Condamnari pe linie in cel mai asteptat dosar de coruptie din administratia ieseana

Condamnari pe linie in cel mai asteptat dosar de coruptie din administratia ieseana

Fostul prefect liberal al Iasului Radu Prisacaru a fost condamnat aseara tarziu la patru ani de inchisoare cu executare, fiind gasit vinovat de ju­decatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei pentru luare de mita.

A ajuns la spital dupa ce i-a luat hota foc
In stare grava, dupa ce s-a intoxicat cu erbicid

Prisacaru merge astfel la puscarie la aproape opt ani de cand a fost arestat in dosarul denumit generic „Mita la prefect“. Radu Prisacaru si-a primit sen­tinta de condamnare la inchisoare din Romania, el fiind prezent ieri in tara, au precizat apropiati de-ai sai.

„Am demonstrat timp de opt ani de zile faptul ca la dosarul cauzei nu exista probe care sa demonstreze vinovatia, ci simple banuieli, supozitii, barfe. Nu comentez decizia, clientul meu se va supune deciziei instantei asa cum s-a supus timp de opt ani de zile dispozitiilor date de in­stan­ta“, ne-a spus aseara avocata Sandra Gradinaru. Aseara, in jurul orei 22, Radu Prisacaru se afla deja in Arestul Politiei Iasi, de unde urmeaza a fi transferat, zilele acestea, in Penitenciar.

Doua mari surprize

Surprinzatoare au fost sentin­tele primite de avocatul Toni Baltag, unul dintre cei mai me­diatizati membri ai Baroului Iasi, si de fostul sef al Agentiei Do­meniului Statului, Flavius Ionita. Ambii au primit cate trei ani de inchisoare cu executare, in condi­tiile in care in prima instanta Curtea de Apel Iasi ii achitasera. Un alt condamnat este si omul de afaceri Cristian Maftei, un apropiat de-al liderilor PNL de la Iasi, care a primit sase ani de inchisoare, asta in urma revocarii unei pedepse mai vechi, din 2001. Maftei avea aseara telefonul in­chis, la fel si avocatul sau, Ma­rius Striblea. Avocatul Toni Bal­tag nu a putut fi nici el contactat, iar la ora 22 se afla si el in arest, conform unor surse oficiale. Despre Cristian Maftei si Flavius Ionita nu existau, la ora inchiderii edi­tiei, confirmari ca s-ar fi aflat in custodia politiei, ei fiind anterior cautati pentru a fi incarcerati.

Un proces-maraton

Procesul „Lotului Prisacaru“ a inceput inca din 2007, la dosar existand numeroase volume de interceptari. Stenogramele au fost, de altfel, principalele probe luate in calcul de judecatorii din prima instanta. In faza de apel, avocatii partilor au incercat in mai multe randuri sa inlature interceptarile de la dosar, insa jude­catorii de la Curtea Suprema au respins pe capete aceste solicitari. La dosar au cantarit mult si de­claratiile date de denuntatori, Norina si Dorin Forna, cei de la care practic a pornit dosarul „Mita la prefect“. Sotii Forna nu au raspuns aseara la telefon pentru a comenta sentinta instantei.

Dosarul „Mita la prefect“ a fost construit in urma unui denunt al familiei Forna. Potrivit pro­cu­rorilor, inculpatii ar fi solicitat de la sotii Dorin si Norina Forna trei hectare pentru retrocedarea unui teren de 16 hectare. Doua hectare dintre acestea ar fi urmat sa ajunga la Prisacaru, in timp ce un hectar in posesia sefului de atunci al Agentiei Domeniilor Statului Iasi, Flavius Ionita. Totul ar fi trebuit sa se realizeze prin interme­diul lui Cristian Maftei, om de afaceri din Iasi, cununat la inceputul anilor 2000 de Crin Antonescu, fost presedinte al PNL. Toni Baltag ar fi avut si el un rol de intermediar in aceasta po­veste, au sustinut procurorii.

Mutat in Anglia

Dupa ce a fost suspendat din functie, Radu Prisacaru s-a mutat in Anglia, el fiind totusi prezent la mai multe termene de judecata de la Curtea Suprema. Prisacaru a fost primul prefect din tara care a fost arestat pentru fapte de co­ruptie, iar inainte de a fi arestat era considerat una dintre marile sperante pe plan local ale PNL fiind sustinut in cariera de fostul lider al liberalilor ieseni, Relu Fe­ne­chiu, aflat si el dupa gratii, la Peniten­ciarul Iasi.

Care sunt procedurile de urmat din partea oamenilor legii, de la pronuntare pana la arest

Aseara, imediat dupa pronuntarea judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, mandatele de executare a pedepselor pentru cei patru condamnati au fost trimise la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Iasi, iar politistii s-au dus „glont“ acasa la Radu Prisacaru, de unde l-au ridicat si transportat la Arestul Politiei Municipiului Iasi. Intre timp, avocatul Toni Baltag s-a predat singur la o sectie de politie, fiind introdus imediat in acelasi arest. In scurt timp, politistii de la Biroul Urmariri au plecat si dupa celalalt condamnat, respectiv Flavius Ionita, care nu se predase pana la ora 23.

„Procedura spune ca, in cazul in care nu sunt gasiti la domiciliu, sau in celelalte locuri frecventate de acestia, iar ei nu s-au predat la orice sediu al Politiei, se intocmeste un proces-verbal de constatare, apoi persoana in cauza se da in urmarire nationala si internationala“, au precizat surse din cadrul IPJ Iasi.

In momentul in care instanta a emis mandatele de arestare, acestea ajung si la Politia de Frontiera, pentru a zadarnici o eventuala fuga din tara a celor condamnati definitiv. Odata ajunsi in Arestul Politiei, aici, condamnatii vor intra in carantina, adica vor sta izolati de ceilalti detinuti. De altfel, ei vor fi supravegheati foarte atent, pentru a nu recurge la gesturi extreme, in cazul in care vreunul clacheaza psihic. Zilele urmatoare, odata cu venirea mandatelor in original prin curier special (primele au venit prin fax), detinutii vor fi mutati la penitenciar pentru ispasirea pedepsei pentru care au fost condamnati.

Omul de afaceri Cristian Maftei nu s-a prezentat la politie dupa ce a fost condamnat definitiv la sase ani de inchisoare, dar nici nu a fost gasit acasa dupa ce politistii au ajuns la domiciliul sau. El ar fi trebuit sa se predea cat mai repde cu putinta dupa pronuntarea sentintei. In aceste conditii a fost dat in urmarire nationala.

Intre timp, fostul prefect Radu Prisacaru si fostul sef ADS Flavius Ionita au ajuns in penitenciar.

"Este vorba de doua persoane care s-au predat si una depistata, toate care au fost introduse in arestul IPJ Iasi, urmand a fi predate catre penitenciar, fiind puse in aplicare trei mandate de arestare. Mai exista o persoana, inca un mandat pe numele unei persoane care nu a fost depistata, care urmeaza a fi data in urmarire nationala", a declarat Anca Vijiac, purtator de cuvant al IPJ Iasi.

COMENTARII

DISQUS: