RAZBOIUL AMBASADELOR Londra expulzeaza tot corpul diplomatic iranian

RAZBOIUL AMBASADELOR Londra expulzeaza tot corpul diplomatic iranian

Protestele organizate marti la ambasada Marii Britanii la Teheran au provocat, inevitabil, suspendarea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari. Berlinul s-a grabit sa sustina pozitia Londrei.

Talibanii au doborat elicopterul american dupa ce au intins o capcana fortelor speciale
Oficial european: Depunerea unei cereri de aderare la nu va garanta in totalitate ca Republica Moldova va merge pe aceasta cale

Marea Britanie a anuntat azi inchiderea ambasadei Iranului la Londra si expulzarea intregului corp diplomatic iranian, la o zi dupa ce misiunea diplomatica britanica la Teheran a fost atacata si devastata de manifestanti. Ambasada britanica la Teheran va fi de asemenea inchisa, a anuntat azi in parlament ministrul britanic de externe, William Hague. Masura reprezinta practic o suspendare a relatiilor diplomatice dintre cele doua tari. Seful diplomatiei britanice a justificat gestul precizand ca atacul de la Teheran nu avea cum sa se produca "fara consimtamantul pana la un anumit punct" al regimului iranian. Mai inainte, premierul britanic David Cameron a amenintat Iranul cu "masuri foarte dure" dupa atacul "scandalos" de marti impotriva ambasadei Marii Britanii de la Teheran, precizand ca prioritatea este securitatea personalului diplomatic. David Cameron a precizat in fata deputatilor britanici ca a prezidat o celula ministeriala de criza marti si miercuri dimineata si a vorbit cu ambasadorul in legatura cu securitatea personalului sau.

"Securitatea lui trebuie sa fie preocuparea noastra numarul unu", a spus el. "Dupa aceasta, vom examina posibilitatea de a lua masuri foarte dure ca raspuns la acest comportament scandalos si rusinos al iranienilor", a adaugat primul ministru. Londra a primit sustinere de la Germania, care a anuntat ca isi recheama, temporar, ambasadorul la Teheran pentru consultari. Si Italia a anuntat ca intentioneaza sa isi inchisa ambasada la Teheran.

Tensiuni pe tema programului nuclear iranian

Zeci de protestatari iranieni furiosi au dat buzna in ambasada Marii Britanii la Teheran, marti, unde au spart geamuri, au ars steaguri si au devastat birouri. Fortele de securitate au actionat cu intarziere si i-au scos in cele din urma pe manifestanti din ambasada. Furia protestatarilor iranieni a explodat dupa ce oficialii de la Teheran au luat masuri pentru a suspenda relatiile diplomatice cu Londra. Guvernul britanic impusese noi sanctiuni Teheranului, dupa publicarea unui raport ONU privind dimensiunea militara a programului nuclear iranian. Sanctiunile britanice prevad, printre altele, oprirea tutruror relatiilor cu bancile iraniene, inclusiv cu Banca Centrala, si se adauga sanctiunilor anuntate deja de SUA si Canada. UE a precizat ieri, prin vocea presedintelui Consiliului European Herman van Rompuy ca se pregateste sa aplice noi sanctiuni Teheranului. Tensiunile in regiune au crescut dupa raportul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), dat publicitatii in urma cu cateva saptamani. Citand mii de pagini de documente, fotografii facute din satelit si informatii obtinute de la 10 state membre, agentia a afirmat ca Iranul face pasi catre dezvoltarea bombei nucleare, desi republica islamica sustine ca programul sau este pur civil.

COMENTARII

DISQUS: