Cazul elevilor infectati la banchet: DSP spune ca ar fi vorba de o toxina

Oficialii DSP spun ca cele mai multe alimente consumate la petrecerea de absolvire a gimnaziului de la Dolhesti au fost preparate acasa la unul dintre

Peste 800 de locuri de munca disponibile pentru ieseni
Certificat de inmatriculare fals detectat de politistii de frontiera ieseni

Oficialii DSP spun ca cele mai multe alimente consumate la petrecerea de absolvire a gimnaziului de la Dolhesti au fost preparate acasa la unul dintre copii.

Starea celor 12 elevi absolventi ai clasei a VIII-a din localitatea Dolhesti care au fost internati ieri la Spitalul de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva“ din Iasi dupa ce au consumat alimente aduse de acasa la serbarea de sfarsit de an s-a imbunatatit. Medicii spitalului iesean spun ca acestia s-au simtit bine in cursul noptii si ca simptomele au disparut in totalitate, astfel ca acestia pot fi externati oricand. „Dintre cei 14 tineri care au consumat mancarea, 12 au ajuns la spital si au fost internati. In prezent, acestia sunt intr-o stare foarte buna si probabil vor fi externati foarte curand. Niciunul dintre ei nu mai prezinta simptome, asa ca pot sa plece“, a mentionat dr. Mihnea Hurmuzache, medic primar boli infectioase, director medical al spitalului.

Oficialii Directiei pentru Sanatate Publica (DSP) Iasi au inceput o ancheta pentru a depistarea factorului care a provocat imbolnavirea, chiar de duminica, atunci cand au fost informati de caz. Conform reprezentantilor institutiei, se pare ca cele mai multe dintre alimente au fost preparate de mai multi parinti, la domiciliul unuia dintre ei.

„Dintre cei 12 copii internati, cu forme clinice usoare si medii, sapte cazuri s-au inregistrat la copiii cu varste cuprinse intre 10 -14 ani si celelalte cinci la tineri cu varste cuprinse intre 15-19 ani. Deocamdata, noi banuim ca este vorba de o toxina, pentru ca toti s-au prezentat la spital cu varsaturi, dar nu ne putem pronunta pana nu avem rezultatele de probe. Au fost recoltate 19 probe de aliment, probe de apa si probe de exudat nazal, de la persoane implicate in pregatirea si servirea mesei. Urmeaza sa ii contactam pe consumatorii adulti, in vederea obtinerii de informatii privind starea de sanatate. Ei nu au avut nevoie de internare, dar ancheta epidemiologica continua in vederea stabilirii etiologiei focarului“, a declarat dr. Liviu Stafie, directorul DSP Iasi.

COMENTARII

DISQUS: 0