Viktor Orban starneste un scandal major la Strasbourg: Premierul ungar vrea sa reintroduca pedeapsa cu moartea

Viktor Orban starneste un scandal major la Strasbourg: Premierul ungar vrea sa reintroduca pedeapsa cu moartea

Premierul ungar Viktor Orban a aparat in fata Parlamentului European, in numele libertatii de exprimare, dreptul tarii sale de a dezbate o eventuala restabilire a pedepsei cu moartea, atragandu-si nemultumirea unor europarlamentari.

Un canadian, condamnat la inchisoare pentru ca a acuzat o romanca de terorism
Fernando Gentilini, noul emisar UE pentru Orientul Mijlociu

"Ungaria nu a semnat niciun acord in legatura cu ce trebuie sa discutam si ce nu", a declarat Orban, subliniind ca problema pedepsei capitale nu ar trebui sa fie un "tabu".

El a generat un val de nemultumire in Europa la sfarsitul lui aprilie, apreciind ca subiectul pedepsei cu moartea, care a fost abolita in 1990 in Ungaria dupa inlaturarea de la putere a regimului comunist, a fost "repusa pe ordinea de zi".

Comisia Europeana a reamintit ca abolirea pedepsei capitale este "o conditie prealabila pentru aderarea la UE" si pentru a ramane in cadrul blocului comunitar, scrie Mediafax.

In opinia lui Orban, regulile europene care interzic pedeapsa capitala nu sunt "inscrise in piatra, este vorba despre reguli scrise de om si nu de Dumnezeu, prin urmare ele pot fi modificate". "Ne vom lupta pentru aceasta libertate fundamentala care este libertatea de gandire", a insistat el.

COMENTARII

DISQUS: