Consultatia la un anumit medic va fi platita din banii pacientului

Consultatia la un anumit medic va fi platita din banii pacientului

Exodul medicilor constitue o problema nationala motiv pentru care Ministerul Sanatatii impreuna cu Colegiul Medicilor din Romania a inaintat un proiect legislativ pentru stoparea acestui fenomen.

Gheorghe Clapon si Oleg Draniceru au cerut din nou eliberarea
Spanzurat din iubire

In cadrul acestuia, este stipulata salarizarea in functie de performanta in baza unor criterii, cat  si consultatia preferentiala, o taxa care va plusa veniturile medicilor. Pacientii care isi exprima in scris dorinta de a fi tratati de un anumit medic, dintr-o anumita unitate sanitara publica, vor plati o suma ce va fi stabilita de conducerea spitalului, dar care nu poate depasi 1.500 de lei pentru internare si 150 de lei pentru consultatie, potrivit proiectului.

„Un medic este platit cu un salariu pentru activitatea medicala dintr-o unitate spitaliceasca publica. Spre exemplu, chirurgul X are doua operatii de stomac intr-o anume zi, dar un pacient vine si ii solicita o a treia interventie. Astfel, specialistul il va putea opera dupa ce va termina toate programarile. Medicul intra atunci, pe practica privata, iar pacientul este nevoit sa plateasca consultatia si tot tratamentul“, spune prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Acest proiect a pornit din ideea ca toti pacientii trebuie sa beneficieze de ingrijiri medicale in mod egal, fara a fi reprogramati din cauza unor persoane care vor sa se trateze la un anumit medic.

Plata pentru internare in grija medicului dorit sau pentru consultatie in ambulatoriu preferential se face direct la casieria spitalului. Banii platiti de pacient vor fi distributi astfel: 70% medicului care conduce procesul terapeutic, 20% personalului implicat in ingrijirea pacientului respectiv si 10% unitatii sanitare. Acest proiectu nu va creste doar salariile medicilor, ci si a personalului medical si respectiv, unitatii spitalicesti in care acesta isi desfasoara activitatea medicala.

Salarizarea in functie de performanta, un alt beneficiu adus medicilor

Chiar daca acest proiect este pus in dezbatere publica, reprezentantii Ministerului au stabilit deja niste paliere de salarizare, care cuprind venitul de baza, pregatirea profesionala, calitatea si cantitatea, dar si fidelizarea muncii.

„S-a stabilit ponderea criteriilor in acest proiect care vine sa incurajeze medicii. Este vorba de criteriile de performanta, de vechime si de fidelitate. Salariul de baza al unul medic va fi de 2.800 de lei, la care se adauga sporuri in functie de criteriile enumerate. Conteaza extrem de mult calitatea, daca medicul este primar si indicele de complexitate al cazurilor rezolvate. Un lucru foarte important ar fi sectia la care acesta lucreaza. Prin acest proiect se va armoniza calitatea actului medical“, a precizat Vasile Astarastoae.

COMENTARII

DISQUS: 0