25 de milioane de euro, gaura in bugetul Iasului!

25 de milioane de euro, gaura in bugetul Iasului!

Socoteala consilierilor locali nu s-a potrivit cu cea din an de criza. Doar 75% din cele 100 de milioane de lei prognozate ca incasari au ajuns in vistieria Finantelor Locale. Dupa o rectificare de buget votata in sedinta de CL, primarul a anuntat ca in 2010, Iasul va strange cureaua. Alte doua

Sorin Balanescu, a 13-a zi de protest: „Demisia ba… i din Dorohoi!”
Cum a furat un fals angajat E.ON 1.000 de lei de la o pensionara din Iasi

proiecte discutate in plenul Consiliului au vizat pretul de vanzare a apartamentelor ANL si aprobarea a peste 1.000 de solicitari pentru locuinte sociale. Trei proiecte de hotarare de pe ordinea de ieri a sedintei de CL de azi vizau locuintele sociale ale tinerilor – consilierii locali au votat pentru aprobarea a 1052 de cereri locative. Alte 1312 solicitari au fost respinse pentru ca nu indeplineau conditiile de eligibilitate.Cele mai multe discutii s-au iscat in jurul pretului de vanzare a celor 578 de apartamente ANL din Iasi.

„De pe imobiliare.ro, un apartament cu 3 camere din zona Pacurari este la un pret de 82.000 de euro, la noi a rezultat 68.000 de euro. Iar un apartament cu doua camere 62.000 de euro, iar la noi aproape 55.000 de euro”, a spus Letita Palaga, director DAPP. Preturile pe metru patrat pentru apartamentele ANL evaluate de municipalitate variaza intre 477 si 502 euro in functie de zona. Pentru aceste apartamente au fost deja inregistrate 110 solicitari de la chiriasii mai vechi de 3 ani. „La ora actuala, preturile mi se par putin cam mari pentru niste blocuri ANL. Poate gasim o solutie de mijloc, un numitor comun intre pretul de expertiza si pretul de investitii cel mai mare din aceste blocuri, in asa fel incat, sa ajungem la o valoare corecta”, a declarat Radu Botez, consilier local PNL. „Cred ca in spatele evaluarii trebuia sa stea costul imobililui cu tot cu utilitati, cu tot cu teren, pe care le-a platit primaria constructorilor. Astfel, am putem compara pretul de deviz cu al evaluatorilor”, a propus Sorin Ionescu, consilier PD-L.

Stabilirea unui pret de vanzare a apartamentelor ANL a fost amanata pentru urmatoarea sedinta de CL. „Sa vedem in alte orase ce alte preturi sunt pentru astfel de ANL-uri ca sa putem compara cum vor fi si in celelalte orase din tara si ca sa avem o discutie la nivelul ministerului”, a spus primarul Gheorghe Nichita. Dupa subiectele sociale… au urmat cele economice: gaura din bugetul Iasului.”Am facut o proiectie de buget abia acum mi-am dat seama la final de an, o proiectie de buget supraevaluata. Am avut discutii pe tema asta – sa fim ceva mai ponderati. Pentru ca pe un proiect de buget mare, sa nu facem cheltuieli mari. Dar nu ne-am putut abtine. Am facut proiecte cu fantani arteziene… cu alte si alte chestiuni. Si ce sa mai reducem, pe unde sa mai reducem?”, a completat consilierul Sorin Ionescu. „Anul acesta va fi un an dezastruos asa cum suntem convinsi ca anul viitor va fi unul si mai dezastruos. Sa dea Dumnezeu sa nu avem dreptate!” a exclamat consilierul local PNL, CatalinTurliuc. Dupa ce au salutat intelepciunea liberalilor pentru contestarea in instanta a bugetului pe 2009, democrat liberalii s-au scuzat pentru votul dat.

„Atunci cand am votat acel buget, am spus de la inceput ca avem o lista de deziderate. Mai mult, am pus si niste conditii, printre care cea a prezentarii unui raport de executie bugetara. Aici as vrea sa intervin si sa bat un pic obrazul Directiei de Finante Publice pentru ca a trebuit sa cerem in mod public si repetat aceasta executie”, a spus viceprimarul Gabriel Grigore. „In conformitate cu Legea Finantelor Publice Locale, planul de executie se prezinta pana la data de 31 mai anul urmator”, i-a raspuns directorul economic Victorel Lupu. In final, primarul Gheorghe Nichita a gasit tapul ispasitor: criza economica si forfetarul care a inchis firmele. „Cine putea sa prevada ce incasari vom avea anul acesta de la agentii economici? Mai ales ca s-au inchis foarte multe firme. Cine putea sa stie in clipa de fata ce subventii vom avea de la Guvern? Am reusit sa continuam o serie intreaga de investitii in 2009, in an de criza. Sa dea Dumnezeu sa putem face si in 2010, ceea ce nu mai cred. sa tinem orasul in servicii de calitate. Nu vom mai reusi anul viitor.” I.B.

 

COMENTARII

DISQUS: 0