Romania si SUA nu recunosc tratatul de alianta intre Rusia si Osetia de Sud. Marea Britanie este ingrijorata

Romania si SUA nu recunosc tratatul de alianta intre Rusia si Osetia de Sud. Marea Britanie este ingrijorata

Ministerul Afacarilor Externe (MAE) precizeaza ca nu recunoaste "Tratatul de alianta si integrare intre Federatia Rusa si Osetia de Sud” semnat astazi de Vladimir Putin si liderul de facto sud-osetin la Moscova.

Relatia franco-germana nu trebuie sa fie „un director” pentru Europa, sustine Francois Hollande
Sapte morti, in urma deraierii unui tren in Italia

UPDATE ora 20.50:  Statele Unite ale Americii nu recunosc legitimitatea tratatului semnat miercuri intre Rusia si regiunea separatista georgiana Osetia de Sud, a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat american Jen Psaki, relateaza Reuters.

„Regiunile ocupate Osetia de Sud si Abhazia sunt parti integrante din Georgia si vom continua sa sprijinim independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei”, a mai spus oficialul american, potrivit Agerpres.

Acordul de alianta si integrare semnat de Rusia si Osetia de Sud starneste „ingrijorarea” autoritatilor britanice, se spune intr-o declaratie difuzata de Ministerul de Externe al Marii Britanii.

Potrivit Foreign Office, acordul semnat „nu va face decat sa complice eforturile de pace si va crea viitoare piedici pentru progres in negocierile de la Geneva privind securitatea regionala si neutilizarea fortei”.

Marea Britanie „va ramane ferma in sprijinul acordat suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei”, se mai spune in declaratie.

Nici MAE roman nu recunoaste tratatul

„Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei nu recunoaste cadrul juridic in baza caruia a fost realizata semnarea acestui „tratat” si subliniaza faptul ca, in conditiile in care regiunile separatiste Abhazia si Tskhinvali/Osetia de Sud sunt parte integranta a Georgiei, niciun tratat incheiat intre Federatia Rusa si autoritatile de facto ale unei regiuni separatiste nu poate fi recunoscut drept legal", se arata in comunicatul MAE.

"Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei considera ca semnarea acestui asa-zis „tratat” induce un risc suplimentar de destabilizare la nivel regional. Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei reitereaza sprijinul ferm pentru solutionarea pe cale pasnica a conflictelor prelungite din Georgia, cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei, in cadrul granitelor sale recunoscute pe plan international", mai precizeaza MAE.

Rusia si regiunea separatista georgiana Osetia de Sud au semnat miercuri  un "tratat de alianta si integrare", in aceeasi zi in care rusii sarbatoresc un an de la anexarea Peninsulei Crimeea.

Documentul, semnat in capitala rusa de presedintele rus Vladimir Putin si liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, dupa cum transmite agentia TASS, prevede in special crearea unui spatiu de aparare si securitate colectiva cu regiunea separatista prorusa georgiana, teritoriu a carui independenta a fost recunoscuta de Moscova dupa razboiul ruso-georgian din 2008.

'Tratatul' prevede, totodata, protejarea frontierei Osetiei de Sud de catre Rusia, precum si o politica externa coordonata intre Moscova si regiunea georgiana.

COMENTARII

DISQUS: