unde duce o viata simpla si curata.

Din Alba Ardealului a sosit in Iasul Moldovei Gavrila Barlut. S-a nascut pe 6 aprilie 1917, pe vremea Imperiului Austro-Ungar. A luptat in cel De-al Doilea Razboi Mondial la Cotul Donului si in Caucaz. La cei 101 ani este foarte activ, participa la slujbele savarsite la biserica filiei Macaresti. Desi amintirea razboiului, cu greutatile si atrocitatile lui, ii este inca vie, Mos Gavrila este un om glumet, plin de viata, iar mintea limpede si chipul curat nu ii arata varsta. Cei cinci romani care au invins veacul s-a inchinat apoi la racla Sfintei Parascheva si la moastele Sfintei Ecaterina. La finalul slujbei, IPS Teofan a oferit cate o icoana cu Sfanta Parascheva celor trei arhierei sositi din strainatate la cea mai mare sarbatoare a Moldovei.

Slujba de sfintire in campusul Tudor Vladimirescu

In afara de pelerinajul de la Iasi, cel mai mare din tara si unul dintre cele mai mari din Europa, la finalul saptamanii a avut loc un alt moment foarte important – resfintirea Bisericii cu hramurile „Sfantul Mucenic Iulian din Tars” si „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Campusul studentesc „Tudor Vladimirescu”. Slujba a fost oficiata de un sobor format din 8 ierarhi din tara si din strainatate si din zeci de stareti, protopopopi, preoti si diaconi. Momentul a fost savarsit exact la 17 ani (13 octombrie 2001) de la punerea pietrei de temelie de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, alaturi de Inaltpreasfintitul Parinte Methodios de Boston si Inaltpreasfintitul Casian al Dunarii de Jos. Slujba a avut loc in prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si a alor inalti prelati. „Biserica este locul in care crestinul este chemat sa cunoasca, sa traiasca si sa marturiseasca adevarul ca Dumnezeu este Duh si unde este Duhul Domnului, acolo este libertatea. Patru cuvinte cheie: Biserica, Duh, libertate si adevar. Biserica este locul in care omul depaseste, se dezrobeste de cea mai teribila robie – robia pacatului”, a spus IPS Teofan. Drept recunostinta pentru implicarea sa, parohul bisericii Florin Chirila, inspector eparhial in cadrul Arhiepiscopiei Iasilor, a primit „Crucea patriarhala”, distinctia fiind oferita in numele Preafericitului Parinte Patriarh Daniel de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Teofan. Ceilalti preoti slujitori ai Parohiei „Sfantul Iulian din Tars”- pr. prof. univ. dr. Constantin Grigoras si pr. Mircea Cosofret au fost distinsi din parte Mitropoliei Moldovei si Bucovinei cu distinctia „Crucea Sfantul Ierarh Dosoftei”.

Pana astazi, pe la racla au trecut peste 100.000 de oameni. Unii au avut nevoie de ajutor medical, cadrele SMURD, ale SAJ si voluntarii Crucii Rosii oferind sprijin la aproape 400 de persoane, peste 30 fiind transportate la spital.

Astazi, moastele Sfintei Ecaterina vor pleca in Grecia. Racla Sfintei Parascheva vor ramane in curtea Catedralei Mitropolitane pana cand se va inchina si ultimul pelerin asezat la rand.

23.000 de credinciosi si peste o suta de preoti la procesiunea „Calea Sfintilor”

Vineri seara a avut loc procesiunea cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, impreuna cu moastele Sfintei Mari Mucenite Ecaterina. Cele doua racle cu sfintele moaste au fost purtate pe strazile din centrul municipiului Iasi. La acest moment au participat si cinci ierarhi – Inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Preasfintitul Parinte Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, Preasfintitul Parinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum si Vicar al Patriarhiei Antiohiei, Preasfintitul Parinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, Preasfintitul Parinte Emilian Crisanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, alaturi de numerosi preoti din Arhiepiscopia Iasilor si de credinciosi din mai multe judete ale tarii. Procesiunea a fost deschisa de un grup de tineri in port popular, tinand in maini drapelul national si o icoana, urmati de fanfara militara a Garnizoanei Iasi si de militari cu torte aprinse.

Iesirea cu sfintele moaste s-a facut prin poarta Mitropolit Iosif Naniescu. S-a mers apoi pe strada I.C. Bratianu, pana la intersectia cu strada Cuza Voda, pe langa Teatrul National si statuia lui Miron Costin. Procesiunea a continuat pe strada Cuza Voda, pana la Capela „Nasterea Domnului” a Maternitatii Cuza-Voda, unde s-a facut o scurta rugaciune pentru ostenitorii unitatii medicale, mamele si copii aflati in spital. Pelerinajul a continuat spre intersectia cu strada Armeana, pe care s-a coborat spre Biserica „Sfantul Sava cel Sfintit”, unde s-a facut a doua oprire pentru cel de-al doilea moment de rugaciune. Apoi, s-a mers pe strada Costache Negri pana in dreptul Manastirii „Sfintii Trei Ierarhi”, unde a avut loc urmatoarea oprire. Dupa aceasta, procesiunea a continuat spre Catedrala Mitropolitana, pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant. La final, sfintele moaste au fost asezate din nou in baldachinul din apropierea Catedralei Mitropolitane din Iasi.

Procesiunea a fost urmata de Slujba de priveghere in cinstea Aducerii moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi, in Catedrala Mitropolitana.

Peste 350 de pelerini au avut nevoie de ingrijiri medicale

Peste 350 de pelerini veniti in Iasi pentru a asista la slujbele religioase dedicate Sfintei Parascheva au avut nevoie de ingrijiri medicale.

„Pana in acest moment, echipajele medicale prezente la pelerinajul de la Sfanta Parascheva au acordat ingrijiri medicale. Astfel, SMURD a asistat 129 de persoane, dintre care 19 au fost transportate la spital, Crucea Rosie a avut 107 asistati medical, Serviciul de Ambulanta Judetean – 85 de asistati medical, dintre care zece au fost transportati la spital. In total, au fost 321 de asistati medical, 29 fiind transportati la spital. Nu au fost probleme deosebite”, a precizat ieri Silvia Bolohan, purtatorul de cuvant al ISU Iasi.

Reprezentantii SMURD au precizat ca, inca din prima zi a sarbatorilor, la cortul amplasat la Mitropolia Moldovei si Bucovinei au ajuns 24 de persoane, trei dintre acestea fiind transportate la Spitalul „Sfantul Spiridon” si, respectiv, la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, dupa ce au suferit stari confuze, crize convulsive sau, in unul din cazuri, dupa consum in exces de alcool.

Primaria a impartit 60.000 de sarmale

Masa pelerinilor, o traditie la Iasi, a adunat, ieri, in curtea Liceului Economic nr. 1 mii de persoane care au stat la rand ore bune pentru a prinde una din cele 60.000 de portii pregatite de societatile din subordinea municipalitatii, dar si de sponsori. Sarmalele au fost pregatite inca de joi, masa pelerinilor debutand cu o scurta slujba de sfintire. „Ne continuam traditia, buna, sa spunem noi, de a rasplati efortul pelerinilor care au venit la Iasi, fara de care aceste sarbatori nu si-ar avea sensul. Prin prezenta lor reusim sa dam amploare acestui eveniment”, a spus primarul Mihai Chirica.

700 kg de varza, 250 de kg de carne, 140 de kilograme de orez, 50 de litri de ulei, 50 de kilograme de bulion si sute de kilograme de legume. Toate aceste ingrediente au fost cumparate de Directia de Asistenta Comunitara din cadrul Primariei Iasi pentru 20. 000 de sarmale. Restul de 40.000 de sarmale au fost pregatite de alte institutii din Iasi.

COMENTARII

DISQUS: 0