SUA vor desfasura avioane F16 in Polonia

SUA vor desfasura avioane F16 in Polonia

Presedintele american urmeaza sa discute si despre stationarea de interceptori SM-3 in Polonia, in cadrul scutului antiracheta. SUA au instalat deja o baterie de rachete Patriot in Polonia.

Jurnalist din Turcia, condamnat la inchisoare cu suspendare, pentru insultarea presedintelui pe Facebook
Un medicament contaminat starneste panica in SUA – imbolnaveste de meningita

Presedintele american Barack Obama urmeaza sa anunte oficial, in timpul vizitei la Varsovia din luna mai, desfasurarea de avioane de lupta F16 in Polonia, o masura ce ar putea tensiona relatiile cu Rusia. Citand surse diplomatice, ziarul polonez Gazeta Wyborcza afirma ca 16 avioane americane vor fi mutate de la baza aeriana Aviano, din Italia, la Lask, in Polonia. Aparatele vor fi desfasurate prin rotatie, din 2013, ar urma sa anunte Obama in cursul reuniunilor cu omologul sau polonez Bronislaw Komorowski si cu alti lideri din Europa Centrala si de Est. Presedintele american urmeaza sa discute si despre stationarea de interceptori SM-3 in Polonia, in cadrul scutului antiracheta. SUA au instalat deja o baterie de rachete Patriot in Polonia. Pentru Varsovia, prezenta de echipamente militare americane ofera garantii de securitate care depasesc capacitatea de lupta a 16 aeronave. Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de externe, a facut campanie pentru o prezenta militara tangibila a SUA in tara, pentru a asigura securitatea Poloniei.

Aceasta dorinta reflecta si neincrederea polonezilor fata de dorinta si capacitatea NATO de a respecta angajamentele de securitate. Potrivit unui document diplomatic din 2009 dat publicitatii de WikiLeaks, Sikorski a descris Alianta Nord-Atlantica drept un "club politic fara dinti". Analisti rusi, citati de Daily Telegraph, au avertizat ca Moscova va reactiona, probabil, negativ la decizia Washingtonului de a-si extinde prezenta militara in Polonia, tara invecinata cu Rusia si care a facut parte din sfera de influenta a URSS.

"Le va oferi munitie scepticilor, care afirma in mod constant ca Washingtonul spune un lucru, dar face exact ceea ce vrea oricum", a declarat Fiodor Lukianov, editor la revista Rusia in afacerile globale. "Este vorba despre relatiile dintre Rusia si Statele Unite si nu poate decat sa provoace o reactie negativa, chiar nervoasa in unele cercuri", a adaugat el. Lukianov a precizat, insa, ca relatia SUA-Rusia va rezista sau se va deteriora in functie de capacitatea celor doua tari de a ajunge la un acord privind planurile de scut antiracheta, nu in functie de desfasurarea de avioane F16 in Polonia. Rusia sustine ca amplasarea interceptorilor la Deveselu, in Romania, anuntata saptamana trecuta, modifica echilibrul strategic si a cerut garantii juridice de la SUA ca nu este vizat arsenalul sau nuclear.

COMENTARII

DISQUS: