SUA cer Pakistanului numele unor agenti secreti in ancheta legata de bin Laden

SUA cer Pakistanului numele unor agenti secreti in ancheta legata de bin Laden

Oficiali pakistanezi au declarat ca administratia SUA a cerut identitatile unora dintre principalii lor agenti de informatii, in conditiile in care americanii incearca sa afle daca au avut contacte cu Osama bin Laden sau asociatii sai, relateaza New York Times. Oficialii pakistanezi au oferit detalii despre o discutie tensionata intre autoritatile pakistaneze si un emisar american care a calatorit in Pakistan luni, dupa uciderea lui Osama bin Laden de un comando american, in orasul pakistanez Abbottabad.

Ucraina a identificat o „cartita” a serviciilor secrete ruse in comandamentul care supervizeaza operatiunile militare din estul tarii
Ce a aflat Tony Blair dupa ce a studiat istoria Romaniei

Oficialii americani nu au acuzat explicit Guvernul pakistanez ca l-ar fi ajutat pe bin Laden sa se ascunda dupa atentatele de la 11 septembrie. Un oficial din cadrul administratiei Barack Obama a recunoscut ca relatia cu Pakistanul este considerata prea importanta pentru a risca o ruptura definitiva, chiar si in cazul in care actuali sau fosti agenti pakistanezi de informatii stiau unde se afla liderul al-Qaida. Totusi, americanii sunt nemultumiti de refuzul armatei si spionajului pakistanez, de-a lungul anilor, de a-i identifica pe membrii agentiei de informatii ISI banuiti ca au legaturi cu bin Laden. Oficialii americani au cerut informatii in special despre Directia S a ISI, care a cooperat strans cu militantii inca din perioada luptelor antisovietice din Afganistan. "Este greu de crezut ca ar fi stiut Kayani si Pasha unde se afla bin Laden", a declarat un oficial din administratie, referindu-se la seful armatei pakistaneze, generalul Ashfaq Parvez Kayani, si la directorul ISI, locotenent-generalul Ahmad Shuja Pasha. "Nu as fi insa surprins daca cineva apropiat de Pasha stia", a adaugat oficialul. Presa pakistaneza a speculat deja ca generalul Pasha, unul dintre cei mai puternici oameni din Pakistan, ar putea demisiona din cauza operatiunii impotriva lui bin Laden. Doi oficiali pakistanezi au declarat ca sotia yemenita a lui bin Laden le-a spus anchetatorilor ca, inainte sa se mute in 2005 in vila din Abbottabad, bin Laden a locuit cu familia aproape doi ani si jumatate intr-un sat mic, Chak Shah Mohammad, in apropierea orasului Haripur.

COMENTARII

DISQUS: 0