Buluceala la ghiseele Fiscului ca in epoca ceausista

Buluceala la ghiseele Fiscului ca in epoca ceausista

Ca in fiecare luna, iesenii au lasat pe ultima zi depunerea declaratiilor fiscale si achitarea obligatiilor catre buget. Ieri, Fiscul iesean a fost luat cu asalt de sute de "intaziati". Inarmati cu documentele necesare si cu sumele de bani, acestia s-au asezat la coada formata pe 4 randuri si care se intindea pe zeci de metri.

Transplant osos realizat in premiera la Iasi!
Iasul, capitala muzicii mecanice

Intregul trotuar din fata institutiei a fost ocupat de agentii economici. "Nu au lucrat ieri, de asta am venit astazi", "Am asteptat sa mai intre ceva bani in cont pentru a face platile", "Nu am avut timp pana astazi", erau scuzele celor care asteptau la coada. Patru ghisee au fost deschise special pentru preluarea documentelor si a banilor. "Aglomeratia se datoreaza faptului ca multi agenti economici au lasat pe ultima zi indeplinirea obligatiilor fiscale. La depunerea actelor nu sunt probleme. Exista probleme la achitarea obligatiilor fiscale. Programul de lucru permite preluarea actelor si a banilor de la toate persoanele prezente", a declarat Maria Taran, purtator de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene Iasi. Aceasta a precizat ca depunerea declaratiilor se poate face si prin intermediul internetului. "De altfel, si pentru achitarea obligatiilor fiscale se poate apela la serviciile online, in conditiile in care reprezentantul agentului economic dispune de o semnatura digitala confirmata", a punctat Maria Taran.
Multi dintre agentii economici au depus declaratiile prin intermediul serviciilor postale, astfel incat centralizarea lor la nivelul Fiscului iesean va mai dura cel putin o saptamana. "Ne asteptam si la depunerea de declaratii rectificative care vor conduce la prelungirea termenului pentru centralizarea datelor", a sustinut purtatorul de cuvant al Fiscului iesean. Pentru datoriile pana la 1 iulie, care se sting dupa aceasta data, se aplica penalitati de intarziere potrivit legislatiei actuale. Astfel, daca se achita datoria in primele 30 de zile de la scadenta, nu se percep penalitati. Daca datoria este platita in termen de 60 de zile, penalitatile sunt de 5% din valoarea debitului. Dupa implinirea termenului de 60 de zile, penalitatile cresc la 15% din valoarea obligatiilor fiscale nestinse.

COMENTARII

DISQUS: 0