Codul Penal de o parte si de alta a Prutului, in dezbatere la UPA din Iasi

Codul Penal de o parte si de alta a Prutului, in dezbatere la UPA din Iasi

Cat de necesara este reforma legislativa in Romania si Republica Moldova si modul in care aceasta reforma se concretizeaza in Codurile Penale ale celor doua tari. Acestea au fost principalele subiecte ale conferintei “Reforma Legislativa penala”

Ieri au intrat in vigoare noile amenzi pentru munca la negru
O noua editie a targului Bucuriile Toamnei, la Iasi

care a avut loc ieri la Universitatea “Petre Andrei” din Iasi. “Constat ca ne aflam intr-o perioada de depresie normativa si ca de 20 de ani suntem intr-o perpetua reforma legislativa”, a explicat decanul Facultatii de Drept din cadrul UPA din Iasi, prof.univ.dr. Cristian Bocancea, motivul alegerii acestei teme de discutie.

Invitat de onoare la conferinta, prof. univ. dr. George Antoniu, directorul stiintific al Institutului de Cercetari Juridice din cadrul Academiei Romane, a tinut sa puncteze faptul ca e necesara multa reflectie pentru a ajunge la o legislatie viabila. “Nu putem face un import de legislatie straina, doar pentru ca acolo suna mai frumos ”, a precizat academicianul. In acelasi timp, George Antoniu a apreciat initiativa Rectorului Universitatii ”Petre Andrei” din Iasi, Prof.univ.dr. Doru Tompea si s-a declarat onorat de invitatie si de interesul pentru reforma legislativa penala. Prof. univ.dr. Vitalie Stati de la Facultatea de Drept a Universitatii de Stat a Republicii Moldova a trecut in revista legislatia in materie de discriminare din tara vecina . “Se poate constata ca in legislatia noastra lipseste o incriminare unitara a discriminarii”, a concluzionat acesta.

Despre culisele elaborarii Codului Penal din Republica Moldova a vorbit studentilor si cadrelor didactice prezente in “Aula Magna”, prof.univ.dr. Victor Moraru de la Facultatea de Drept a Universitatii de Stat a Republicii Moldova. “Textul trebuie sa fie si real si aplicabil in realitatea concreta. Din pacate legile sunt pregatete de comisiile de specialitate si apoi le voteaza persoane care nu cunosc legislatia”, a incercat sa explice profesorul motivul pentru care in Codul Penal apar uneori neconcordante. Conferinta de ieri a fost organizata de Facultatea de Drept din cadrul UPA din Iasi si face parte din suita evenimentelor dedicate “Anului Jubiliar Petre Andrei“ . A.S.

 

COMENTARII

DISQUS: