Esplanada Oancea, un butoi cu pulbere. Oamenii au iesit din nou la protest, politicienii se cearta ca la usa cortului

Esplanada OANCEA a devenit iarasi „marul discordiei” intre politicienii ieseni. Oamenii din cartierul Tatarasi s-au adunat duminica, la initiativa dep

Vulpile hoinaresc prin Iasi
PNL Iasi pierde un consilier local. Chirica are un vot in plus in legislativul local

Esplanada OANCEA a devenit iarasi „marul discordiei” intre politicienii ieseni. Oamenii din cartierul Tatarasi s-au adunat duminica, la initiativa deputatului Marius Bodea, pentru a protesta impotriva autorizatiei Primariei Iasi de imprejmuire a unui teren, pe care vor fi ridicati trei „mastodonti” a cate 12-13 etaje fiecare.

Desi Primaria a promis, in mai multe randuri, ca nu va permite constructia imobilelor in zona de sud a esplanadei Oancea din cartierul Tatarasi, realitatea este foarte controversata. Marius Bodea, liderul PNL Iasi, a afirmat astazi pe esplanada Oancea ca Primaria a actionat „hoteste”, intrucat recent municipalitatea a emis autorizatia de imprejmuire a terenului pentru inceperea lucrarilor in zona, iar aceasta inseamna ca Primaria minte si se foloseste de vremea nefavorabila, cand cetatenii pasnici nu pot iesi sa-si exprime nemultumirea ca pe timp de vara sau aprilie a.c. , cand au iesit la protest peste 200 de oameni.

La polul opus, Primaria sustine ca afirmatiile parlamentarului Bodea sunt ”minciuni sfruntate”, pentru ca „dreptul de utilizare a proprietatii este garantat de Constitutie”. Mai mult decat atat, proprietarul terenului din zona doreste sa-si imprejmuiasca terenul, iar autorizatia de construire se refera doar la imprejmuire. „In aceste conditii, este evident ca deputatul minte cu neobrazare. In loc sa lase cetatenii din zona sa se odihneasca intr-o zi libera, Marius Bodea ii scoate din casa cu minciuni si ii obliga sa protesteze impotriva unui gard…”, noteaza Biroul de Presa al Primariei Municipiului Iasi.

Dureros ramane insa faptul ca atata timp cat politicienii se cearta patetic si fac schimb de replici cu scantei, acest subiect nu are nicio rezolvare constructiva. Nimeni, deocamdata, nu-si asuma responsabilitatea sa rezolve aceasta chestiune in favoarea orasului si a cetatenilor din cartier. Adevarul este unul dur: construirea blocurilor turn a cate 12-13 etaje intr-o zona nepotrivita va duce la niste consecinte grave, iar cei care vor suferi cu adevarat vor fi iesenii simpli, fara culoare politica sau influenta la guvernare.

Cert este ca iesenii care au iesit la actiunea de protest de astazi nu erau nici de partea primarului Mihai Chirica, nici de partea deputatului Marius Bodea. Oamenii care s-au adunat incercau sa salveze, de fapt, aceasta zona verde a orasului, unde in zilele frumoase de vara au parte de liniste si relaxare, departe de zgomotul orasului si de aerul poluat de pretutindeni. Locuitorii din zona sunt cu adevarat desperati, fiind nevoiti sa depuna la nesfarsit plangeri sau sa dea Primaria in judecata, in vederea solutionarii acestei chestiuni.

Aglomeratia, poluarea si distrugerea spatiilor verzi si a locului de joaca pentru copii sunt doar unele dintre problemele majore care vor aparea aici, odata cu inaltarea acestor imobile. Cu toate acestea, in lipsa unui plan urbanistic zonal (PUZ) bine gandit si ajustat la cerintele si nevoile cetatenilor, dezvoltatorii imobiliari isi fac mendrele dupa bunul plac, iar functionarii se folosesc de situatie pentru a-si face publicitate sau admiratori politici. Memorabila ramane fraza unui locatar din zona de la protestul de astazi: „Cine are painea si cutitul, taie de unde vrea si cat poate!”

COMENTARII

DISQUS: 0