Vladimir Putin acuza americanii ca l-au blocat pe Snowden in Rusia

Vladimir Putin acuza americanii ca l-au blocat pe Snowden in Rusia

Presedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat, luni, Statele Unite ale Americii ca l-au blocat pe Edward Snowden in Rusia si a dat asigurari ca fostul consultant al Agentiei de Securitate Nationala (NSA) a SUA va parasi Moscova imediat ce va putea, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene este de partea Marii Britanii in privinta ajutoarelor sociale pentru migranti
Senatul american a aprobat o rezolutie privind Iranul

„El a sosit pe teritoriul nostru fara invitatie. N-avea intentia sa vina la noi. Era in tranzit catre alte tari'', a declarat Putin.

„Cand prezenta sa in avion a fost dezvaluita, partenerii nostri americani au blocat de facto continuarea calatoriei sale'', a continuat presedintele rus.

„Americanii au intimidat toate celelalte tari, nimeni nu mai vrea sa-l primeasca. Ei l-au blocat de fapt pe teritoriul nostru'', a adaugat Putin, care a avut si puterea de a glumi: „Ne-au facut un cadou frumos de Craciun''.

Snowden, blocat pe aeroportul moscovit Seremetievo, unde a sosit pe 23 iunie venind din Hong Kong, si-a facut cunoscuta vinerea trecuta intentia de a cere azil politic din partea Rusiei, asteptand posibilitatea sa plece in America Latina, unde Venezuela, Bolivia si Nicaragua si-au declarat disponibilitatea de a-l primi.

„Din momentul in care va avea posibilitatea, el o va face, fara indoiala'', a explicat liderul de la Kremlin.

In urma cu doua saptamani, americanul a cerut azil politic in 21 de tari, inclusiv Rusia, dar a revenit asupra cererii sale pe langa Moscova, dupa ce Putin i-a pus drept conditie sa inceteze dezvaluirile despre programul de supraveghere electronica.

Vineri, Snowden a cerut din nou azil in Rusia, in cadrul unei intalniri in zona de tranzit de pe aeroport cu 13 personalitati ruse, inclusiv avocati si aparatori ai drepturilor omului.

Nici o cerere oficiala nu le-a parvenit insa luni autoritatilor ruse.

„Noi i-am spus ca avem relatii cu SUA si nu vrem sa le prejudiciem. El a zis nu'', a explicat Putin presei.

„El a spus ca vreau sa-si continue activitatea si sa lupte pentru drepturile omului. Noi i-am raspuns ca acest lucru se va face fara noi. Noi avem alte lupte de dus' '', a conchis presedintele rus.

COMENTARII

DISQUS: