Dilema Veche l-a luat la intrebari pe Nichita pe tema „Iasi, capitala culturala europeana”

Dilema Veche l-a luat la intrebari pe Nichita pe tema „Iasi, capitala culturala europeana”

In 2021, un oras romanesc va dobindi statut de capitala culturala europeana. Miza este mare: nu e vorba doar de fondurile europene puse la dispozitie pentru dezvoltarea ofertei culturale, ci de o vizibilitate care aduce beneficii, pe termen lung, si de dezvoltarea unor sectoare care pot contribui la consolidarea economica si sociala.

Crestere de 41% a traficului de calatori intr-un an, pe aeroportul iesean
In stare grava, dupa ce a inghitit motorina

Dar si exigentele sint pe masura: e nevoie de un angajament care sa depaseasca ciclul electoral, de o infrastructura buna, de un program inteligent si, evident, de bani pentru a-l sustine. Mai multe orase, intre care Cluj-Napoca, Iasi, Sfintu Gheorghe, Timisoara, Arad, Craiova si Bucuresti si-au anuntat intentia de a participa la competitia interna pentru obtinerea statutului de capitala culturala europeana.

Dilema Veche a adresat aceleasi trei intrebari citorva dintre primarii oraselor care concureaza pentru acest titlu:

1) Care sint cele mai importante puncte ale strategiei culturale a orasului?

2) Care sint elementele pe care se axeaza profilul cultural al orasului?

3) Care sint avantajele orasului dumneavoastra fata de celelalte orase din competitie?

Iata raspunsurile primarului Iasului, Gheorghe Nichita:

1) Elementele de baza ale strategiei culturale a orasului Iasi se regasesc in strategia de dezvoltare durabila pe care primaria a stabilit-o pentru orizontul 2020 si care are ca obiectiv construirea brandului Iasi in context national si european. Prin proiectele incluse in agenda culturala 2014-2021, orasul Iasi isi consolideaza imaginea de „oras al inspiratiei“, de oras durabil – verde, ecologic, atractiv, sanatos, in schimbare – si oras creativ, in care industriile culturale si educationale sint parte integranta din revitalizarea urbana. Iasiul are ocazia de a crea industrii si servicii bazate pe cunoastere, astfel incit dimensiunea culturala sa aduca bunastare pe termen lung. De asemenea, Iasul isi asuma titlul de oras al culturii si turismului, prin provocarea turistului de a-si prelungi sederea in Iasi, de a participa la evenimente de talie europeana si de a parcurge itinerarii culturale care leaga atractiile turistice ale zonei de marile rute de pelerinaj din sud-estul Europei. Un loc important in strategia generala a Iasiului este marcat de preocuparea de a transforma orasul intr-un spatiu cit mai placut de viata pentru locuitorii sai. In plus, dezideratul proiectelor propuse este de a face ca iesenii sa devina parte a ofertei culturale – segment activ, implicat si prezent. Sa fie, altfel spus, nu doar consumatorii actului cultural, ci si o prezenta vie – actori ai unui proces artistic in desfasurare.

2) Iasi este, prin excelenta, un oras al inceputurilor, al marilor idei, locul unde s-au intimplat, pentru prima data, evenimente definitorii in devenirea culturii romane si universale. In apropierea Iasului s-au gasit primele vestigii ale Culturii Cucuteni sau Cucuteni-Tripolie, una dintre cele mai vechi civilizatii din Europa, fapt ce atesta ca civilizatia europeana a inceput in acest spatiu (teritoriul actual al Moldovei, Republicii Moldova si Ucrainei), cu mult inaintea celei grecesti sau romane.

Iasul este orasul primei mari Uniri, al primului spectacol de teatru in limba romana, al primului muzeu literar memorial si al primului Muzeu de Istorie Naturala. De Iasi si-au legat destinul importante personalitati si institutii de prestigiu care au marcat evolutia natiunii romane. Iasul are radacini culturale si identitare, carora trebuie sa le adaugam si partea de traditii artistice, antropologice si lingvistice; dar construirea strategiei culturale nu se bazeaza doar pe reveria trecutului glorios, ci si pe elemente solide, perfect ancorate intr-un prezent care isi asuma o identitate regindita prin prisma nevoilor actuale si a increderii intr-un viitor pe care Iasiul il merita cu prisosinta.

In anul 2013, Iasul a devenit un oras al premierelor nationale, iar actiunile si manifestarile pe care le-am lansat deja au creat ecouri pozitive care au depasit granitele Romaniei. Astfel, Iasiul a fost primul oras din Romania care a gazduit un Festival International de Educatie (FIE), un concept nou si modern pentru Romania, un mix de cultura si distractie in aer liber, in spatii conventionale si neconventionale, o provocare la „educatie prin entertainment“. Anul acesta, Festivalul International al Educatiei se desfasoara intre 20 si 29 iunie si va fi o impletire a evenimentelor artistice de virf, reusite incontestabile ale teatrului romanesc contemporan prezentate in premiera pe scenele iesene, conferinte cu invitati de prim rang din lume, impreuna cu manifestari populare sau de cultura alternativa. Evenimente care, in premiera, au inceput sa constituie primele semne de impact artistic al strazilor si al pietelor centrale, prefigurind ceea ce urmeaza a fi, vizionar, o axa culturala a orasului.

3) Obtinerea titlului pentru Iasi a devenit, oficial, proiectul cultural prioritar al orasului, si pregatirile in acest sens vor avea un rol determinant in planificarea si managementul strategic al culturii in perioada 2014-2020. Pregatirile pentru CCE 2021 creeaza cadrul pentru a fi elaborate si puse in practica masuri si mecanisme de dezvoltare sociala si urbana bazate pe cultura, masuri care vor fi definite si incadrate, in primul rind, in strategia municipiului. Acest proiect nu este doar al Iasului, ci al intregii regiuni Moldova, de o parte si de alta a Prutului. Axa Iasi – Chisinau – Cernauti este esenta acestui proiect si realizeaza o legatura si cu zona Bucovinei, pina la Cernauti.

Pregatirea candidaturii Iasului pentru titlul de Capitala Culturala Europeana 2021 este un proces extrem de complex; pe linga componente esentiale ale culturii clasice, dosarul de candidatura va contine si elemente ale miscarii culturale „undergound“, iar evenimentele propuse vor pune in evidenta bogatia si diversitatea culturilor europene. Proiectele din agenda 2014-2021 imbina armonios industriile creative cu artele traditionale si exploateaza in mod creativ potentialul artistic al zonei. Procesul de diversificare a ofertei culturale implica prezenta directa a cetatenilor in actul cultural sau care pun in evidenta orasul, cu spatiile sale urbane neconventionale ca posibile locuri de desfasurare a experimentelor artistice. Proiectul Iasi 2021 incurajeaza experimentele de granita care topesc frontierele dintre arte si care provoaca publicul sa devina partener al artistului, fie el artist vizual, muzician, dansator, cintaret sau performer.

Iesenii au inteles ca, in procesul de construire a agendei anului 2021, mai importanta este „experienta“ pregatirii pentru concurs si asumarea faptului ca, indiferent de rezultate, aceasta incercare va declansa noi energii creative care vor trasa o etapa superioara in istoria culturala a orasului.

 

Material aparut in Dilema veche (12-18 iunie 2014) si preluat de pe pagina de Facebook a Festivalului International al Educatiei

COMENTARII

DISQUS: