Afaceristul iesean Munteanu scapa de arestare in dosarul familiei premierului Ponta

Afaceristul iesean Munteanu scapa de arestare in dosarul familiei premierului Ponta

Afaceristul iesean Liviu Munteanu, cel care a fost stapan peste firma familiei premierului Victor Ponta, a fost retinut pentru 24 ore. El a colaborat cu anchetatorii, recunoscand faptele de care este acuzat, astfel ca procurorii nu vor mai cere arestarea sa.

Fonduri pentru Ambulatoriul „Sf. Ioan” Iasi
CET nu a reusit sa deblocheze sistarea apei calde de la 1 august

Liviu Munteanu, unul dintre oamenii de afaceri retinuti in dosarul privind fraudarea unor fonduri europene, in care este implicat Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a colaborat cu anchetatorii, recunoscand faptele de care este acuzat, astfel ca procurorii nu vor mai cere arestarea sa.

Astfel, procurorii care ancheteaza dosarul de coruptie in care este implicat cumnatul premierului Ponta nu vor cere arestarea preventiva a lui Liviu Munteanu, administrator al S.C. Grossmann Engineering Group SRL intrucat la audierile de marti de la DNA Ploiesti acesta "a colaborat cu organele de ancheta", recunoscand faptele de care este acuzat.

Anchetatorii din cadrul DNA Ploiesti, care in noaptea de marti spre miercuri au retinut patru persoane in dosarul in care este urmarit penal cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu, vor cere, miercuri dupa-amiaza, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, emiterea unor mandate de arestare preventiva pe numele a trei dintre cei patru inculpati retinuti in acest dosar.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii nu vor solicita arestarea preventiva a lui Liviu Munteanu, care din 25 aprilie 2014 este administrator al S.C. Grossmann Engineering Group SRL intrucat acesta a colaborat cu anchetatorii, recunoscand, la audierile de marti de la DNA Ploiesti, care au durat peste 17 ore, faptele de care este acuzat.

In schimb, anchetatorii il vor pune, cel mai probabil, sub control judiciar pe administratorul S.C. Grossmann Engineering Group SRL.

Liviu Munteanu este urmarit penal pentru aderare la un grup infractional organizat, schimbarea nelegala a destinatiei fondurilor europene si evaziune fiscala. El a fost adus, marti dupa-amiaza, la sediul DNA Ploiesti si audiat, iar miercuri, la ora 4.30, a fost scos din sediul DNA alaturi de ceilalti trei oameni de afaceri retinuti in acest dosar si dus in arestul IPJ Prahova, de la Campina.

Miercuri dupa-amiaza, Iulian Hertanu, Mihail Marian Coman si Vladimir Razvan Ciorba, oameni de afaceri inculpati in dosar, vor fi prezentati instantei supreme cu propunere de arestare preventiva.

UPDATE ORA 09:50

Afaceristul iesean Liviu Munteanu (57 de ani) este stapan pe una dintre firmele prin care anchetatorii anticoruptie sustin ca sotul surorii premierului Victor Ponta, si acesta tot iesean, ar fi obtinut contracte cu statul in mai multe judete din tara, conduse in special de baroni PSD.

La randul sau, acest cumnat al lui Ponta, Iulian Hertanu, originar din Iasi, a plecat din municipiu dupa casatoria cu sora premierului.

Relatia de afaceri dintre iesenii Liviu Munteanu si Iulian Hertanu a devenit oficiala in luna aprilie a anului trecut, atunci cand primul dintre ei a preluat firma Grossmann Engineering Group intr-un moment delicat pentru aceasta.

COMUNICAT DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a urmatorilor inculpati:

HERTANU IULIAN CRISTIAN, administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L, pentru savarsirea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– schimbarea, nelegala, a destinatiei fondurilor europene,
– evaziune fiscala,

COMAN MIHAIL-MARIAN – administrator/asociat la S.C. INDSERV S.R.L. Ploiesti si S.C. INDSERV PROIECT S.R.L. Ploiesti si angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. (in calitate de consilier al directorului general din data de 24.05.2012), pentru savarsirea infractiunilor de:
– constituirea unui grup infractional organizat,
– schimbarea, nelegala, a destinatiei fondurilor europene,
– evaziune fiscala,

CIORBA VLADIMIR-RAZVAN – administrator/asociat la S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroesti, jud. Ilfov, S.C. CVR ACTIVITES GROUP S.R.L. Bucuresti si S.C. GEFAM PRO S.R.L. Dobroesti, jud. Ilfov, pentru savarsirea infractiunilor de
– constituirea unui grup infractional organizat,
– schimbarea, nelegala, a destinatiei fondurilor europene,
– evaziune fiscala,

MUNTEANU LIVIU, administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. incepand cu data de 25.04.2014, pentru savarsirea infractiunilor de: –aderarea la un grup infractional organizat,
– schimbarea, nelegala, a destinatiei fondurilor europene
– evaziune fiscala.

Celor patru inculpati li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand ca ei sa fie prezentati, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In aceeasi cauza s-a pus in miscare actiunea penala si s-a dispus masura controlului judiciar fata de urmatorii:

COSMA MIRCEA, presedinte al Consiliului Judetean Prahova si presedinte al organizatiei judetene Prahova a unui partid, iar ulterior vicepresedinte al acelui partid, pentru savarsirea infractiunilor de sprijinirea unui grup infractional organizat si folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii, pentru sine sau pentru altii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite,

COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat, (fiul celui anterior mentionat), pentru savarsirea infractiunii de sprijinirea unui grup infractional organizat,

GHIȚA SEBASTIAN AURELIAN, deputat, pentru savarsirea infractiunilor de sprijinirea unui grup infractional organizat.

Din ordonantele intocmite de procurori a reiesit ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2011- 2015, HERTANU IULIAN CRISTIAN – administrator de drept si, incepand cu data de 25.04.2014, administrator de fapt al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroesti, jud. Ilfov, CIORBA VLADIMIR-RAZVAN – administrator/asociat la S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroesti, jud. Ilfov, S.C. CVR ACTIVITES GROUP S.R.L. Bucuresti si S.C. GEFAM PRO S.R.L. Dobroesti, jud. Ilfov si COMAN MIHAIL-MARIAN – administrator/asociat la S.C. INDSERV S.R.L. Ploiesti si S.C. INDSERV PROIECT S.R.L. Ploiesti si angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. (in calitate de consilier al directorului general din data de 24.05.2012), au constituit un grup infractional pentru a actiona in vederea:

– adjudecarii frauduloase a unui contract de lucrari finantat preponderent din fonduri europene si
– insusirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute in cadrul proiectului cu finantare europeana
– sustragerii de la plata contributiilor datorate catre stat, prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat.

Contractul avand ca obiect „Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic a fost atribuit de catre S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. Ploiesti (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Judetean Prahova este actionar majoritar), Asocierii S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L. si a fost semnat la data de 13.01.2012.

La grupul infractional astfel constituit a aderat, prin numirea ca administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., incepand cu data de 25.04.2014, inculpatul Munteanu Liviu, rolul sau fiind acela de a semna documente in cadrul proiectului cu finantare europeana si de a asigura efectuarea unor plati catre societatile controlate de membrii grupului, incepand cu data anterior mentionata.

Grupul infractional mentionat a fost sprijinit in realizarea scopului propus de

-COSMA MIRCEA care, in perioada 2011 – 2015, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Prahova si presedinte al organizatiei judetene Prahova a unui partid, iar ulterior vicepresedinte al acelui partid, a efectuat demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale – activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la nivelul unor functionari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Judetean Prahova este actionar majoritar) si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii mentionate, pentru ca, prin prisma atributiilor de serviciu pe care acestia le aveau, sa determine atribuirea nelegala, catre Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrari avand ca obiect „Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic”, iar pe parcursul derularii contractului, sa determine prelungirea termenelor de executie si efectuarea platilor in conditii de nelegalitate.

-COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat in Parlamentul Romaniei si fii al lui Cosma Mircea, care a efectuat demersuri ( interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale) la nivelul unor functionari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. ( societate la care Consiliul Judetean Prahova este actionar majoritar) si exercitat interventii asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atributiilor de serviciu pe care acestia le aveau, sa determine atribuirea nelegala, catre Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrari avand ca obiect „Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic” iar pe parcursul derularii contractului, prelungirea termenelor de executie si efectuarea platilor in conditii de nelegalitate.

-GHITA SEBASTIAN AURELIAN, deputat in Parlamentul Romaniei, care a efectuat demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale) la nivelul unor functionari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Judetean Prahova este actionar majoritar ) si exercitat interventii asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atributiilor de serviciu pe care acestia le aveau, sa determine atribuirea nelegala, catre Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrari avand ca obiect „Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic” iar pe parcursul derularii contractului, prelungirea termenelor de executie si efectuarea platilor in conditii de nelegalitate.

Scopul grupului infractional astfel format si sprijinit a fost atins, urmarirea penala efectuata pana la acest moment relevand:

– deturnarea din cadrul proiectului si insusirea in interes propriu, de catre membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand un procentaj de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. GROSSMANN ENGINEERIG SRL, catre „partenerii” la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari),

– sustragerea de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei ( din care 1.509.176 lei reprezentand TVA si 1.006.117 lei reprezentand impozit pe profit).

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

COMENTARII

DISQUS: