Romania, un aliat de baza in lupta impotriva terorismului

Romania, un aliat de baza in lupta impotriva terorismului

INTERVIU TELEFONIC PENTRU MONITORUL DIN WASHINGTON D.C.

Astazi, Ambasadorul Thomas Krajeski, Consilier Senior al Departamentului SUA pentru problema luptatorilor straini, a vorbit despre amenintarea reprezentata de luptatorii straini care calatoresc catre Siria si Irak si a oferit o imagine de ansamblu asupra eforturilor comune initiate de SUA si tarile membre UE de a stopa fluxul acestora.

Bloggerul rus Aleksei Navalni, condamnat la 15 zile de inchisoare
S-a descoperit vaccinul care poate vindeca dependenta de cocaina

Inca de la inceputul conferintei, Ambasadorul Krajeski a tinut sa multumeasca participantilor din intreaga lume pentru interesul manifestat, subliniind si intarind prin mesajul presedintelui american, Obama, eficienta de care trebuie sa dea dovada toate statele lumii pentru a rezolva situatia conflictului din Siria si Irak.

Ambasadorul a mentionat ca in ciuda atacurilor din ultima vreme ce au avut ca scop destabilizarea mai multor regiuni, lupta impotriva terorismului s-a accentuat, manifestandu-se un curent la nivel global. In Statele Unite, la Casa Alba, lupta impotriva terorismului se manifesta la nivelul fiecarei institutii, baze militare si institutii diplomatice prin instrumentele pe care le au la dispozitie.

A fost subliniata importanta unei platforme internationale prin intermediul careia sa se realizeze facilitarea schimbului de informatii intre tarile membre ale platformei, despre ”teroristii straini”. Prin termenul de ”teroristi straini”, Ambasadorul Krajeski, ii desemneaza pe cei care se alatura grupurilor de teroristi din Irak si Siria si calatoresc din alte tari pentru a se alatura luptei duse de militantii Statului Islamic.

Inca de anul trecut, Interpolul, SUA, UE si NATO au dezvoltat modalitati de colaborare pentru a se opune actiunilor teroriste. Statele Unite sunt angajate sa impartaseasca in permanenta cu partenerii ei informatii pentru a implementa cele mai bune instrumente si pentru a-si imbunatati abilitatile de a se opune teroristilor. Ambasadorul Krajeski a subliniat importanta acordurilor bilaterale, dar si a celor multilaterale, cum este cel cu Uniunea Europeana.

O problema importanta ridicata de oficialul american este instigarea la acte teroriste din partea  ”teroristilor straini”. Potrivit ultimelor evaluari, in zona de conflict sunt implicati, de partea diferitor grupari extremiste, peste 4000 de luptatori, cetateni sau rezidenti ai unor state europene – situatie ce reprezinta o preocupare majora pentru autoritatile nationale ale tuturor statelor occidentale, precum si pentru forurile comunitare, din perspectiva riscurilor de securitate induse. S-a constatat ca expunerea la violenta, experienta de lupta dobandita, indoctrinarea fundamentalista si, mai ales, mentinerea conexiunilor cu diverse entitati teroriste creeaza premisele favorabile ca aceste persoane sa devina, dupa revenirea in tarile de origine, factori de risc proeminent. De asemenea, s-a stabilit ca un numar semnificativ dintre aceste persoane se implica ulterior in activitati de acelasi tip, cum ar fi: actiuni teroriste, procese de radicalizare, recrutarea de noi adepti-combatanti, sprijin financiar-logistic si organizarea unor transporturi cu ajutoare si echipamente, deplasandu-se din nou in zona de conflict.

Una din tarile a carei eforturi impotriva terorismului sunt de-a dreptul remarcabile este Turcia, unde in urma cu o saptamana ambasadorul a participat la o serie de intalniri atat cu omologul sau, cat si cu alti ministrii si persoane cheie din domeniul apararii. Turcia este direct afectata de conflictele din Irak si Siria, dar cu toate acestea au existat eforturi sustinute pentru refugiatii ce au cazut victime ale actelor teroriste.
Eforturile Turciei sunt ingreunate, mai ales daca luam in considerare fluxul enorm de oameni din aeroportul din Istanbul. Peste 90 de milioane de pasageri pasesc anual pragul aeroportului Ataturk, fie pentru a-si petrece vacanta in Turcia, fie in interes de afaceri sau in alte scopuri, ingreunand efortul autoritatilor locale de a identifica potentialii teroristi. Tocmai din aceste rationamente, Statele Unite isi manifesta public, alaturi de celelalte state partenere, sustinerea eforturilor intreprinse de aceasta tara, considerata puntea de legatura intre normalitate si conflictele islamice.

Statele  Unite, prin intermediul Ambasadorului Krajeski, au tinut sa sublinieze importanta parteneriatului dintre SUA si Romania, tara noastra dovedindu-se un partener de incredere si un aliat important in lupta impotriva terorismului.

Pe fondul prelungirii crizei siriene si al ascensiunii organizatiei teroriste Statul Islamic (ISIS), incepand cu anul 2013, un numar crescut de persoane, din state europene, cu predilectie din nordul si vestul Europei si Balcanii de Vest, au devenit interesate sa tranziteze regiunea in vederea transferului din Europa catre Siria/Irak, pentru a lua parte la activitati combatante in zona de conflict. Acest fenomen al transferului de luptatori este monitorizat cu prioritate la nivel european de institutiile cu responsabilitati in materie, inclusiv de cele din Romania.

Ambasadorului Krajeski a adus aminte si de vizita oficiala efectuata de Ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, cu ocazia unei reuniuni antiteroriste desfasurate saptamana trecuta la Londra, importanta eforturilor de oprire a circulatiei membrilor grupului terorist Stat Islamic (ISIS) prin tari europene precum Romania si Bulgaria.
Discutia s-a purtat telefonic ,intre Domnul Ambasador Thomas Krajeski si reporterul nostru special, d ra Sabina Tanasa.

COMENTARII

DISQUS: