100 milioane de euro pentru amenajarea Bahluiului si alimentarea cu apa a 14 comune

100 milioane de euro pentru amenajarea Bahluiului si alimentarea cu apa a 14 comune

In judetul Iasi vor fi investite 100 de milioane de euro prin punerea in practica a doua proiecte majore: amenajarea raului Bahlui in municipiul Iasi si racordarea la reteaua de apa si canalizare a 14 comune din judet. Proiectele au fost aprobate de Guvern si urmeaza sa primeasca finantarea.

Tumora de 7 kilograme
Seful CJ vrea concesionarea Aeroportului

„Cel mai important proiect este „Amenajarea raului Bahlui in municipiul Iasi, precum si lucrari de aparare impotriva inundatiilor in amonte de Iasi”. Proiectul a fost aprobat de Guvern, astfel incat poate fi inclus direct in lista de investitii si declansata procedura de licitatie pentru executia lucrarilor. Este primul proiect ce va fi finantat pe Axa 5 din POS Mediu”, precizeaza Dan Carlan, presedintele PD-L Iasi. Tot in cadrul ultimei sedinte de Guvern, au fost aprobate si cele 14 proiecte privind alimentarea cu apa, sisteme de canalizare si statii de epurare. Cele 14 comune care vor beneficia de acest proiect sunt: Tomesti, Mogosesti – Siret, Horlesti, Cucuteni, Braesti, Golaesti, Ungheni, Butea, Bals, Miroslava, Costesti, Podu Iloaie, Popricani, Rediu. „Cele 14 proiecte integrate vor fi finantate din bugetul Ministerului Mediului si cumuleaza o valoare de 41 milioane euro (1.744 miliarde lei vechi). Populatia deservita de aceste investittii este de peste 67.000 de locuitori din mediul rural”, a completat Dan Carlan, secretar de stat in Ministerul Mediului. T.B.

De asemenea, 13 comune din judet vor primi 6,5 milioane RON (circa 1,5 milioane euro), prin programul „Casa Verde”. Astfel, in comunele respective vor fi instalate, exclusiv pe cladiri din proprietatea publica a comunitatilor locale, echipamente de incalzire si apa calda bazate pe energie verde (solara, geotermala, etc). „Proiectele, la care s-a lucrat inca din primavara, au fost depuse de primari in sesiunea din luna iulie 2009 si au primit aprobarea Comitetului de Avizare al Fondului de Mediu in ziua de joi 26 noiembrie 2009″, precizeaza Carlan.

„Prin urmare, in numai o saptamana, Iasul a primit validarea certa a unor proiecte la care s-a muncit intens un an intreg, cu un aport financiar in investitii ale Ministerului Mediului de peste 100 milioane de euro, cam cit intreg bugetul local al municipiului Iasi, pe anul trecut”, a adaugat presedintele PD-L Iasi.

 

COMENTARII

DISQUS: