Voronin: Transnistria ar trebui sa devina republica in componenta Republicii Moldova

Voronin: Transnistria ar trebui sa devina republica in componenta Republicii Moldova

Liderul PCRM Vladimir Voronin a declarat luni, intr-un interviu, ca regiunea transnistreana ar trebui sa aiba statut de "republica in componenta Republicii Moldova".

Mercedes-ul blindat al fostului rege al Iordaniei, scos la licitatie
Declaratia ambasadorului Hans Klemm: Referitor la proiectul legislativ cu titlul „Proiect de Lege privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup”

Voronin a apreciat ca Transnistriei ar trebui sa-i fie oferit "statutul de republica, ci nu de autonomie, sa fie Republica Transnistreana in componenta Republicii Moldova".

In acest interviu, acordat pentru editia online a ziarului rus Kommersant.md, dupa doua zile de la vizita presedintelui roman Traian Basescu la Chisinau, liderul PCRM i-a criticat pe europeni pentru faptul ca, dupa 22 de ani, conflictul transnistrean nu a fost solutionat inca.

"Care este sensul de a saruta genunchii acestor europeni, de dragul regimului liberalizat (de vize)? Mare parte a populatiei apte de munca se afla deja peste hotarele tarii, dupa ce a primit cetatenie romana. Noi ne vindem tara, integritatea teritoriala si Transnistria, in numele cui?" a subliniat liderul comunist.

El a adaugat ca UE nu are nevoie nici de Republica Moldova si nici de Transnistria.

"Acum europenii «s-au trezit» si vor solutionarea conflictului. Bruxelles-ul vrea doar o zona de separare de Ucraina si Rusia, pe raul Nistru", a apreciat Voronin.

De asemenea, fostul adjunct al ministrului moldovean de Externe si Integrarii Europene Valeriu Ostalep considera ca una dintre cele mai realiste optiuni ale Republicii Moldova in vederea solutionarii conflictului transnistrean este ca acestei regiuni sa i se acorde o autonomie cat mai extinsa.

In reactii pentru postul public de televiziune Teleradio Moldova, premierul moldovean Iurie Leanca a intrebat de ce Voronin nu a facut acest lucru atunci cand era presedintele tarii, iar liderii Partidului Liberal si Partidului Democrat au afirmat ca aceste declaratii ale lui Voronin au un scop electoral.

COMENTARII

DISQUS: