Romanii din Ucraina se plang ca sunt luati cu forta de soldatii ucraineni si pusi sa lupte impotriva separatistilor

Romanii din Ucraina se plang ca sunt luati cu forta de soldatii ucraineni si pusi sa lupte impotriva separatistilor

O suta de romani din Ucraina, din localitatea Herta, aflata la 4 kilometri de granita cu tara noastra, cer ajutorul statului roman. Oamenii se plang ca sunt luati cu forta de soldatii ucraineni si pusi sa lupte impotriva separatistilor si cer permis de sedere in Romania.

Manifestanti americani au ars exemplare din Coran si au rupt pagini din cartea sfanta a musulmanilor
Moody’s retrogradeaza Franta – pierde calificativul AAA

”Noi nu suntem nici pregatiti, nici inarmati, nici imbracati si unde sa mergem si ce sa facem? Noi suntem aici o minoritate”, spune un roman din localitatea Ostrita.

Oamenii spun ca sunt luati cu forta si dusi intr-un loc necunoscut, unde sunt obligati sa imbrace uniforme militare si sa lupte.

”Suntem aproximativ in jur de 100 de tineri, au venit sa ne inroleze in razboi. La orele de noapte, diferite masini din Estul Ucrainei, cu numere de Ucraina, soldati, civili, ne urca in dube, suntem batuti, suntem luati pentru razboi”, precizeaza Constantin Iatcu, un localnic din Herta.

Familiile celor care au fost luati de armata ucraineana se plang ca nu mai stiu nimic de acestia de peste doua luni si ca autoritatile locale nu ii ajuta.

”Raman copii, sotiile singure, la noi salariile sunt foarte mici, cetatenia romana ni se acorda greu, nu stiu care e treaba. Mama si alte persoane au facut cerere si de 5 ani, au predat si juramantul la Bucuresti. Aici totu-i corupt, aici ai bani, umbli si cu bombe in buzunar. De la Porosenko pana la ultimul om, nu ai voie sa spui nimic, daca nu te trezesti impuscat intr-o noapte.”, a mai declarat localnicul.

Romanii din Ucraina cer acum rezidenta in tara de origine. Ei spun ca au solicitat ajutorul ambasadei Romaniei de la Cernauti si au fost refuzati.

”Niciodata nu am fost ajutati. Nu ni s-a dat nici dreptul la zilele acelea la care avem trecere”, mai spune Iatcu.

Ministrul ucrainean adjunct al Apararii, Ivan Rusnak, a declarat, in urma cu cateva zile, ca au fost deschise 1.300 de procese impotriva a 7.400 de persoane pentru "sustragerea de la inrolare". Oficialul ucrainean a precizat ca "patria trebuie aparata si militarii care lupta in teatrul operatiunii speciale din est au nevoie de rotatie". El a avertizat ca, in afara de dosare penale, cei care refuza inrolarea vor avea probleme si la obtinerea unui loc de munca.

In ultimele doua saptamani, circa 62.000 de cetateni ucraineni au primit ordine de chemare sa lupte.

COMENTARII

DISQUS: