UE impune Rusiei un ultimatum de trei zile pentru a contribui la restaurarea pacii in estul Ucrainei

UE impune Rusiei un ultimatum de trei zile pentru a contribui la restaurarea pacii in estul Ucrainei

Uniunea Europeana a anuntat vineri Rusia ca are ultimatum pana luni sa ia masuri concrete pentru a asigura incheierea unui acord de pace intre fortele guvernamentale ucrainene si militiile separatiste din estul Ucrainei.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a fost internat intr-un spital din Teheran si se afla in stare critica
Nou pericol de explozie la Fukushima

In caz contrar, alianta celor 28 de state europene au anuntat noi sanctiuni vizand intregi sectoare ale economiei ruse, inclusiv cel energetic, desi pana in prezent au fost vizati in mod special indivizi si companii.

Termenul-limita impus de UE a fost anuntat dupa semnarea unui acord de integrare de catre reprezentantul Ucrainei, al Republicii Moldova si al Georgiei. Astfel, cele trei tari exsovietice s-au apropiat si mai mult pe calea integrarii in Uniune, in ciuda obstacolelor puse de Federatia Rusa.

Liderii comunitatii europene au anuntat ultimatului neasteptat de strans si ca urmare a declaratiilor presedintelui ucrainean Petro Porosenko, care a spus in timpul discursului de astazi ca implementarea planului sau de pace a esuat. „Rusia nu face nimic, In urma cu o ora si jumatate, alti cinci soldati au fost ucisi” de militia separatista sustinuta de Moscova, care a preluat controlul celor mai importante orase din estul Ucrainei, a declarat liderul de la Kiev. Amenintarea UE marcheaza o schimbare majora in tactica comunitatii europene, care a evitat pana acum instaurare de „linii rosii” si sanctionarea unor sectoare intregi, ci a preferat mai degraba indivizi si companii rusesti. Noile masuri nu au fost precizate cu exactitate, insa oficialii au dat asigurari ca vor fi aplicate „fara intarziere”. Liderii europeni au mai cerut rebelilor ucraineni sa desfiinteze punctele de control improvizate la intrarile din orasele unde si-au stabilit posturi, sa redea autoritatea fortelor guvernamentale, sa-i elibereze pe cei aproximativ de ostatici si sa se implice in negocieri serioase pentru implementarea planului de pace al presedintelui Porosenko.

COMENTARII

DISQUS: