Avocatul Calin Pipernea a fost condamnat la 5 ani si 3 luni de inchisoare dupa ce a fost trimis in judecata de DNA pentru spalare de bani

Avocatul Calin Pipernea a fost condamnat la 5 ani si 3 luni de inchisoare dupa ce a fost trimis in judecata de DNA pentru spalare de bani

Pipernea a fost acuzat de a poprit ilegal conturile Primariei Iasi. Decizia a fost luata astazi, de Curtea de Apel Iasi.

Nunta cu scandal la conacul Polizu. Alerta cu salmonella, santaj la patron
Constitutia a fost dezbatuta pe larg la Iasi

In acelasi dosar a mai fost condamnata la doi ani si o luna de inchisoare cu suspendare si Viorela Lacatusu. De asemenea, Petru Hasmatuchi a fost condamnat la 6 luni de inchisoare cu suspendare si Codin Lacatusu la 6 luni de inchisoare cu suspendare.

Instanta a admis actiunea civila formulata de Primaria Municipiului Iasi si obliga in solidar inculpatii Pipernea Dan Calin si Lacatusu Viorela Catalina la plata catre partea civila a sumei de 561.561 lei reprezentand daune materiale.

Sentinta poate fi atacata cu apel in 10 zile de la comunicare.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2011, inculpatul Pipernea Dan Calin, in calitate de executor judecatoresc, a pus in aplicare, cu rea credinta, procedura de executare silita a unei decizii judecatoresti, in contradictoriu cu Primarul Municipiului Iasi, cu incalcarea prevederilor legale in acest domeniu.

In baza acestei hotarari judecatoresti, Curtea de Apel Iasi a stabilit dreptul inculpatei Lacatusu Viorela Catalina la masuri reparatorii prin echivalent pentru un teren in suprafata de 1.526,29 mp situat in municipiul Iasi, ca urmare a confiscarii acelui teren de catre regimul comunist. Inculpatul Pipernea Dan Calin a demarat procedura de executare silita a acestei hotarari judecatoresti desi aceasta decizie nu impunea plata unei sume de bani in sarcina Primarului Municipiului Iasi, ci stabilea doar dreptul la despagubiri din partea Statului Roman, drept care, potrivit legii, putea fi realizat numai printr-o procedura care era de competenta Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, procedura care era in derulare in momentul demararii executarii silite si despre care inculpatul avea cunostinta.

In plus, inculpatul Pipernea Dan Calin a stabilit, cu titlu de „onorariu de succes”, incasarea unei sume de bani mult mai mari decat cea prevazuta legal, iar apoi si-a insusit suma totala de 468.984 lei, din care a restituit, ulterior, o parte.

Avand la dispozitie un raport de evaluare a terenului, intocmit, la solicitarea sa, anterior inceperii procedurii de executare, inculpatul Pipernea Dan Calin a formulat o cerere de executare silita, in care a inserat date nereale referitoare la dispozitiile deciziei a carei executare o solicita. Judecatoria Iasi a incuviintat, la data de 10 martie 2011, executarea silita si, in baza acestei incheieri, in cursul lunii aprilie 2011, inculpatul a dispus poprirea conturilor de trezorerie ale Primariei Iasi pana la incasarea sumelor de 789.580 lei (reprezentand pretinsa valoare a despagubirilor), 9.250 – cheltuieli de executare si 2.500 lei – onorariul avocatului. Din acesti bani, in aceeasi zi, inculpatul a virat intr-un alt cont apartinand biroului sau suma de 158.984, cu mentiunea „onorariu de succes” si suma de 630.596 lei in contul inculpatei Lacatusu Viorela Catalina.

La data de 3 mai 2011, la solicitarea Primarului Municipiului Iasi, Judecatoria Iasi a anulat aceasta executare si a dispus restituirea acestor sume de bani, insa inculpatul a facut alte demersuri pentru a evita restituirea si pentru a-si insusi sume suplimentare. In acest scop, motivand ca trebuie sa restituie banii catre Municipiul Iasi, inculpatul i-a solicitat inculpatei Lacatusu Viorela Catalina restituirea partiala a sumei obtinute. Din sumele returnate de Lacatusu Viorela Catalina, printr-o serie de operatiuni bancare, inculpatul Pipernea Dan Calin si-a mai insusit suma de 310.000 lei si a restituit Municipiului Iasi suma totala de 240.000 lei.

In scopul ascunderii activitatii sale si pentru a-si asigura pastrarea sumelor de bani, inculpatul a efectuat mentiuni necorespunzatoare adevarului in cuprinsul procesului verbal de distribuire a sumelor de bani, atestand in mod nereal ca intreaga suma poprita 789.580 lei a fost virata in contul inculpatei Lacatusu Viorela Catalina, act semnat de inculpatul Lacatusu Codrin la rubrica „creditor” in locul sotiei sale. De asemenea, Pipernea Dan Calin l-a determinat pe Hasmatuchi Petru, angajat in cadrul biroului sau, sa consemneze in acest proces verbal ca modalitatea de distribuire a sumelor a fost comunicata Primariei Iasi. In plus, Pipernea Dan Calin a intocmit in fals o adresa catre biroul de avocati care reprezenta interesele Primariei Iasi in care a consemnat, in mod eronat, ca suma poprita nu a fost distribuita catre Lacatusu Viorela Catalina.

Pentru a ascunde adevarata provenienta a sumelor de bani incasate in mod injust, inculpatul Pipernea Dan Calin a facut mai multe operatiuni de transfer bancar sub aparenta unor operatiuni licite.

Din suma totala obtinuta in mod ilegal de inculpati, Primariei Municipiului Iasi i-a fost restituita suma totala de 240.144 lei.

Municipiul Iasi, prin reprezentantul sau legal – Primarul Municipiului Iasi, s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 561.561 lei. 

COMENTARII

DISQUS: