Cel mai vechi muzeu de istorie naturala din tara, infiintat in 1834 la Iasi, inchis de doi ani din cauza degradarii

Cel mai vechi muzeu de istorie naturala din tara, infiintat in 1834 la Iasi, inchis de doi ani din cauza degradarii

300.000 de exponate ale Muzeului de Istorie Naturala din tara risca sa fie distruse. Cel mai vechi muzeu din tara de acest gen, infiintat in 1834, este inchis de doi ani. 

O Dacie a ars in Tatarasi, in zona pietii Doi Baieti
Control fiscal la Spitalul „Sf Spiridon”

Dupa ani de zile de procese s-a stabilit ca proprietar al imobilului este statul roman, prin Primarie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ este administrator, iar Societatea de Medici si Naturalisti are proprietate asupra parterului, noteaza Ziarul de Iasi.

Cel mai vechi Muzeu de Istorie Naturala din tara va implini in luna mai doi ani de zile de cand are portile ferecate, cladirea in care acesta isi duce de peste 150 de ani existenta prezentand riscuri pentru vizitatori.
 
Din cladirea abia vizibila aflata vizavi de Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi, elefantul Gaba, cumparat de domnitorul Sturdza de la un circ italian, dupa ce murise la Ciric, expus de peste 150 de ani in muzeu, a fost martor alegerii lui Cuza si formarii istoriei moderne.
 
Acum, alaturi de restul de 300.000 de exponate din muzeu, printre care se numara lei, tigri sau replici ale unor dinozauri, asteapta ca fondurile europene pentru renovare sa se reverse asupra lor inaintea tavanului cladirii.
 
Un proces de sapte ani care nu a rezolvat nimic
 
Nici pana astazi nu se stie exact cine a fost proprietarul originar al cladirii Muzeului de Istorie Naturala din Iasi, fost conac boieresc, insa din 1841, la sapte ani dupa infiintarea in 1834, este casa a uneia dintre cele mai mari colectii taxidermice din tara.
 
Struti, lei, tigri, cimpanzei, specii de pasari, de pesti, de reptile, de vertebrate si de nevertebrate, 300.000 de exponate in total, se afla in cladirea care dateaza de la sfarsitul secolului al XVII-lea.

Peretii majoritatii salilor, intesati cu crapaturi care se intind ca panzele de paianjen, sunt infiltrati cu apa din urma topirii zapezilor, unele sali avand prelate deasupra vitrinelor cu exponate pentru a se evita degradarea acestora.
 
Situatia cladirii este atat de grava incat, pentru a evita riscul accidentarii vizitatorilor, din mai 2013 aceasta este inchisa in asteptarea unei „expertize tehnice pentru consolidare“ care inca nu s-a efectuat.
 
In prezent, proprietar al imobilului este statul roman, prin Primarie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ este administrator si detine toate piesele din muzeu, iar Societatea de Medici si Naturalisti din Iasi are sediul in aceeasi cladire si proprietate asupra parterului.
Exista sapte angajati, patru muzeografi, un taxidermist, un conservator si un custode, exceptand personalul de intretinere.
 
In urma cu aproape zece ani, muzeul era pe lista scurta pentru a intra intr-un proces de renovare si consolidare, insa Societatea de Medici si Naturalisti din Iasi, care isi are sediul la parterul cladirii, a dat in judecata Primaria si Universitatea pentru a se stabili cu exactitate cine este proprietar in acte pe imobil.

Dupa un proces care a durat peste opt ani (fiindca s-a ajuns pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie), instantele au hotarat ca situatia sa ramana aceeasi ca inaintea demararii procesului.
 
Insa, intre timp, fondurile pentru investitii ale institutiei de invatamant superior iesean au scazut foarte mult, si singura metoda prin care se mai poate interveni asupra imobilului este prin accesarea unor fonduri europene pe urmatorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene.

COMENTARII

DISQUS: