Rusia a INCHIS ROBINETUL de gaze pentru Ucraina. Oficialii de la Kiev vor sa cumpere gaz rusesc de la tarile membre UE

Rusia a INCHIS ROBINETUL de gaze pentru Ucraina. Oficialii de la Kiev vor sa cumpere gaz rusesc de la tarile membre UE

Rusia a sistat livrarea de gaze catre Ucraina, dupa expirarea ultimatumului prin care se cerea plata unei datorii de 1,95 de miliarde de dolari. "Nu vor mai exista intarzieri, Kievul trebuie sa plateasca in avans de acum incolo", a anuntat compania Gazprom intr-un comunicat, citat de Russia Today.

Un adapost subteran pentru minerii suprinsi de accidente este testat in China
Bloomberg: Grecia va mai rezista doua luni fara ajutor financiar din partea creditorilor externi

O delegatie ucraineana va merge maine la Budapesta pentru a convinge tari europene sa cedeze Ucrainei o parte a gazului rus pe care il importa, a anuntat Naftogaz, relateaza AFP.

 "Companii europene sunt pregatite sa furnizeze gaze Ucrainei. Vor propune Ucrainei un tarif de 320 de dolari pentru 1.000 m3. Avem propuneri si de la alte companii importante", a declarat presedintele Naftogaz, Andrei Kobolev, compania sa fiind deja client al companiilor RWE (Germania) si Gaz de France.

In replica, Gazprom a anuntat ca asemenea livrari sunt ilegale: "Companiile europene nu au dreptul sa revanda gazul rusesc".

Gazprom a anuntat ca da in judecata Naftogaz, la Curtea de Arbitraj Comercial de la Stockholm, pentru datoria de aproape 4,5 miliarde de dolari, ca si pentru faptul ca Ucraina nu a importat cantitatea pe care se angajase sa o importe, prin contractul „cumperi si platesti”, in ultimii doi ani.

Iar penalitatile ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari, scrie Russia Today.

UPDATE ora 9.45: "Nu vor mai exista intarzieri, Kievul trebuie sa plateasca in avans de acum incolo", a anuntat compania Gazprom intr-un comunicat, citat de Russia Today.

"Decizia a fost luata dupa esecul sistematic al Naftogaz Ucraina de a plati. Datoria companiei catre Rusia se ridica la 4,458 miliarde de dolari, din care 1,451 miliarde pentru perioada noiembrie-decembrie 2013 si 3,007 miliarde din aprilie-mai 2014", se arata in comunicat.

Ministrul rus al Energiei, Aleksander Novak, si presedintele Gazprom, Alexei Miller, vor sustine o conferinta de presa in aceasta dupa-amiaza, potrivit RT.

Este pentru a treia oara cand Rusia opreste furnizarea de gaze Ucrainei. Kievul a intarziat plata si in iernile anilor 2006 si 2009. Ambele perioade in care Ucraina a ramas fara gaze au durat cate trei saptamani, timp in care ucrainenii au incercat sa faca rost din alta parte de rezerve de gaze, milioane de gospodarii ramanand fara caldura.

COMENTARII

DISQUS: