REPUBLICA MOLDOVA. Fostul premier Iurie Leanca a demisionat din PLDM

REPUBLICA MOLDOVA. Fostul premier Iurie Leanca a demisionat din PLDM

Fostul premier de la Chisinau, Iurie Leanca, a anuntat ca paraseste Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) si ca va initia un nou proiect politic.

Angela Merkel, despre reducerea datoriei Greciei: Ar putea fi discutata dupa prima evaluare a viitorului plan de asistenta
Presedintele ceh, mesaj catre imigrantii clandestini: Nimeni nu v-a invitat aici, asa ca trebuie sa respectati regulile noastre!

„Am luat decizia de a ma retrage din PLDM incepand cu ziua de astazi (joi). In perioada urmatoare voi anunta cu cine voi merge in acest nou proiect si care va fi platforma partidului'', a declarat Iurie Leanca, in cadrul unei conferinte de presa.

Fostul premier a afirmat ca Partidul Liberal Democrat si Partidul Democrat, partide care au format o coalitie minoritara dupa alegerile 30 noiembrie, nu si-au dorit sa formeze o coalitie cu Partidul Liberal, pentru ca le convine alianta cu comunistii, care le va permite „sa mimeze reformele proeuropene”, scrie Agerpres.

Iurie Leanca a adaugat ca scenariul crearii coalitiei minoritare a fost elaborat demult, iar tentativa de alegere a sa in fruntea guvernului nu a fost decat o mimare.

„Miza finala a fost nu doar ca eu sa nu fiu premier, ci o alianta cu PCRM (Partidul Comunistilor), un partener comod pentru cei care nu doresc o veritabila lupta cu justitia, care doresc sa controleze politic institutiile statului si sa ascunda adevarul despre jaful de la BEM'' (Banca de Economii a Moldovei), a subliniat in continuare Iurie Leanca.

El a mai afirmat ca a avut o relatie buna cu Vlad Filat, presedintele PLDM, dar ca aceasta a inceput sa se deterioreze inclusiv din cauza diferentei de viziuni asupra modului in care trebuie sa functioneze institutiile statului.

Iurie Leanca a detinut functia de premier al Republicii Moldova in perioada 30 mai 2013 – 18 februarie 2015. Anterior el a fost ministru de externe in timpul celor doua guverne conduse de liderul PLDM, Vlad Filat. Iurie Leanca a fost si prim-vicepresedinte al PLDM.

La sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, Leanca a fost desemnat drept candidat la functia de premier, insa el nu a reusit sa obtina votul de incredere al parlamentului. Saptamana trecuta, legislativul de la Chisinau l-a confirmat in functia de premier pe Chiril Gaburici, un om de afaceri considerat a fi un apropiat al lui Vladimir Voronin, liderul comunistilor.

COMENTARII

DISQUS: