De astazi a luat startul FIE: In program sunt trecute sute de evenimente

De astazi a luat startul FIE: In program sunt trecute sute de evenimente

Festivalul Interna­tio­nal al Educatiei organizat de Primaria Municipiului Iasi  incepe astazi cu gala de deschidere si piesa de teatru „O noapte furtunoasa“, care se va juca la Teatrul National la ora 18. Festivalul va cuprinde sute de evenimente si se va desfasura pana pe data de 29 iunie, cand va avea loc un concert extraordinar la Palatul Culturii sustinut de Filarmonica din Iasi si cea din Chisinau.

Intalnire cu fermierii din Iasi care vor sa cumpere tancuri de racire a laptelui
Un profesor din Iasi a sedus o eleva! „O mangaia, o saruta, ea il masturba in cada plina cu spuma

In cadrul Galei, cele cinci universitati de stat iesene si Inspectoratul Scolar Judetean vor acorda premii pentru excelenta in educatie si tot atunci va fi prezent si ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Vor urma 10 zile de teatru, film, dans, animatie stradala, concursuri, opera si muzica.

„Administratia ieseana va sprijini mereu, din toate puterile, astfel de evenimente culturale de anvergura, care fac cinste capitalei Moldovei. Mi-as dori foarte mult ca genul acesta de ma­nifestari sa devina un blazon al Iasului, si nu doar pentru ca orasul nostru este inscris in competitia pentru desemnarea capitalei europene a culturii din 2021, ci pentru ca Iasul chiar merita sa redevina o mare cetate a culturii de inalta tinuta. Adica o cetate deschisa catre frumos, adevar si bine!  Ii asteptam pe toti iesenii si pe toti turistii iubitori de cultura veritabila sa participe la nenumaratele si provocatoarele evenimente din cadrul celei de-a doua editii a Festivalului International al Educatiei! Sa fie ei insisi, alaturi de Cetatea Iasilor, personajele principale ale unui spectacol unic!“, a afirmat primarul Iasului, Gheorghe Nichita, care va oferi Premiul Omnia in cadrul Galei FIE.

Astfel, trecute in revista, cele mai importante evenimente vor fi sambata, 21 iunie, cand va avea loc Marsul absolventilor si concertul Ian Anderson unde vom putea asculta celebrele ritmuri Jethro Tull. Duminica, 22 iunie, va avea loc Gala Premiilor Operelor Nationale, Circul „Cirque du Soleil“ si Dans contemporan cu Pina Bausch. Miercuri, 25 iunie va fi Eurovizion Show, apoi joi, 26 iunie premiera Bolero a Operei Nationale.

Tot luni, pe 23 iunie, incepand cu ora 19 va fi piesa de teatru „Dineu cu prosti“ la Teatrul National, iar la ora 19 va avea loc deschiderea Fes­tivalului de Film Evreiesc la Casa de Cul­tura „M. Ursachi“. Marti, 24 iunie, ince­pand cu ora 19 va fipiesa de teatru „Soli­taritate“, iar vineri, la ora 19 piesa „Printul fericit“, la Teatrul „Luceafarul“.

Tot vi­neri, in fata Palatului Culturii va avea loc concertul cu Eugen Doga, iar sambata, 28 iunie, incepand cu ora 19 piesa „Femeia marii“, la Teatrul National. Ca un ultim reper al evenimentelor din aceasta pe­rioada, la ora 21.30 va mai avea loc spectacolul „The Masterpiece“, in fata Pa­la­tului Culturii.

Cei care doresc sa vada programul complet al Festivalului pot accesa site-ul FIE www.fieiasi.eu. Evenimentul se adreseaza atat publicului din Romania, celui din statele vecine, precum si publicului european.

Eveniment de marca cu ocazia Galei Premiilor Operelor Nationale

In acest sfarsit de saptamana, du­minica, 22 iunie, va avea loc la Iasi cel mai grandios eveniment al scenelor lirice romanesti, si anume, Gala Pre­miilor Operelor Nationale, aflata la cea de-a II-a editie. Gala va avea loc in Sala Mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri“ si este initiata si organizata de Opera Romana Iasi in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Acest eveniment face parte din Festivalul Interantional al Educatiei, FIE, aflat la cea de-a II-a editie, ce se desfasoara in intervalul 20-29 iunie, in contextul aspiratiei orasului nostru de a deveni Capitala Culturala Europeana in anul 2021.

Accesul la acest eveniment se face pe baza de invitatie, anul acesta Opera nu a mai pus bilete in vanzare.

Amfitrionii vor fi Beatrice Rancea, managerul Operei si Catalin Sava.

In cadrul manifestarii vor fi acordate premii la 12 categorii de nominalizari precum: cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun dirijor, cel mai bun solist, cea mai buna solista, cel mai bun solist de balet, cea mai buna solista de balet, premiul pentru conceptia decorului, premiul pentru conceptia costumelor, cel mai bun debut feminin, cel mai bun debut masculin, cel mai bun musical/spectacol de ope­reta.

Pe langa aceste distinctii, se vor acorda unor mari artisti premii de excelenta si pentru intreaga activitate, dar si premii speciale ale Galei, evenimentul liric al anului si marele premiu al Galei. Acestea vor fi inmanate de personalitati marcante ale societatii romanesti din tara si strainatate printre care ii amintim pe Viorica Cortez, Ileana Iliescu, Dan Grigore, Andrei Serban, Razvan Theo­dorescu, Pompei Harasteanu, Vasile Mol­doveanu si Gigi Caciuleanu.

Care sunt artistii ieseni nominalizati

La aceasta Gala s-au facut peste 40 de nominalizari iar din juriu vor face parte Anca Florea, Costin Popa, Vivia San­dulescu, Luminita Arvunescu si Petre Sbarcea. Tot duminica, de la ora 19.30, in foaierul Teatrului National va fi lansat in prezenta mezzo-sopranei Viorica Cortez, volumul „Cortez“, semnat de Marius Constantinescu.

Printre nominalizati se numara la categoria „Cel mai bun spectacol“ operele La bohème (Giacomo Puccini), in regia lui Niky Wolcz, si  La traviata (Giuseppe Verdi), in regia lui Beatrice Rancea, de la Ope­ra Nationala Romana Iasi, la categoria „Cel mai bun regizor“ din cadrul Operei din Iasi au fost nominalizati Beatrice Rancea si Niky Wolcz, la „Cel mai bun dirijor“, Gabriel Bebeselea, la categoria „Premiul pentru conceptia decorurilor“, de la Opera din Iasi au fost nominalizati Doina Levintza si Helmut Sturmer, la categoria „Premiul pentru conceptia costumelor“, creatoarea de moda Doina Levintza, la categoria „Cel mai bun solist“, Florin Guzga si Andrei Fermesa­nu.

La categoria „Cea mai buna solista“ a fost nominalizata si Ana Maria Do­no­se, si Lacramioara Maria Hrubaru Roata, de la Opera ieseana, iar la categoria „Cel mai bun debut feminin“, solistele Ope­rei din Iasi, Ama Maria Donose, Cristina Grigoras si Lacramioara Maria Hrubaru Roata.

La cel mai bun debut masculin avem nominalizati alti doi ieseni, pe Florin Guzga si Andrei Fermesanu, la „Cel mai bun solist de balet“ pe Marian Chirazi, iar la „Cea mai buna solista de balet“ pe Roua Raut.

Urmeaza categoria „Premii de excelenta“, unde a fost no­mi­nalizata Viorica Cortez, mezzo-so­prana, si Gigi Caciulescu, coregraf, apoi „Pre­mii pentru intreaga activitate“, unde a fost nominalizata Hristofenia Ca­zacu, scenograf. La marele premiu al galei este o singura nominalizare, si anu­me, Andrei Serban.

COMENTARII

DISQUS: