ANRE: Nu doar ENEL, ci toti cei 8 distribuitori din tara trebuiau, initial, sa reduca facturile la energie cu 6%

ANRE: Nu doar ENEL, ci toti cei 8 distribuitori din tara trebuiau, initial, sa reduca facturile la energie cu 6%

Toate cele 8 companii din domeniul distributiei de energie existente in Romania ar fi trebuit, initial, sa reduca tarifele de furnizare a energiei electrice cu 6% anul trecut, nu numai ENEL,

Castelul de apa de la Gara are o noua fata
Balanescu ii ajuta gratuit pe ieseni

a explicat pentru HotNews.ro, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). 6% reprezinta o estimare initiala realizata de comisia de reglementare din ANRE. Ulterior, in urma unei expertize tehnice, comitetul a decis o reducere de numai 4,7%, si nu deodata, ci esalonat. "Erau companii catre trebuiau sa returneze si cate 100 de milioane de lei. Au spus ca daca returneaza dintr-odata, doua-trei dintre ele intre in insolventa", a spus Havrilet comentand decizia comisiei de reglementare. Un aspect interesant din dosar este legat de presiunile ENEL de a introduce niste contoare inteligente, intr-un sistem total nepotrivit, pentru a obtine niste beneficii. Vezi in text mai multe aspecte legate de dosar.

NOTA Compania ENEL nu doreste sa comenteze scandalul in care se afla. "Verificam datele continute de comunicatul de presa publicat de DNA. Colaboram cu autoritatile pentru a clarifica situatia si, avand in vedere stadiul investigatiei, nu putem oferi alte informatii in acest moment", spun reprezentantii ENEL.

ENEL ar fi trebuit sa reduca tarifele de furnizare a energiei electrice cu 6% anul trecut, se arata in comunicatul DNA referitor la afacerea ANRE-ENEL, in urma careia au fost retinute trei persoane: Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa.

Concret, in prima jumatate a anului 2013, vicepresedintele ANRE i-a pus in vedere directorului ENEL ca, in urma descoperirii unei duble taxari a certificatelor verzi catre consumatori in anul 2012, ENEL Distributie Muntenia este pasibila de sanctiuni constand in reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu aceasta ocazie, vicepresedintele ANRE a conditionat micsorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (in loc de 6%, reprezentand o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL in implementarea proiectului Smart Meter, ori de incheierea, de catre ENEL, a unor contracte de lucrari sau de achizitie echipamente cu aceasta societate. In cele din urma s-a ajuns la incheierea a doua contracte de executie lucrari in valoare totala de 407.199 lei. Lucrarile au fost subcontractate in proportie de 30% de Electroalfa unor firme, insa din obiectul contractului rezulta ca lucrarile a fost subcontractata integral.

COMENTARII

DISQUS: