Ungaria ia imprumut de la Rusia 10 miliarde de euro. Opozitia revoltata

Ungaria ia imprumut de la Rusia 10 miliarde de euro. Opozitia revoltata

Parlamentul de la Budapesta a aprobat, luni, un imprumut rusesc in valoare de zece miliarde de euro vizand finantarea modernizarii domeniului nuclear ungar. In acest timp, opozitia a denuntat o crestere a dependentei fata de Rusia.

Viata marina poate supravietui scurgerilor radioactive de la Fukushima
Mitropolitul Kirill, noul patriarh al Moscovei si al Intregii Rusii

Cele doua tari au semnat pe 14 ianuarie un acord de cooperare pentru adaugarea altor doua reactoare la Paks, singura centrala nucleara din Ungaria, situata la 100 de kilometri de Budapesta. Acest proiect, vast pentru Ungaria, va dubla capacitatea centralei de la Paks, care furnizeaza deja 40% din electricitatea tarii.

Implementarea acordului, care prevede acordarea unui imprumut de zece miliarde de euro, necesita aprobarea Parlamentului. Luni, 110 deputati l-au aprobat, 29 l-au respins, in timp ce 19 s-au abtinut. Niciun detaliu nu a fost oferit despre termenii financiari ai acestui acord, care face totodata obiectul unei anchete a Comisiei Europene, scrie Mediafax.

Potrivit Guvernului ungar, conditiile oferite de Moscova sunt mai avantajoase decat cele ale unor banci. In plus, acordul va permite crearea a 10.000 de locuri de munca.

Ungaria va urma sa ramburseze imprumutul la dobanzi variabile (cuprinse intre 3,95% si 4,95%) pe o perioada de 21 de ani, incepand de la plata primei transe.

Opozitia denunta opacitatea acordului, care, potrivit ei, sporeste dependenta energetica a Ungariei de Rusia, in timp ce datoriile cresc.

COMENTARII

DISQUS: 0