Serbia, foarte multumita de argumentatia Romaniei de la Haga

Coordonatorul echipei sarbe de la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga, Sasa Obradovici, a constatat ca reprezentantii Romaniei au prezentat joi in fata tribunalului o argumentatie foarte buna impotriva proclamarii unilaterale a independentei Kosovo, informeaza Radio Srbjia.

Gwen Stefani face campanie electorala pentru Barack Obama
CONFLICTUL din Ucraina. Tiruri cu lansatoare de RACHETE Grad in estul separatist

Delegatia sarba este foarte multumita de interventia reprezentantilor romani, adauga sursa citata. In schimb, relateaza Radio Srbija, reprezentantii Olandei au atacat foarte serios pozitiile Serbiei, afirmand ca secesiunea a fost conforma cu dreptul international, a declarat Obradovici.

Olanda, Romania si Marea Britanie si-au prezentat joi argumentele referitoare la legalitatea secesiunii Kosovo.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu si directorul general pentru afaceri juridice Cosmin Dinescu au pledat joi in fata Curtii Internationale de Justitie, prezentand pozitia Romaniei in procesul Serbiei contra Kosovo cu privire la declararea unilaterala a independentei acestui teritoriu. Pledoariile echipei romane au avut loc in Marea Sala a Justitiei a Palatului Pacii din Haga si au durat in total 45 de minute.

Romania este, alaturi de tari ca Spania, Cipru sau Grecia, una dintre putinele tari din UE sau NATO care nu recunosc independenta Kosovo.

Aurescu a spus ca acceptarea ideii sustinute de unii participanti la pledoarii – ca secesiunea unilaterala ar fi permisa de dreptul international, ca integritatea teritoriala s-ar aplica numai intre state, iar actorii nonstatali nu ar fi obligati sa o respecte – ar implica faptul ca orice portiune de teritoriu a oricarui stat si-ar putea proclama independenta.

„Aceasta ar duce la consecinte extrem de grave pentru ordinea juridica internationala. Ar insemna ca orice provincie, district, judet sau chiar cel mai mic catun din orice margine a oricarui stat ar avea permisiunea dreptului international sa isi declare independenta si sa obtina secesiunea. (…). Aceasta concluzie nu poate fi acceptata. Interdictia secesiunii unilaterale este unul dintre (…) elementele integritatii teritoriale”, a sustinut Bogdan Aurescu in fata judecatorilor Curtii Internationale de Justitie.

Cosmin Dinescu, fost coagent al Romaniei la Haga in procesul impotriva Ucrainei pentru delimitarea platoului continental din Marea Neagra, a continuat pledoaria Romaniei, demonstrand ca, in afara contextului rezultat din derularea procesului de decolonizare (din anii ’60-’70), dreptul popoarelor la autodeterminare se poate aplica in cadrul statelor existente doar in dimensiunea sa interna (participarea la dezvoltarea vietii politice, economice, sociale, culturale in cadrul unui stat existent), fara a afecta integritatea teritoriala a acestora.

Asa numita „secesiune-remediu”, adica existenta unei exceptii de la aceasta regula – respectiv in cazul in care locuitorii unor parti a statelor existente sunt supusi unor incalcari grave ale drepturilor omului – este o institutie controversata si contestata in dreptul international. In opinia Romaniei, situatia provinciei Kosovo la 17 februarie 2008, data proclamarii unilaterale a independentei, nu era de o astfel de natura incat sa justifice „secesiunea-remediu”. Cosmin Dinescu a mai reiterat ca, in viziunea Romaniei, declaratia de independenta a Kosovo nu este conforma cu dreptul international.

Pledoariile scrise si cele orale in procesului dintre Serbia si Kosovo au fost pregatite de o echipa de diplomati juristi din MAE roman, care include si fosti membri ai echipei care a participat la procesul privind delimitarea maritima in Marea Neagra. Pe langa cei doi pledanti, din delegatia romana au facut parte Calin Fabian, ambasadorul Romaniei la Haga, Ion Galea, director in cadrul Directiei Generale Afaceri Juridice din MAE, Irina Nita, consilier juridic in cadrul ambasadei Romaniei la Haga, Alina Orosan si Felix Zaharia, diplomati in cadrul Directiei Generale Afaceri Juridice din MAE.

 

COMENTARII

DISQUS: