Au venit banii! Zeci de milioane de euro, dati cash iesenilor. Lista este una lunga!

Dupa ani de zile de procese in instanta, statul roman, prin directiile de Finante judetene, au inceput sa inapoieze toate formele de taxa sau timbru d

Control la frizeriile din judetul Iasi
Atentie la hoti, cand mergeti la cumparaturi

Dupa ani de zile de procese in instanta, statul roman, prin directiile de Finante judetene, au inceput sa inapoieze toate formele de taxa sau timbru de mediu platite din 2007 pana in 2017. La Iasi s-au platit deja 12 milioane de lei, numai in ultimele trei luni. Fondurile vor trebui sa ajunga in buzunarele a catorva zeci de mii de ieseni. Unii au de primit sume relativ mici, de cateva sute sau chiar zeci de euro, sunt insa altii care vor primi de la stat sume considerabile.

Statul roman s-a folosit de banii iesenilor ani la randul! In ultimii zece ani, unul din zece ieseni au platit taxa auto, bani pe care statul roman a restituit doar o parte. “Ziarul de Iasi” a alcatuit topul sumelor pe care le-au achitat iesenii in fiecare an, in contul acestei taxe colectate de catre Fisc. Din fondurile stranse de stat, au fost restituite, in ultimele trei luni, 12 milioane de lei. Cititi in continuare ce suma de bani datoreaza statul roman catre ieseni si cati dintre ei si-au primit deja banii inapoi.

Clasamentul pe ani

Taxa auto a avut mai multe denumiri in decursul celor zece ani de cand a fost instituita: taxa de mediu, taxa de poluare, taxa de prima inmatriculare si ultima, taxa de timbru. In total, iesenii au platit in contul acestei taxe auto, din anul 2007 si pana la inceputul anului trecut, suma totala de 212,9 milioane lei. Adica aproape 50 de milioane de euro. Taxa a fost achitata de un numar de 95.621 de ieseni, adica unul din zece locuitori ai judetului Iasi. De exemplu, in anul 2016 iesenii au achitat cei mai multi bani in contul taxei auto: 15.613 ieseni au platit suma de 26 milioane lei. De asemenea, in anul 2016, 11.585 de contribuabili din Iasi au scos din buzunare 21,5 milioane lei iar in 2014, 10.662 de persoane fizice au platit in contul taxei suma de 22,3 milioane de lei. In anul 2013, 8,566 de persoane au dat 21,3 milioane lei, in anul 2012, un numar de 7.777 au achitat 20,5 milioane lei, iar in 2011, 4.997 de persoane au achitat suma de 12,1 milioane lei. In anul 2010, un numar de 8.080 de persoane au platit suma de 23 milioane lei, in 2009 – 6.378 au dat 19,5 milioane lei, iar in 2008, 8.450 de contribuabili care au dat 20 milioane lei. In anul 2007, Fiscul a colectat 15,5 milioane lei de la 8.257 de ieseni. Cei mai putini bani au fost incasati de catre Fisc in anul 2017, atunci cand taxa a fost eliminata. Anul trecut, numai 397 de ieseni au achitat suma de 373.905 lei pentru taxa de timbru. In cei zece ani de la instituirea acestei taxe auto, au mai existat perioade cand a fost restituiti banii colectati, de obicei atunci cand se schimba denumirea impozitului. De exemplu, dupa ce taxa de poluare a devenit taxa de mediu, Guvernul a decis restituirea celor care achitase vechea taxa.

Care este procedura

O parte dintre iesenii care au achitat taxa de prima inmatriculare, de mediu sau de poluare a inceput sa-si primeasca banii in conturi. In ultimile trei luni, 12.500 de ieseni si-au primit banii deja banii inapoi, adica aproximativ 12,5 milioane lei. Cei care au facut cerere la Fisc este data mai departe catre Fondul de Mediu iar acestia aloca banii intr-o luna de zile iar in etapa finala, sumele sunt virate in conturile contribuabililor. Evident, Fiscul va retine o parte din bani daca contribuabilul are datorii la stat si ii va vira diferenta de bani. Iesenii au timp sa isi ceara banii inapoi pana in august, iar sumele cuvenite ar trebui restituite in intregime pana in martie 2019. Autoritatile spun ca taxele auto pot fi recuperate chiar daca proprietarii si-au vandut autoturismele intre timp cat si cei care au castigat inapoierea sumelor prin intermediul instantelor judecatoresti. De asemenea, banii din taxa auto vor fi inapoiati cu dobanda, bani care vor veni ulterior virarii sumei principale a taxei, de la Fondul de Mediu. De asemenea, trebuie sa fiti foarte atenti ca, la completarea cererii de restituire a taxei sa scrieti corect contului bancar in care vor fi virati banii.

COMENTARII

DISQUS: 0