Deputatul Adascalitei cere ajutorul statului in problema datornicilor doborati de francul elvetian

Deputatul Adascalitei cere ajutorul statului in problema datornicilor doborati de francul elvetian

Deputatul iesean Constantin Adascalitei s-a adresat Parlamentului solicitand ca statul sa intervina in favoarea romanilor care au credite in CHF.

Procurorul-sef al DIICOT: Vom cere din nou avizul Senatului in cazul Vosganian, daca vor aparea date noi
Cardinalul Zenon Grocholewski a primit titlul de Doctor Honoris Causa

A folosit ca argument faptul ca 150 000 romani au credite in CHF, dintre care o treime si-au achizitionat locuinte. Apoi, din cauza cresterii francului de la 1,96 lei in 2007 la 4,58 lei in ianuarie 2015, la multi datornici ratele depasesc uneori veniturile lunare.

Ce solutii a propus deputatul, cititi in interpelarea sa in fata Parlamentului:

"Am ales sa vorbesc despre acest subiect deoarece am crezut intotdeauna ca guvernul de stanga trebuie sa incurajeze tanara familie din Romania.

In judetul Iasi si in special in municipiu am intalnit numeroase familii tinere care in 2007-2008 au crezut ca isi pot achizitiona o locuinta pe care sa o plateasca prin munca cinstita in 20 sau 25 ani.

Ca om de business, care am creat de-a lungul timpului sute de locuri de munca stabile, am constatat ca fata de 2007 salariile in mediul privat fie au stagnat fie au crescut usor in ritmul salariului minim pe economie.
Disperare.Asa putem caracteriza ceea ce traiesc cei peste 150 000 romani cu credite in CHF, care, alaturi de familiile lor stau cu ochii pe fluctuatiile cursului valutar inca din 2009 an in care francul elvetian a inceput sa se aprecieze in raport cu euro si cu leul romanesc.
Astfel daca in august 2007 CHF valora 1,96 lei, in august 2012 se apropia de 3,96 lei, iar in ianuarie 2015 a atins maximul istoric de 4,58 lei, mai mult decat dublul cursului din 2007.

In ceea ce priveste destinatia creditarii in CHF, o treime din debitori si-au achizitionat locuinta, circa 60 – bunuri de larg consum, indeosebi autoturisme, iar doar 10% au folosit banii in alte scopuri.

Luna trecuta acesti cetateni au reactionat la auzul vestii cumplite ca Banca Centrala Elvetiana a renuntat la raportul fix intre franc si euro, fapt ce a urcat CHF la cote nebanuite in momentul contractarii creditelor.

In prezent situatia este urmatoarea: datornicii cu credit ipotecar in CHF au rata in multe cazuri mai mare decat veniturile ambilor salariati din familie, iar restantele pe cate 2,3 luni sunt la ordinea zilei.In ceea ce priveste pe cei care si-au cumparat autoturisme, vedem ca aceste bunuri si-au diminuat treptat valoarea, in timp ce rata lunara a crescut mai mult decat dublu.

Desi reprezentantii BNR au fost audiati in Parlament, ONG-urile si asociatiile profesionale au incercat sa medieze relatia clienti-banci, insa acestia din urma afiseaza doar o aparenta bunavointa dictata de normele de PR.In ceea ce priveste masuri concrete care le-ar putea dauna marjei de profit – am constatat cu totii o inflexibitate de nestramutat.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu recomanda in aceasta speta o suma de solutii individuale mai degraba decat una generala, iar cei care au inteles gresit mesajul domniei sale indeamna la o interventie minima a statului in aceasta chestiune, folosind de exemplu argumentul:daca azi ii ajutam pe cei cu credite in franci si maine va creste euro, ce facem atunci?
Raspunsul meu ar fi urmatorul: daca maine euro s-ar aprecia la o valoare dubla atunci statul ar trebui sa intervina numaidecat.La fel si in cazul creditelor in oricare dintre celelalte valute fie ele sau nu exotice.

Ne doare asadar sa vedem ca acesti datornici sunt cetateni romani, majoritatea tineri de pana la 40 ani care au ales sa ramana in Romania sa munceasca sis a-si intemeieze o familie.

De prisos sa mai spunem ca fara un plan de actiune pro-activ cu implicarea tuturor partilor – aceasta situatie va escalada intr-o grava criza sociala, care poate afecta pe orizontala poate un milion de romani.Daca vom trata aceste cazuri drept clasicele credite neperformante, oamenii isi vor pierde casele, probabil locurile de munca si unii vor alege vesnica solutie de avarie – STRAINATATEA.

Tocmai in aceasta situatie de criza oamenii trebuie sa simta guvernarea de centru stanga si romanii sa inteleaga ca guvernul este si de partea lor.

Am analizat toate solutiile care s-au vehiculat fie in strainatate fie au fost propuse executivului din tara noastra.Vecinii din Ungaria, de exemplu, au ales covertirea fortata a creditelor in forinti, solutie de care sunt interesati si Croatia si Polonia.Croatia a introdus un curs valutar fix, timp de un an acoperit de banca nationala pentru a da ocazia debitorilor sa-si refinanteze creditele.

In Romania trebuie regandit intreg ansamblul legislativ care reglementeaza piata creditelor, incepand de la nevoia unei mai bune informari cu privire la conditiile obtinerii creditelor si pana la clauzele privind rambursarea, taxele reziduale etc.

Personal sustin includerea in legislatie a scutirilor temporare fie de la plata ratei sau cea a dobanzii, iar in cazul creditelor ipotecare cred ca nu ar fi gresit ca statul sa vina el insusi cu garantii pentru acesti oameni.Institutiile bancare, ca orice creditor vor prefera desigur incasarea unei dobanzi mai mici pentru o perioada de timp decat falimentarea debitorului care nu va mai avea nimic de returnat.

O chestiune care trebuie sa ne preocupe in perioada imediat urmatoare, legata de acest subiect, este finalizarea Legii Insolventei persoanei fizice.Este important acest aspect deoarece trebuie stabilit un prag maxim de indatorare a persoanei si o minima protectie ca in cazul unei crize sa ii ramana suficient pentru traiul zilnic.

Nu in ultimul rand, fac un apel catre marile grupuri bancare care adunau pana in 2008 profituri insumate de 1 miliard/euro anual: Domnilor, poate ar trebui sa va asumati macar o parte din pierderile cauzate de cresterea francului elvetian".

COMENTARII

DISQUS: