Cristian Tudor Popescu s-a intalnit cu profesorii si studentii de la UPA

Cristian Tudor Popescu s-a intalnit cu profesorii si studentii de la UPA

”Nu avem venit sa vorbesc despre politicieni, n-am venit nici macar sa comentez tenis, ci am venit sa va vorbesc despre cinema si nici macar de cinematograful contemporan romanesc”, a spus publicistul Cristian Tudor Popescu, in deschiderea Conferintei ”Politica, proza si propaganda in filmul romanesc”, pe care a sustinut-o ieri, in Aula Univeristatii ”Petre Andrei” din Iasi.

Mici, piept de pui, carnaciori si bere pentru pensionari
Atentie! Viata cu prioritate! Conduceti prudent!

Prof.univ.dr. Doru Tompea s-a declarat onorat de prezenta cunoscutului jurnalist la universitate. ”Avem bucuria de a avea astazi printre noi o personalitate incontestabila a spatiului public romanesc, care nu are nevoie de nici o prezentare. Il asigur pe domnul Cristian Tudor Popescu ca va fi binevenit oricand la universitatea noastra”, a precizat, la inceputul intalnirii, Rectorul UPA. ”Scriitor cunoscut, unul dintre cei mai mari publicisti romani”, asa cum l-a caracterizat Cassian Maria Spiridon, Presedintele filialei iesene a Uniunii Scriitorilor, Cristian Tudor Popescu a analizat pentru publicul iesean trei filme care ilustreaza presiunea politicului asupra regizorului de cinema si a operei ecranizate. ”In filmele romanesti dintre anii 1949 si 1954 nu veti vedea nici un prim plan. Aparatul nu se apropie de chipul omenesc. De ce? Pentru ca pe chipul actorului poate traversa o boare, un zambet, care pot schimba total intelesul. Apoi, nu exista sa se filmeze un personaj care sa nu faca nimic, sa contemple pur si simplu, pentru ca momentul de contemplatie lasa loc de interpretare, asa ca fiecare centimetru de pelicula era burdusit cu actiune. Coloana sonora nu trebuia umpluta cu tacere. Daca nu se vorbea, trebuia sa existe tot timpul o orchestra. Regizorul trebuia sa fie un simplu executant al scenariului, care era mult mai usor de controlat”, a explicat publicistul.

Finalul Conferintei a fost rezervat unui dialog incitant cu publicul. Intalnirea cu Cristian Tudor Popescu a fost prilejuita de cea de-a XV-a editie a Zilelor Revistei ”Convorbiri Literare”, la care UPA se numara printre organizatori. A.S.

COMENTARII

DISQUS: