A cerut 20.000 euro pentru a influenta Consiliul Local: Primarul comunei Bals, trimis in judecata

A cerut 20.000 euro pentru a influenta Consiliul Local: Primarul comunei Bals, trimis in judecata

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului CIBOTARU CONSTANTIN, primar al comunei Bals, jud. Iasi, pentru savarsirea infractiunilor concurente de luare de mita si trafic de influenta.

Consiliul Judetean nu ar putea fi invaluit de flacari
Cresterea salariilor si a pensiilor va duce la dublarea somerilor

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 26 iunie 2013, inculpatul Cibotaru Constantin a pretins de la reprezentantii unei societati comerciale, prin intermediar (denuntator in cauza), suma de 20.000 euro, pentru a interveni pe langa membrii Consiliului Local al comunei Bals, asupra carora a afirmat ca are influenta, pentru a-i determina sa aprobe concesionarea unei suprafete de teren catre respectiva societate, astfel incat aceasta sa realizeze o investitie (constructii destinate depozitarii de cereale si o fabrica de ulei) pe raza comunei, dar si pentru a i se emite avizele si autorizatiile necesare ridicarii unor constructii pe acest teren.

Concret, starea de fapt detaliata in rechizitoriu este urmatoarea: In virtutea relatiilor sale de serviciu, persoana denuntatoare colabora cu reprezentantii mai multor societati comerciale din Romania si din strainatate, motiv pentru care, in cursul anului 2012, in cadrul unei discutii purtate cu inculpatul Cibotaru Constantin, acesta din urma i-a solicitat sa identifice si sa-i recomande persoane dispuse sa realizeze investitii pe raza comunei pe care o conducea, solicitandu-i persoanei denuntatoare sa-i intermedieze contactul cu acestia.

In aceste conditii, denuntatorul a propus directorului general al unei societati comerciale (al carei actionar era o companie din Italia) ca societatea la care lucra sa realizeze o investitie in comuna Bals, in sensul construirii unui depozit de cereale.

Ulterior, la sfarsitul lunii martie 2013, doi reprezentanti ai societatii comerciale (dintre care un cetatean italian) s-au deplasat in comuna Bals, unde, la sediul primariei, au discutat despre realizarea investitiei, cetateanul italian afirmand ca intentioneaza sa construiasca un depozit de cereale si o fabrica de ulei.

Cetateanul italian i-a prezentat inculpatului compania sa si i-a inmanat cateva materiale publicitare in acest sens, in format digital.

S-a stabilit ca, in continuare, inculpatul Cibotaru Constantin sa identifice o suprafata de teren care ar fi putut fi utilizata pentru realizarea investitiei.

S-a stabilit, de asemenea, ca denuntatorul sa fie persoana care sa intermedieze legatura intre primar si reprezentantii societatii comerciale.

La sfarsitul lunii mai, inculpatul Cibotaru Constantin i-a adus la cunostinta martorului denuntator faptul ca a identificat o suprafata de teren de un hectar, situata in apropierea unui drum care fusese recent asfaltat, care putea fi concesionata companiei investitoare. Cu aceasta ocazie, inculpatul a sugerat necesitatea remiterii unor foloase cu titlu de mita, subliniind ca s-au facut eforturi mari pentru asfaltarea acelui drum si ca nu oricine poate obtine teren in acea zona, precum si faptul ca va fi greu (dar nu imposibil) sa-i convinga pe membrii Consiliului Local Bals sa aprobe concesionarea terenului.

In ziua de 26 iunie 2013, in cadrul unei intalniri avute cu denuntatorul, inculpatul i-a solicitat acestuia, in scopul mentionat anterior, sa transmita reprezentantilor societatii comerciale cererea sa de remitere a sumei de 20.000 euro, din care 5.000 euro, conform propunerii inculpatului, ar fi trebuit sa-i revina denuntatorului.

In ziua de 13 august 2013, intre inculpat si denuntator a avut loc o intalnire, la sediul Primariei Comunei Bals, in cadrul careia inculpatul a pretins suma de 20.000 de euro si a explicat care sunt etapele concrete care trebuie urmate pentru realizarea investitiei: formularea unei cereri de concesionare a terenului, in numele firmei, prezentarea proiectului in Consiliul Local (instruindu-l pe denuntator despre modul in care trebuia sa intocmeasca o prezentare, in format electronic), emiterea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire, iar ulterior  obtinerea tuturor avizelor necesare.

Inculpatul a precizat ca cererea de concesionare va fi aprobata in prima faza de catre el, in calitate de presedinte al Comisiei locale de fond funciar, iar apoi va fi discutata in sedinta Consiliului Local. Inculpatul a facut referire la influenta pe care o avea asupra membrilor Consiliului Local Bals, asigurandu-l pe denuntator ca nu vor exista probleme in ceea ce priveste aprobarea, de catre consilieri, a concesionarii terenului.

Inculpatul l-a sugerat martorului cand anume ar fi trebuit sa formuleze cererea respectiva. De asemenea, inculpatul a afirmat ca nu dorea sa primeasca nimic pana nu isi realiza “obligatia” asumata (obtinerea aprobarilor necesare pentru realizarea investitiei), nedorind sa isi ia un angajament pe care sa nu il poata respecta si a precizat ca urmau sa discute dupa aprobarea investitiei asupra modalitatii de remitere a banilor.

Investitia nu a mai fost, in cele din urma, realizata, neexistand asadar, conditiile primirii efective a sumei de 20.000 euro, pretinse anterior.

COMENTARII

DISQUS: 0