El este cel mai tare director din Iasi

El este cel mai tare director din Iasi

A fost cel care a scos Hidroelectrica din criza financiara. A reusit sa aduca firma UTEL pe linia de plutire. Acelasi lucru l-a facut si la Resita. Acum va veni la Iasi, in locul administratorului special de la Fortus. Se numeste Remus Borza si detine firma de insolventa Euro Insol SPRL.

A cazut din clopotnita
Grefiera Violeta Osoianu, suspendata din functie

Societatea sa a fost desemnata administrator judiciar la Hidroelectrica. In iunie 2013, Remus Borza a solicitat instantei iesirea din insolventa a Hidroelectrica. A mai fost "big boss"-ul  de la societatea UTEL, dar si la combinatul de la Resita. Anul 2013 il gaseste in calitate de administrator judiciar la firma Vulcan, aceeasi firma la care a fost director general Adrian Volintiru, pana in noiembrie 2012. Acelasi Adrian Volintiru care, acum, din pozitia de presedinte al Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), a cerut inlocuirea lui Gheorghe Chisca din functia de administrator special la Fortus. Iar inlocuitorul este Remus Borza.

Incurcate sunt caile presedintelui AAAS

Dupa ce a fost pe rand angajat cu functie de conducere intr-un lant de farmacii, in mai multe societati ale afaceristului Dinu Patriciu, iar in final director general al Vulcan, societate controlata de Ovidiu Tender, Adrian Volintiru a fost uns, la inceputul lui decembrie 2012, presedinte AAAS. Prima sa actiune a fost cea de constituire a unui consortiu industrial format din Vulcan si Fortus. Motivul a fost cel al obtinerii unui ajutor guvernamental de 8,5 milioane de euro pentru noua structura. Motivat de faptul ca firma ieseana se afla in procedura de insolventa, Volintiru a solicitat ca ajutorul sa fie directionat spre Vulcan. "La acea perioada, Vulcan avea inregistrate in instanta 12 actiuni de declansare a procedurii de insolventa. Anul acesta mai are 4 actiuni in acelasi sens", a declarat Gheorghe Chisca, inca administrator special al Fortus. Presedintele AAAS, pe atunci director general al Vulcan, avea cunostinta despre procesele firmei lui Tender. Nereusind finantarea societatii careia i-a condus destinele, Volintiru a incercat sa subordoneze activitatea Fortus in favoarea Vulcan. Printre actiunile in acest sens se numara si cele de schimbare a echipei de conducere iesene. Fara rezultat. A incercat fortarea Fortus de a primi contracte paguboase "impinse" de Vulcan, asta pentru a adanci firma ieseana in criza financiara. Conducerea de la Iasi nu a acceptat acest lucru. Singura speranta a lui Volintiru pentru realizarea scopului este cea de schimbare a administratorului special cu un apropiat de-al sau. "Ii stau ca un ghimpe in coasta. Nu il intereseaza redresarea Fortus, ci subordonarea firmei intereselor personale si de grup", a declarat Gheorghe Chisca. Iar inlocuitorul acestuia este Remus Borza, a carui firma a fost desemnata administrator judiciar chiar la Vulcan, societatea de suflet a presedintelui AAAS.

Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din Iasi

Decizia instantei de la Targu Mures a schimbat radical datele problemei. Magistratii au decis aprobarea planului de reorganizare depus de consortiul format din EuroBusiness LRJ SPRL si IDS Insolvency SPRL. Dar planul a fost modificat cu putin timp inainte de a fi depus in instanta. Iar modificarile, legale, vizeaza tocmai rolul administratorului special. Initial, era prevazut ca activitatea pe perioada derularii planului de reorganizare a firmei este condusa de administratorul special sub directa indrumare a administratorului judiciar. Cu alte cuvinte, omul lui Volintiru ar fi putut controla in totalitate activitatea Fortus insa, posibil, in alte scopuri decat cele ale redresarii firmei. "Modificarile sunt in totala concordanta cu litera si spiritul legii. Timpul scurt in care a fost redactat planul de reorganizare si presiunea din acea perioada au facut posibile aceste inadvertente. Au fost rectificate si eratele publicate pe site-ul nostru. Conform legii, activitatea unei firme aflate in procedura de reorganizare este condusa de administratorul judiciar. Atat", a declarat Eduard Pascal, reprezentantul EuroBusiness. Mai mult decat atat, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, firmei Fortus i-a fost retras dreptul de administrare a activitatii. Cu alte cuvinte, nici directorul executiv si nici administratorul special nu pot conduce activitatea, ci doar administratorul judiciar. In aceste conditii, Remus Borza, omul lui Volintiru plantat la Fortus, are doar un rol de observator din partea creditorului principal si al actionarului majoritar. Nici pe departe ce spera presedintele AAAS. "Motivul nominalizarii lui Remus Borza pentru aceasta functie este cel al renumelui castigat la Hidroelectrica, dar si faptul ca poate folosi sinergia de la firmele pe care le-a condus ca administrator judiciar, in sensul ca stie foarte bine lumea afaceristilor din Europa, zona Golfului si spatiul ex-sovietic si ar putea aduce numeroase contracte benefice Fortus", a declarat Luiza Sarpe, purtatorul de cuvant al AAAS. Luni, la Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor de la Fortus, liderii de sindicat din societate vor solicita explicatii reprezentantului AAAS cu privire la inlocuirea administratorului special.

COMENTARII

DISQUS: 0