Zeci de militari irakieni, executati de jihadistii de la SIIL, reiese din fotografii facute publice de gruparea terorista

Zeci de militari irakieni, executati de jihadistii de la SIIL, reiese din fotografii facute publice de gruparea terorista

Cel putin 6 combatanti au fost omorati si 20 raniti intr-un raid aerian al armatei irakiene asupra unui convoi al trupelor kurde din nordul Bagdadului, au declarat duminica pentru AFP un responsabil militar si un medic.

Iranul RIPOSTEAZA: Orice RAZBOI va fi de zece ori mai daunator pentru SUA
Forumul de la Davos: Viitorul razboi ar putea porni de la foamete

Nu se stie deocamdata daca atacul, care s-a produs in timpul noptii la Khanaqin, la 150 de km nord-est de Bagdad, a vizat trupele kurde sau acestea au fost lovite din greseala.

Sambata, sectorul de la nord de Bagdad era divizat intre zone aflate sub controlul insurgentilor si zone sub controlul kurd. Ofensiva juhadistilor Statului islamic din Irak si Levant (SIIL), care au ocupat zone importante din nordul si centrul Irakului, a permis totodata fortelor kurde sa isi afirme autoritatea asupra teritoriilor disputate de mai multa vreme cu puterea centrala de la Bagdad.

Insa in conditiile in care trupele federale au inceput sa raspunda avansului jihadist, pare putin probabil ca guvernul irakian sa vrea sa deschida un al doilea front impotriva kurzilor.

Jihadistii din Gruparea Statului Islamic din Irak si Levant (SIIL), afiliata retelei teroriste Al-Qaida, au facut publice mai multe fotografii in care sunt prezentate executiile a zeci de militari irakieni luati prizonieri in confruntarile din nordul Irakului, informeaza AFP. agentia de presa precizeaza ca autenticitatea imaginilor nu a putut fi verificata.

Imaginile au fost postate pe Twitter de insurgentii din provincia irakiana Salahedin de la nord de Bagdad.

Intr-una dintre imaginile postate, insugentii se uita la mai multi barbati imbracati in haine civile care merg in sir, aplecati in fata, cu ochii fixati in pamant si pe picioarele lor goale. Prizonierii au fost ulterior urcati in camioane.

In imagini sunt prezentate zeci de vehicule de teren de tip Humvee, Ford si Chevy care apartineau militarilor capturati si care sunt abandonate in unitati militare si pe campuri.

O alta poza ii arata pe barbati fortati sa se intinda intr-un sant de mica adancime, sub privirile unor insurgenti, dintre care unul flutura steagul SIIL. Un barbat imbracat intr-un tricou galben pare sa implore sa fie lasat sa traiasca.

Se pot vedea ulterior jihadisti inarmati ce par sa traga in sant.

Intr-o alta fotografie, un insurgent isi indreapta arma Kalasnikov catre un sant in care se afla doua randuri de barbati, cu mainile la spate. Pe pamant se observa balti de sange iar din sant se ridica un nor de praf care ar putea fi rezultat al focurilor de arma.

Intr-o alta imagine, un barbat purtand o bereta rosie, asemanatoare cu cele purtate de armata irakiana, trage asupra unui sir de barbati dintr-un alt sant.

Fotografiile par sa fie realizate in 3 locuri diferite, poate chiar patru.

Executiile ar avut loc la periferia orasului Tikrit, dupa ce insurgentii sunniti au ocupat provincia irakiana Salahedin.

COMENTARII

DISQUS: