Victorie-surpriza a lui Benjamin Netanyahu in alegerile din Israel

Victorie-surpriza a lui Benjamin Netanyahu in alegerile din Israel

Partidul Likud al premierului israelian in exercitiu Benjamin Netanyahu a castigat alegerile parlamentare de ieri, in timp ce principalul sau rival, Uniunea Sionista a laburistilor de centru-stanga, si-a recunoscut astazi infrangerea.

Ciocniri VIOLENTE in Grecia intre IMIGRANTI si politie
Un seism de 4,5 grade Richter produs in Bulgaria, s-a simtit, joi noapte, in Bucuresti

Dupa numararea a 96% dintre buletinele de vot, Likud inregistra, potrivit postului de radio israelian, un avans de cinci locuri in Knesset (parlament), devansand Uniunea Sionista, condusa de Isaac Herzog.

Astfel, Likud a obtinut 29 de mandate dintr-un total de 120, cat numara Knessetul, cu cinci mandate mai mult fata de Uniunea Sionista, care si-a asigurat 24 de locuri in noul for legislativ.

Calculat in procente, Comisia Electorala Centrala a anuntat ca Likud a obtinut putin peste 23% din sufragii, iar Uniunea Sionista – putin peste 19%.

Dejucand predictiile dinaintea scrutinului, Netanyahu, care si-a revendicat victoria in alegeri marti seara, pare intr-o pozitie buna pentru a forma noul guvern si a obtine astfel al treilea mandat consecutiv. Acesta ar fi, de fapt, al patrulea sau mandat, deoarece el a fost sef al guvernului si intre 1996-1999.

“Contrar tuturor pronosticurilor, noi am inregistrat o mare victorie pentru tabara nationala sub conducerea Likud”, a afirmat premierul in exercitiu in fata simpatizantilor sai la Tel Aviv. Acum, “noi trebuie sa construim un guvern puternic si stabil”, a adaugat el.

Premierul israelian in exercitiu si-a dat un termen de doua-trei saptamani pentru formarea noului guvern dupa victoria in alegerile parlamentare, a indicat partidul sau miercuri intr-un comunicat. Netanyahu a discutat deja cu mai multi lideri de partid, in scopul de a accelera formarea noului guvern si a finaliza aceasta sarcina in doua-trei saptamani, potrivit Likud.

Adversarul laburist al lui Benjamin Netanyahu, Isaac Herzog, a recunoscut astazi victoria premierului in exercitiu si i-a urat “mult succes”, dupa cum relateaza mass-media israeliene. “Am vorbit cu cateva minute in urma cu premierul Benjamin Netanyahu. L-am felicitat pentru victorie si i-am urat succes”, a spus Herzog.

Sondajele realizate la iesirea de la urne, difuzate initial de canalele de televiziune israeliene, au dat rezultate mai stranse pentru cele doua partide. Voturile dispersate intre mai mult de zece partide si complexitatea aliantelor posibile face inca incert numele viitorului prim-ministru al statului israelian, comenteaza France Presse, preluata de Agerpres.

Viitorul premier israelian va trebui sa gestioneze relatiile degradate cu marele aliat american, sa faca fata ofensivei diplomatice palestiniene si amenintarilor la adresa securitatii statului israelian sa raspunda asteptarilor economice si sociale acute.

“Netanyahu a dat lovitura (…). El poate forma un guvern de dreapta cu partidele religioase si cu Avigdor Lieberman. Un guvern de uniune nationala”, a declarat Claude Klein, specialist in drept constitutional la Universitatea ebraica din Ierusalim.

“Pe hartie, Herzog nu are nicio sansa de a forma o majoritate, care ar depinde de sprijinul listei arabe", a spus el. “Suntem dezamagiti”, a spus un simpatizant al Uniunii sioniste. “Netanyahu a revenit in ultimele trei zile”, a adaugat acesta.

Desi rezultatele oficiale urmeaza sa fie anuntate spre sfarsitul saptamanii, discutiile cu privire la viitorul guvern au inceput deja. Scrutinul, la care au participat 71,8% din alegatori (fata de 67,8% in 2013), a fost in mare masura un tip de referendum pentru sau impotriva lui Netanyahu.

COMENTARII

DISQUS: